Obavijesti

Sport

Komentari 11

Sreća ili nešto drugo? Hrvatska je u vrhu svjetskog futsala, a na SP-u nas nema čak 20 godina?!

Sreća ili nešto drugo? Hrvatska je u vrhu svjetskog futsala, a na SP-u nas nema čak 20 godina?!
4

Hrvatska je danas 10. reprezentacija svijeta, šesta najbolja europska selekcija, u vrhu futsala smo cijelo desetljeće. Ali smo se od sedam velikih natjecanja preko kvalifikacija plasirali na njih - dva. Premalo...

VIDEO

Nevjerojatno! Hrvatska futsal reprezentacija preskače još jedno veliko natjecanje, izabranici Mate Stankovića na dramatičan način propuštaju i peto uzastopno Svjetsko prvenstvo, treće pod njegovim vodstvom. Hrvatska se pod sadašnjim izbornikom nije plasirala na Svjetska prvenstva 2012. (Tajland), 2016. (Kolumbija), a sada nas neće biti ni u Litvi 2021. godine.

Teško je i opisati što je sve hrvatska izabrana futsal vrsta prošla u tom periodu, na kakav način gubila ta velika natjecanja. Prije osam godina 'mini-vatrenima' je presudio 'tihi dogovor' Ukrajinaca i Azerbajdžana čiji je dvoboj završio jedinim rezultatom (2-4 za Azere) koji je odgovarao jednima i drugima, a sa Svjetskog prvenstva udaljio - Hrvatsku.

Osijek: Elitno kolo kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u futsalu: Hrvatska - Azerbajdžan

Četiri godine kasnije, Osijek je bio domaćin kvalifikacijske skupine, Hrvatska je kiksala (poraz 7-4) od Bjelorusije, pa u zadnjim sekundama lomila, ali ne i slomila Azerbajdžan. I opet 'izgubila SP'. A 'točka na i' stigla je sada u Češkoj gdje je Hrvatska poražena na penale. I to kako. Hrvatska je bila bolja, dvaput vodila, imala penal vrijedan Svjetskog prvenstva (Kanjuh promašio) i onda je sve krenulo po zlu.

Hrvatska futsal reprezentacija već je godinama sam svjetski i europski vrh, danas je riječ o 10. reprezentaciji svijeta i šestoj najboljoj europskoj selekciji. No, 'mini-vatreni' su u posljednjih 10 godina propustili tri svjetska (2012., 2016. i 2021.) i dva europska (2010. i 2018.) prvenstva. Da, bili smo i na tri velika natjecanja, jednom od njih (Euro 2012.) bili i domaćini.

Hrvatska se tako putem kvalifikacija u Stankovićevom periodu, od osam velikih natjecanja, plasirala na njih dva. Na Europska prvenstva 2016. i 2018. godine. A to je s obzirom na kvalitetu momčadi (i igračke klase poput Novaka, Marinovića, Jelovčića), ipak - premalo.

Istina, Mato Stanković ispisao je i najbolji rezultat u povijesti hrvatskog futsala, stigao u polufinale Eura u Hrvatskoj. Hrvatskog izbornika ne prati ni sreća, nevjerojatni su načini na koje su naši reprezentativci gubili velika natjecanja. Jednom su to penali, drugi put 'dogovor suparnika', ali nas na svjetskim prvenstvima nema već 20 godina. Od Gvatemale 2000. godine. A ta će brojka još i rasti, sljedeće Svjetsko prvenstvo je tek 2024. godine. Što je previše, previše je...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Šuker se vratio korijenima. U susjedstvu se pohvalili: 'Puno znači podrška Zlatne kopačke'
RIJETKO POJAVLJIVANJE U JAVNOSTI

Šuker se vratio korijenima. U susjedstvu se pohvalili: 'Puno znači podrška Zlatne kopačke'

Davor Šuker, bivši hrvatski nogometni reprezentativac i predsjednik HNS-a, koji se rijetko pojavljuje u javnosti, bio je u utorak u Livnu, očevu rodnom kraju, gdje je posjetio stadion Zgona i oduševio se radom kluba