Sport

Komentari 23

Nogometašu uništili stan u Izaelu: Čudo je što sam još živ

Nogometašu uništili stan u Izaelu: Čudo je što sam još živ

Brazilski nogometaš Higor Vidal igra za izraelski Maccabi Petah iz Tikve, a ostao je bez doma nakon raketnih napada Hamasa, koji su uništili zgradu u kojoj se nalazio njegov stan

Sukob između Izraela i palestinske militantne skupine Hamas se pretvorio u pravi rat. Sve je više poginulih i ranjenih civila u brojnim napadima diljem Izraela i Pojasa Gaze. 

Vojna eskalacija između Hamasa i Izraela porasla je u utorak navečer nakon što je islamistički pokret Hamas zasuo izraelsku metropolu Tel Aviv kišom raketa, a izraelska vojska uzvratila zračnim udarima na Pojas Gaze. Napadi su se nastavili i u petak ujutro.

Palestinians protest over Israel-Gaza escalation

Brojni stanovnici ostali su bez domova, a učestali zračni napadi unijeli su strah u kosti stranim državljanima koji na sve načine pokušavaju napustiti Izrael. Jedan od njih je brazilski nogometaš Higor Vidal, koji igra za Maccabi iz Petah Tikve. Taj grad se nalazi u blizini Tel Aviva koji je bio glavna meta raketnih napada od strane Hamasa, no i tamo su brojne zgrade uništene. Brazilski nogometaš i njegova obitelj ostali su bez doma.

- Ovo je moj stan u Petah Tikvi nakon napada Hamasa. Ova snimka vam pokazuje kakvi su to ljudi. Ponašaju se kao životinje, napadaju nevine ljude kao što smo ja, moja žena i moje dijete. Prestanite, molim vas, govoriti kako Izrael napada Gazu. Iz Gaze napadaju nevine ljude u Izraelu. Nemojte vjerovati internacionalnim medijima koji vam govore kako Izrael ubija ljude u Gazi jer to nije istina. Izrael se samo brani od terorista, napada samo njih i najavljuje gdje će napasti. Ne zaslužujemo ovo, nitko ovo ne zaslužuje. Došao sam ovamo igrati nogomet. Čudo je što smo moja obitelj i ja živi. Hvala svima na podršci - napisao je Vidal koji je objavio snimku razrušenog stana.

Nogometno prvenstvo je prekinuto zbog eskalacije sukoba pa je pitanje kada će se uopće nastaviti, a jedna košarkaška utakmica prekinuta je usred raketnih napada. Nakon što su se oglasile sirene koje su označile napad, prestravljeni košarkaši su se razbježali po dvorani.

Upravo zbog toga strani košarkaši traže prekid prvenstva i dozvolu da se vrate svojim kućama. 

- Nakon konzultacija, dugih i teških razgovora s kolegama iz svih momčadi, došli smo do sljedećeg zaključka. U našem je najboljem interesu, zbog sigurnosti, obiteljskog i psihološkog blagostanja, da se liga odmah otkaže. Iako cijenimo napore lige da nas prebaci u Grčku, Cipar ili bilo koju drugu zemlju, nećemo ući u avion koji nas vodi bilo gdje osim našim kućama. Ako ćemo već riskirati letjeti avionom u ovim okolnostima, onda je to samo da bismo otišli kući, obiteljima i voljenima. Košarka nam je trenutno najmanja briga. Koliko god volimo košarku, navijače i koliko volimo igrati, jednostavno u ovoj situaciji ne možemo bistrog uma razmišljati o najboljem proizvodu za navijača - piše u priopćenju stranih košarkaša koji igraju u Izraelu.

FILE PHOTO: Israeli-Palestinian violence flares up

Izraelsko bombardiranje Gaze ovaj tjedan ubilo je 109 ljudi, među kojima je 28 djece i 15 žena, a ozlijeđeno je više od 620 ljudi.

Od ponedjeljka je poginulo sedam Izraelaca, a više od 200 ih je ozlijeđeno. U srijedu je poginuo 6-godišnji dječak nakon ispaljene rakete iz Gaze na zgradu u Sderotu.

Israeli firefighters, security and rescue forces stand next to a burning bus and car that were hit by a rocket fired from Gaza towards Holon

Na ulicama izraelskih gradova dolazi do sve više sukoba između arapskih i židovskih grupa, zbog čega lideri u Izraelu upozoravaju da su sve bliže građanskom ratu, izvještava New York Times. Sukobi ne jenjavaju i pitanje je hoće li se ikada situacija stabilizirati.

Najčitaniji članci