Obavijesti

Sport

Komentari 37

Smješteni su u najslabiji pot, no Superorlove treba - izbjeći

Smješteni su u najslabiji pot, no Superorlove treba - izbjeći
1

AFRIČKA ISKUSTVA Hrvatska je tek jednom na Mundijalima igrala protiv afričkih momčadi. Bilo je to u Brazilu 2014. kada smo razbili Kamerun uz četiri komada. Sad nam prijete ozbiljnije momčadi kao što su Nigerijci...

VIDEO

Srbija, Nigerija, Australija, Japan, Maroko, Panama, Južna Koreja i Saudijska Arabija ugurale su se u četvrtu jakosnu skupinu za ždrijeb Svjetskog prvenstva koje će se igrati sljedećeg ljeta u Rusiji.

Samim time, jedna od tih reprezentacija sigurno će igrati protiv Hrvatske budući da smo mi smješteni u drugi pot i kao takvi imamo dobre šanse ući u skupinu koja bi, barem na papiru, izgledala prolazno.

Od nabrojanih momčadi, dojma smo da bi najbolje bi bilo izbjeći Nigerijce. 

Pamtimo Manaus i Kamerunce

Vatreni su jednom igrali protiv afričke momčadi na Mundijalima, bilo je to protiv Kameruna u Brazilu 2014. U prašumi Manausa pod nehumanim uvjetima razbili smo Eto'oa, Songa i ekipu 4-0, a mogli su proći i gore.

VIDEO

Međutim, taj Kamerun nikako nije bio ogledan primjerak ozbiljne momčadi budući da su na prvenstvo stigli uz niz međusobnih razmirica zbog sumnjivog poslovanja saveza koji igračima nije isplatio premije za plasman na svjetsku smotru.

Da su doista neozbiljan takmac, svjedočilo je isključenje Alexa Songa koji je totalno glupim potezom ubio svaku nadu suigračima zbog udaranja Marija Mandžukića laktom u leđa... Iz čista mira.

Nigerija je druga priča, iako imaju jednu zajedničku stvar s tim Kamerunom. Naime, Kamerunce je vodio Nijemac Volker Finke,

Vodi ih malo poznati Nijemac

Nigerijce danas vodi Gernot Rohr (64). Sve i da ste strastveni fanatik Bundeslige i njemačkog nogometa, njegovo ime vam baš i neće 'zazvoniti'.

U igračkoj karijeri nosio je dres Bayerna šest puta u dvije godine, a najslavnije imao je u Bordeauxu gdje je igrao od 1977. do 1989. kao defenzivac.

Odmah poslije umirovljenja postao je trener 'žirondinaca' i vodio ih je u tri navrata od 1990. do 1996. U reprezentativni nogomet ušao je 2010. kao izbornik Gabona, 2012. je bio na klupi Nigera, da bi 2015. pokušao sa Burkinom Faso. U kolovozu prošle godine preuzima Nigeriju i odvodi ju u Rusiju što mu je najveći trenerski uspjeh.

Rohr je kombinacija čvrste njemačke discipline i francuskog pedigrea budući da je tamo izgradio svoje nogometno ime. Budući da afričke reprezentacije dokazano slove kao manje disciplinarane u odnosu na europske, tamošnji savezi uglavnom više vjeruju strancima nego domaćim riješenima.

Rohr je uspio u primarnom cilju i Nigerija će igrati svoj šesti Mundijal. Najveći uspjeh im je prolazak skupine što su i ostvarili u Brazilu na račun nevjerojatnih kiksova sudaca i igrača protiv Bosne i Hercegovine u skupini. Kasnije ih je eliminirala Francuska.

VIDEO

Što se dogodi kada jedna afrička reprezentacija na prvenstvo stigne dobro posložena pokazao je legendarni Senegal 2002. u Japanu i Južnoj Koreji.

To je jedna od najromantičnijih priča Mundijala, sama pobjeda protiv tada aktualnih prvaka svijeta iz Francuske šokirala je svijet. Kasnije su izabranici Brune Metsua zaustavljeni u četvrtfinalu protiv Turske, no i dalje su za većinu nogometnih fanova 'pobjednici' tog prvenstva.

Nigerijci danas djeluju jače i od tog Senegala. Ovdje ima niz zanimljivih igrača koji zajednički vrijede 92 milijuna eura. Tradicionalno fizički moćna reprezentacija danas se uzda u napadački šarm, pa iako nemaju virtuoza poput Jay Jaya Okoche, imaju opet što ponuditi.

Nema više Okoche, ali napad im je moćan

Arsenalov Alex Iwobi odbio je Engleze da bi igrao za njih, a uz njega su u napadu Ahmed Musa (17 milijuna eura, Leicester) i Kelechi Iheanacho (15 milijuna eura, Leicester). John Obi Mikel, bivši veznjak Chelseaja, kapetan je reprezentacije. Danas igra za kineski Tianjin.

Talentirani Leicesterov Wilfred Ndidi zadužen je za 'prljave poslove' na terenu, a kao slabiju stranu ove momčadi možemo istaknuti obranu gdje nemaju jednaku kvalitetu kao u vezi i napadu. 

Tek je golman sjajan - Vincent Enyeama godinama je jedan od najboljih golmana francuskog prvenstva u dresu Lillea i on naporno radi na svom oporavku kako bi bio spreman za Rusiju.

UPOZORENJE: Razbijanje Argentine

Brzina, snaga i nepredvidljivost ubojiti su aduti popularnih 'Superorlova'. Osjetila je to Sampaolijeva Argentina koja je u nedavnoj prijateljskoj utakmici vodila 2-0 da bi na kraju izgubila 4-2. Dosta dobro upozorenje za budućnost svima koji misle da su Nigerijci lakši zalogaj, pa u koju god skupinu upali Nigerijci, sigurno neće izgledati kao autsajder iz zadnjeg pota.

VIDEO

Bez podcjenjivanja Saudijske Arabije ili Paname koje su rangirane u isti pot kao i 'zeleni' - Nigerija je neka sasvim druga priča. Definitivno 'nagazna mina' u ovom izboru...

I jedan podatak iz rubrike Jeste li znali: Nigerija se nije uspjela kvalificirati na zadnja dva Afrička prvenstva 2015. i 2017. Izgleda da vole samo najteže izazove, iako su triput bili prvaci svog kontinenta kroz povijest.

Ujedno, sve ovo je dokaz da ovakve reprezentacije idu iz krajnosti u krajnost. Mogu napraviti čudesne stvari, a mogu se osramotiti do kraja...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku
'OKREĆEMO SE MLADIMA'

Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku

Marko Marić kaže: Teško profiliramo krilne igrače, a razvijamo sjajne vezne pa takve ne treba tražiti u inozemstvu. Davanje velikih i dugoročnih ugovora djeci od 18 godina je loše. Svi koji su otišli iz Dinama sa 16 godina, do 19. su bili u puno slabijem klubu