Sport

Komentari 18

Sigurno mu je neugodno: Prvi put žena pobijedila muškarca

Sigurno mu je neugodno: Prvi put žena pobijedila muškarca

Engleskinja Fallon Sherrock (25) tek je peta žena koja nastupa na SP-u, a pobijedila je Engleza Ted Evetts (22). Fellon se borila s teškom bolešću bubrega, od kojeg joj je naticalo lice, pa su je čak i ismijavali...

Da, žene igraju pikado i igraju ga vrlo dobro. No, na Svjetskim prvenstvima nikad, ali nikad nisu uspjele proći prvu prepreku i pobijediti muškarca. Na SP-u u Londonu, koje se igra svake godine u prosincu i siječnju i gjd je nagradni fond 2,5 milijuna funti, nastupilo je u povijesti samo pet žena. Kao što smo rekli, nikad niti jedna nije uspjela pobijediti muškarca.

Do jučer. Fallon Sherrock u dramatičnoj završnici pobijedila je Teda Evettsa, 77. igrača svijeta, koji će također ostati upamćen u povijesti kao prvi muškarac koji je izgubio od žene. 

- Pokazala sam svijetu da žene ne samo da mogu igrati s muškima, već ih mogu i pobijediti - rekla je Fallon Sherrocki tako dodatno stavila sol na ranu nesretnog Teda.

Jer, na društvenim mrežama cijelo jutro traje podbacivanje Tedu, a na jednoj fotografiji su ga odjenuli u haljinu. 

Kanađanka Gayl King bila je 2000. godine prva žena koja je nastupila na PDC Svjetskom prvenstvu, nakon toga je 2009. i 2019. nastupila Anastasia Dobromislova, a 2019. nastupila je i Engleskinja Lisa Ashton. Ove godine, osim Fellon, nastupila je i Japanka Mikuru Suzuki, koja je u finalnom setu izgubila 3-2 od Jamesa Richardsona. Bio je Richardson u nedjelju blizu toga da on bude prvi muškarac kojeg je porazila žena, no izvukao se i odgodio povijesni trenutak za utorak i pobjedu Fellon

- We love you Sherrock, we do - pjevali su navijači u prepunoj Alexandre palači u Londonu. 

- Ostala sam bez teksta, ne znam što da kažem. Napravila sam veliku stvar za ženski pikado, ovo je ogromna stvar. Jedno je pobijediti u kafiću ili na prijateljskom turniru, a drugo na ovako velikoj pozornici, na Svjetskom prvenstvu... Ovo je najveći trenutak moje karijere. Ne mogu vjerovati - rekla je Fellon.

Prije pet godina Fellon je imala tešku bolest bubrega.

- Rodila sam i odjednom sam se počela osjećati loše. Nisam znala što mi je, cijelo vrijeme sam bila umorna. Od silnih lijekova, koje sam pila, lice mi je nateklo. Nitko nije znao što mi se dogaša, pa su me čak i ismijavali, govorili su mi da imam glavu kao mjesec - kaže Fellon.

U drugom kolu igrat će protiv Austrijanca Mensura Suljovića. Suljo, kako ga zovu na turniru, bečka je škola pikada i veliki je favorit u tom dvoboju. Ali, bio je i Ted... Žena izbacila Sulju, bio bi to sjajan naslov, kao u vicu..

Najčitaniji članci