Obavijesti

Sport

Komentari 827

Skandirali "Za dom spremni", a svi se prave da to nisu čuli

Skandirali "Za dom spremni", a svi se prave da to nisu čuli
3

OPET SKANDAL U Osijeku se skupila respektabilna brojka od 10.545 gledatelja, svi hvale atmosferu, no nitko ne spominje skandiranje "Za dom spremni"

VIDEO

Izbornik je hvalio navijače nakon utakmice protiv Izraela, Modrić atmosferu, u svečanoj loži osječkog Gradskog vrta bili su i premijer i ministar sporta, predsjednik HNS-a, ali nitko nije čuo skandiranje navijača "Za dom spremni".

- Hvala navijačima koji su došli u ovako velikom broju po kiši i hladnoći. Hvala i organizatorima i domaćinima, pomogli su nam da budemo ozbiljni i angažirani, rekao je Ante Čačić nakon 2-0 pobjede protiv Izraela.

- Ovdje se osjećamo najbolje, to je istina. Hvala navijačima - dodao je Luka Modrić.

Na osječkom stadionu skupila se respektabilna brojka od 10.545 gledatelja, u loži su bili premijer Tihomir Orešković, ministar sporta Predrag Šustar, predsjednik HNS-a Davor Šuker, a održana je i minuta šutnje za žrtve terorističkog napada u Bruxellesu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No nitko nije reagirao na skandiranje koje se dobro čulo i u izravnom prijenosu.

U jednom trenutku utakmice između Hrvatske i Izraela, jedine židovske države u svijetu, jedna tribina je skanidrala "Za dom, a druga, "spremni". Dočekali smo Izraelce uzvikom iz doba režima koji je Židove iz kuća selio u vagone za Jasenovac.

Zbog tog uzvika Fifa je umirovila Joea Šimunića, današnjeg Čačićevog pomoćnika na  klupi reprezentacije. Stvarno ne treba podsjećati na to kako su Židovi prolazili na ovim prostorima tijekom crnog razdoblja u kojem se koristio ovaj izraz. 

"Dostojanstveno i s ponosom bodrimo naše Vatrene! Pokažimo da smo navijači koji vole svoje i poštuju druge. Recimo NE rasizmu!", objavila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uoči utakmice u Osijeku.

No dogodilo se upravo suprotno. 

 

Dostojanstveno i s ponosom bodrimo naše Vatrene! Pokažimo da smo navijači koji vole svoje i poštuju druge. Recimo NE rasizmu!

Posted by Kolinda Grabar-Kitarović on 23. ožujka 2016

HHO: HRT je utišao ustaško skandiranje

U okviru projekta "Izravna prevencija navijačkog nasilja", promatrači Hrvatskog helsinškog odbora bili su na utakmici u Osijeku i objavili su priopćenje. Tvrde kako je HRT u prijenosu utišao ustaško skandiranje "Za dom spremni"

- Već na samom početku utakmice, u 2. minuti cijelim stadionom se zaorilo skandiranje „Za dom spremni“ (ustaški pozdrav iz vremena NDH), a u 14 minuti skandira se s tribina stadiona: „Ajmo, ajmo ustaše“. 

- Od 50. do 52. minute slijedi skandiranje „ Mi Hrvati! Ustaše, ustaše! Vukovar, Vukovar“. „Za dom spremni“ uzvikuje se opetovano (53. minuta).

- Naši promatrači, zaduženi za pračenje prijenosa utakmice na malim ekranima, tvrde da se prilikom prijenosa jedino čulo skandiranje „HNS ped**, nogomet ste sj***“, dok su ostala zloćudna skandiranja bila utišana.

- Na ove verbalne eskalacije fašizma i seksističkog rasizma nitko nije reagirao. Službeni spiker, koji je redovito izvještavao o događanjima na stadionu, na hrvatskom i engleskom jeziku, nije smatrao potrebnim ni na početku utakmice, niti nakon spomenutih skandiranja, upozoriti gledatelje da je takvo ponašanje suprotno civiliziranim standardima, pravilima UEFA-e, i, u konačnici, kao oblik mržnje, suprotan zakonima RH - stoji u izvještaju koji potpisuje predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 827
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'
CITIRAO CRUIJFFA

Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'

Igrači su mi rekli da će pobijediti, Lunjin mi je obećao da će obraniti neke jedanaesterce, a Rüdiger je i mene iznenadio. Ove sezone ne pucamo penale baš dobro, ali u srijedu smo uspjeli, rekao je Realov trener