Obavijesti

Sport

Komentari 72

Sportska sila: S OI se vraćamo s rekordom i novim herojima

Sportska sila: S OI se vraćamo s rekordom i novim herojima
1

Na najboljim našim Igrama u povijesti Hrvatska je osvojila 10 medalja, od čega čak pet zlatnih i po broju zlata po glavi stanovnika treći smo na svijetu. Fenomenalan uspjeh hrvatskih sportaša

VIDEO

Hrvatska je svjetska sportska sila. Znamo to već godinama, no Olimpijske igre u Rio de Janeiru to su nam na najbolji mogući način potvrdile. Hrvatski se sportaši s prvih Igara u Južnoj Americi vraćaju s rekordom. Osvojili su naši sportaši 10 medalja, najviše od samostalnosti, od čega je čak pet bilo zlatnih, tri srebra i dvije bronce.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

01:56

To je doista nevjerojatan uspjeh ako se zna u kakvim uvjetima većina tih sportaša trenira i što sve poduzimaju ne bi li bili najbolji u onome što rade. Dvorane su im u derutnom stanju, na treninge putuju u susjedne države, sami kupuju opremu, a onda svi zajedno sa suzama u oku slušaju Lijepu našu i visoko podignu hrvatsku trobojnicu, a politička elita u idućih tjedan, dva odluči ih 'nagraditi' i boriti se za njihova prava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Treći smo u svijetu

Hrvatska prema posljednjem popisu stanovništva ima 4,224,404 stanovnika, a kada to podijelite s pet dobit ćete podatak da smo osvojili po jedno zlato na 844,880 ljudi. Ne zvuči vam nešto posebno? E, pa jest. Hrvatska je prema tom izračunu treća na svijetu po zlatima u Riju na broj stanovnika. Ispred nas su samo Bahami s jednim zlatom na 388,019 stanovnika te sjajna Jamajka koja je osvojila šest zlata, a ima 2,725,941 stanovnika. 

I u ukupnom zbroju medalja na broj stanovnika stojimo jako dobro. U toj statističkoj kategoriji smo šesti sa 10 medalja, odnosno jedna medalja na svakih 422,440 ljudi. U kojoj se grani života Hrvatska još može pohvaliti takvim rezultatima na svjetskoj razini osim sporta?

Zlata od Josipa do Sare

Najbolje naše Igre u povijesti otvorio je Josip Glasnović fantastičnim zlatom u trapu i već tada nekako smo se nadali da bi u Riju mogli imati berbu medalja. Od Sandre Perković i braće Sinković očekivali smo zlata jer oni su jednostavno takvi, najbolji na svijetu bez ikakve konkurencije. I nisu nas iznevjerili, zlata su nam i donijeli. Šime Fantela i Igor Marenić isrpljujuću su olimpijsku regatu odradili savršeno i u posljednji plov ušli s gotovo osiguranim zlatom, prvim u povijesti hrvatskog jedrenja. A onda je došla 'mala' Sara Kolak. Čudo iz Ludbrega stiglo je na Igre uživati u društvu najboljih, a donijela nam je zlato. Svakako najneočekivanije zlalo u Riju, ali zato i daleko najdraže. Ona je nova hrvatska junakinja, ona je ponos Ludbrega, ponos Celja i ponos Hrvatske.

Nevjerojatni Damir i Stipanović za povijest

Damir Martin u najneizvjesnijoj utrci u povijesti veslanja ostao je bez zlata za 'dlaku'. Fotofiniš je odlučio da će ono ići Drysdaleu iako u veslačkim pravilima tisućinke 'ne postoje'. No, eto, da je bio obrnuti poredak vjerojatno bi se slijepo držali pravila, ovako je Martin morao biti zadovoljan sa srebrom. I bio je, kao i cijela Hrvatska koja je ponosna na ovog velikog sportaša i još većeg čovjeka. Srebro nam je donio i Tonči Stipanović u klasi Laser iako je u posljednji plov za medalje ušao s prvog mjesta. No bila je to prva olimpijska medalja u povijesti hrvatskog jedrenja i Stipanović nikako nije imao razloga za tugu. Za kraj su srebro osvojili i vaterpolisti, jedina naša momčad s medaljom u loptačkim sportovima. 

Novo Blankino čudo

A da komplet medalja bude potpun pobrinuli su se svojim broncama Filip Hrgović i Blanka Vlašić. Filip je hrvatski boks vratio na velika vrata i u superteškoj kategoriji zaslužio brončanu medalju uz dvije pobjede i jedan poraz. A što reći o našoj atletskoj legendi Blanki Vlašić. Splićanka se posljednjih mjeseci, pa i godina, više borila s liječnicima nego s visinama, no sve je podredila odlasku u Rio. I kada se zna da nije praktički mogla ni trenirati, a kamoli natjecati se, Blanka je otišla u Rio i donijela nam medalju. Bronca za kraj, prekrasno.

I zato, hvala vam olimpijci, zbog vas smo probdjeli sve ove noći, zbog vas smo se budili s medaljama oko vrata i ne zamjerite kada o vašim i samo vašim uspjesima govorimo u trećem licu množine. Jer vi ste Hrvatska, vi ste najbolja moguća Hrvatska.

Sve hrvatske medalje iz Rija

Zlato: Josip Glasnović, Sandra Perković, braća Martin i Valent Sinković (dvojac na pariće), Sara Kolak, Šime Fantela i Igor Marenić (klasa 470)
Srebro: Damir Martin, vaterpolisti, Tonči Stipanović
Bronca: Blanka Vlašić, Filip Hrgović

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Za njega ne postoji "ne mogu": Dva zlata u dva različita sporta
POI RIO

Za njega ne postoji "ne mogu": Dva zlata u dva različita sporta

Australski paraolimpijac Dylan Aclott osvojio je zlatnu medalju u tenisu u paru sa sunarodnjakom Heathom Davidsonom. Prije osam godina u Pekingu je uzeo zlato u košarci...

Paović i Lučić bez polufinala: Namučile smo jake Kineskinje
POI

Paović i Lučić bez polufinala: Namučile smo jake Kineskinje

Mirjanja je odigrala fantastičan meč i Kineskinja je bila izbezumljena. Bilo mi je super zabavno gledati kako je za vrijeme 'time-outa' cijela kineska klupa bila u drami, rekla je Sandra Paović
Budetić bez medalje: U šoku sam, ne znam što se dogodilo
POI RIO

Budetić bez medalje: U šoku sam, ne znam što se dogodilo

NIJE IŠLO Branimir Budetić s hicem od 59.33 metara iz pete serije ostao je korak do brončane medalje u Riju, za koju mu je nedostajalo metar i 27 centimetara...