Obavijesti

Sport

Komentari 32

Smrt škotskog nogometa: Bez Rangersa neće biti zanimljivo

Smrt škotskog nogometa: Bez Rangersa neće biti zanimljivo
1

Glasgow Rangers po prvi put u povijesti kluba igrat će u nižem rangu nakon što ih je škotski savez kaznio za dugovanja izbacivanjem u najniži škotski rang, 4. ligu

VIDEO

Ovo je polagana smrt škotskog nogometa, rekao je izvršni direktor Škotskog nogometnog saveza  (SFL) Stewart Regan nakon što je u petak objavio najgori mogući scenarij za Glasgow Rangerse - izbacivanje u najniži rang profesionalnog škotskog nogometa, četvrtu ligu.

Dugovanja, neisplaćivanje kredita i plaća igračima u Škotskoj se ne prašta, a to je na najbolniji mogući način osjetio najtrofejniji škotski klub. Velikom većinom glasova na sastanku SFL-a izglasano je nepovjerenje 'gersima', čijim je izbacivanjem klub dotaknuo najniže grane u svojoj povijesti.

Vratit ćemo se jači zahvaljujući odanosti naših navijača i onih koji na Ibroxu rade naporno kako bi vratili stabilnost i uspjeh klubu, rekao je legenda kluba i aktualni trener Ally McCoist

Tužna priča škotskog velikana počela je u veljači ove godine kad su pokrenuti pravni postupci zbog nemogućnosti plaćanja dugova. 13. veljače Rangers je proglasio bankrot nakon što je izgubio spor s britanskim poreznim i carinskim vlastima, koje su dokazale da su Rangersi oštetili Ujedinjeno Kraljevstvo za 49 milijuna funti. Dan poslije stečajni upravitelje je preuzeo klub, a klubu je oduzeto 10 bodova, što je omogućilo Celticu osvajanje naslova nakon trogodišnje vladavine 'plavih'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No borba za spas je tek trebala uslijediti jer prema zakonima Ujedinjenog kraljestva, klub koji bankrotira odlazi u najniži rang natjecanja. Kroz lipanj i srpanj vodila se bitka da se spasi što se spasiti da, tako da se Rangers izbaci u drugu ligu. Ali, škotska presuda, koja bi trebala biti primjer klubovima diljem Europe, pokazala je da se u Škotskoj dugovi jednostavno ne praštaju.

Nije propao samo Rangers, već i škotski nogomet

Što to znači za budućnost nogometa u Škotskoj? Propast. Po kvaliteti vrlo slaboj europskoj ligi, škotski Premiership iz prosječnosti izdizali su Glasgow Rangers i Celtic Glasgow, jedina dva kluba u Škotskoj, koja su od osnivanja dominirala zemljom. Ispadanje najuspješnije momčadi znači da od sljedeće sezone neće biti jednog od najvećih derbija na svijetu 'Old Firm', koji je uz Barcelonu-Real, Inter-Milan, Manchester United-Liverpool bio jedan od najiščekivanijih u sezoni.

Izostankom 'Old Firma' past će interes navijača za škotsku Premierligu, u kojoj će, do povratka Rangersa u elitno natjecanje, dominirati Celtic. Povlačeći paralelu s HNL-om, to bi značilo i pad gledanosti natjecanja, zbog manjka neizvjesnosti, ali i gubitak sponzora te slabijeg ulaska kapitala u škotski klupski nogomet.

Što očekuje Rangers u 'podrumu' škotskog nogometa

Rangersi u sezoni 2012/13 igrat će u Third Division, što je četvrti, najniži rang škotskog ligaškog sustava. U novoj sezoni za plasman u viši rang borit će se s devet klubova Annan Athleticom, Berwick Rangersom, Clydeom, East Stirlingshireom, Elginom, Montroseom, Peterheadom, Queens Parkom i Stirling Albionom.

'Gersi' će debitirati kod Peterheada za mjesec dana, koji je imao maksimalnu posjetu od 396 gledatelja u ožujku protiv Berwick Rangersa. Zanimljivo, prosječna posjeta na Ibroxu prošle sezone iznosila je 46.000 gledatelja. 

Rangers će od sljedeće sezone, nakon restruktiranja kluba, nastupiti pod imenom Newco Rangers.

Navijači Rangersa će se sa sjetom osvrtati na bolja vremena na čelu s Dadom Pršom i Nikicom Jelavićem

Dva hrvatska nogometaša posebno će ražalostiti sudbina Glasgo Rangersa - Dadu Pršu i Nikicu Jelavića. Obojica su najveću karijeru ostvarili igranjem za škotski klub te su za vrijeme svog 'mandata' na Ibroxu postali jedni od najomiljenijih stranaca u klubu, ali i igrača općenito.

Nakon poraza u finalu Lige prvaka od Porta 2004. Monacov napadač Dado Pršo potpisao je ugovor s Rangersima, a već u prvoj sezoni zbog svoje srčanosti i požrtvovnosti osvojio je srca navijača. U debitantskoj sezoni zabio je 18 golova u 34 utakmice, a u tri godine koliko je proveo u klubu, završio je s 50 golova u 108 ligaških nastupa.

Navijači su morali tri godine čekati na novu zvijezdu u klubu, a on je bio Nikica Jelavić. Nakon što je napustio Rapid Beč Jela je eksplodirao na Otoku te je u dvije godine ostavio veliki utisak zabivši 36 gola u 55 utakmica. Time si je osigurao odlazak u Everton, a navijači Rangersa još nisu preboljeli njegov odlazak.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!
ZAOSTALA UTAKMICA

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!

Dinamo je u zaostaloj utakmici 5. kola HNL-a pobijedio Varaždin 2-1 golovima Baturine i Vidovića, dok je gostima gol nade dao Drožđek nakon velike pogreške Theophile-Catherinea. Ipak, Varaždinci s igračem manje nisu uspjeli do iznenađenja

ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Ovo je raspored Rijeke i Dinama
DRAMA DO KRAJA

ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Ovo je raspored Rijeke i Dinama

Još šest kola ostalo je do kraja sezone, a Rijeka i Dinamo sastat će se na Rujevici u 33. kolu. Susret koji bi mogao odrediti puno toga u utrci za naslov
Real Madrid u drami izbacio  Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale
ČETVRTFINALE LIGE PRVAKA

Real Madrid u drami izbacio Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale

Real Madrid izborio je polufinale Lige prvaka nakon što je u lutriji penala bio bolji od Manchester Cityja, a hrvatski reprezentativci Luka Modrić i Mateo Kovačić promašili su penale za svoje momčadi