Obavijesti

Sport

Komentari 52

Šok za mladog reprezentativca: Vušković pozitivan na doping i na B uzorku! Prijeti kraj karijere

Šok za mladog reprezentativca: Vušković pozitivan na doping i na B uzorku! Prijeti kraj karijere

Gotovo tri mjeseca nakon pozitivnog A uzorka na zabranjenu supstancu eritropoetin Hrvatu je stigao još jedan pozitivan nalaz. U klubu smatraju da je došlo pogreške do proceduri, a slučaj će završiti na sudu

VIDEO

Mladi hrvatski nogometni reprezentativac i stoper HSV-a Mario Vušković (21) pozitivan je i na B uzorku na zabranjenu supstancu eritropoetin, objavio je u četvrtak njemački portal Bild.

Tijekom rutinske kontrole 16. rujna bivšeg nogometaša Hajduka testirali su na doping, a klub su o pozitivnom A uzorku obavijestili 11. studenoga. Sad je stigao pozitivan i B uzorak od 12. prosinca pa se pretpostavlja da je Vušković prekršio važeće antidopinške propise.

Hrvatska i Austrija igraju kvalifikacijsku utakmicu U-21 za EP 2023. godine

Što je eritropoetin?

- Znam jako puno o tome, uzimali su ga biciklisti, čak su i umirali od njega - rekao nam je pionir antidopinške borbe na ovim prostorima, profesor medicine Božidar Fučkar.

- To je hormon koji luči nadbubrežna žlijezda, stvara mlade eritrocite, crvena krvna zrnca sposobna prenositi puno kisika. To su koristili biciklisti na utrkama kao što je Tour de France. Uostalom, na to je bio pozitivan Lance Armstrong, najveći biciklist svih vremena. Autotransfuzija vlastite krvi obogaćene na visinama - dodao je.

Biciklist Jan Ullrich uhapšen zbog napada i nanošenja povreda

Lanceu Armstrongu oduzete su sve pobjede na Tour de Franceu. E, sad, ono što nas zanima je može li se EPO, što je kratica za eritropoetin, uzeti slučajno, primjerice kroz neki lijek za alergiju.

- Ne, nema ga u lijekovima za alergiju. Koriste ga anemični ljudi, koji nemaju dovoljan prijenos kisika. Ne može se uzeti slučajno, uzima se svjesno. Na velikim biciklističkim utrkama uzimali su ga natjecatelji, padali su od eritropoetina. Na visinama im treba puno kisika, kvalitetna mlada krvna zrnca... - detaljno je objašnjavao Fučkar.

Što dalje?

Sportski sud Njemačkoga nogometnog saveza preuzet će slučaj, a hrvatski nogometaš mogao bi dobiti četiri godine suspenzije, što bi mu vjerojatno značilo i kraj profesionalne karijere.

HSV želi ispitati i odrediti sljedeće korake u konzultaciji s igračem i u razmjeni s DFB-om, a odvjetnici provjeravaju kako su Vuškovića testirali. U klubu tu vide pogreške, dok sam Vušković i dalje tvrdi da nije uzimao doping.

Petrinja: Utakmica šesnaestine finala kupa Hrvatske, GSNK Mladost - HNK Hajduk

Želi li izbjeći dugu suspenziju, HSV i Vušković moraju dokazati pogreške u proceduri. Druga njemačka liga nastavlja se za šest tjedana, a hamburški sastav istovremeno će vjerojatno tražiti zamjenu za standardnog stopera koji je stigao u klub u ljeto 2021. na posudbu za 1,2 milijuna eura, a prošlo ljeto Nijemci su za otkup njegova ugovora Splićanima platili još tri milijuna eura.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu