Obavijesti

Sport

Komentari 37

Sretan ti 55. rođendan, vječni kapetane! Provjerite svoje znanje o velikom Zvoni Bobanu

Sretan ti 55. rođendan, vječni kapetane! Provjerite svoje znanje o velikom Zvoni Bobanu
4

Poseban nogometaš, poseban čovjek. Veliki Zvone Boban danas je napunio 55 godina, a mi vam donosimo kviz o njegovoj karijeri. Mobitel u ruke i da vidimo tko najviše zna...

VIDEO

Šuker ima više golova, Modrić više Liga prvaka, Prosinečki je imao više talenta, a cijela je jedna generacija napravila korak više u odnosu na sve brončane 'vatrene' iz 1998., ali po mnogo čemu poseban i iznad svih za sva vremena ostaje - hrvatski nogometni ban.

Zvonimir Boban. Danas slavi 55. rođendan.

POGLEDAJTE VIDEO: Zvone Boban u Runovićima

Pokretanje videa...

Zvone Boban u Runovićima 01:40

 

Prečesto se zakrčena i pretrpana medijska scena dodatno zagušuje bombastičnim superlativima, ali ovaj slavljenik je, bez i najmanje patetike i pretjerivanja, istinska legenda.

I Hrvatske, i Dinama i AC Milana. Vođa, onaj čija riječ svugdje ima posebnu težinu. Vječni kapetan i više od nogometaša.

Tako je bilo kad mu je Ćiro kao skoro pa golobradom klincu dao kapetansku vrpcu Dinama, kad je Berlusconiju i Gallianiju nakon godinu dana u Bariju rekao 'Ma kakva posudba više, ostajem u Milanu i izborit ću se za mjesto', kad je Capello klupskom vrhu rekao 'Njega hoću, tu desetku iz Hrvatske'...

Kad je 13. svibnja 1990. revoltom protiv milicije pred cijelim svijetom prenio sentiment svakog Hrvata, u sedam godina liderstva među 'vatrenima', u 10 kolosalnih godina u Milanu sa četiri scudetta, jednom Ligom prvaka, 251 utakmicom i 30 golova... Tako je bilo kad je bio drugi čovjek svjetskog nogometa, tako je i kad je danas jedan od vodećih ljudi Uefe.

Postao je idol u velegradskim svjetlima Milana i Zagreba, klanjali su mu se u Madridu, Londonu i Parizu. Ono do čega većina dolazi na temelju empirije, Zvone shvati i najbolji mogući put do uspjeha vidi prije drugih.

Poseban nogometaš, poseban čovjek. I na svim tim najblještavijim mogućim pozornicima stalno sa uzavrelim temperamentom Imotskog i Bobanove drage u venama, sa hrvatskom trobojnicom i Dinamovom modrom bojom u srcu.

Na običnoj prijateljskoj utakmici sa Orijentom na Krimeji, nošen tim svojim pobjedničkim mentalitetom i fajterskim karakterom, kao tinejdžer podviknuo je na velemajstora Marka Mlinarića. Na Milanovim treninzima njegov se glas znao čuti prije Baresijevog ili Maldinijevog.

Zvonimir Boban, Fifa Deputy Secretary General gestures during the Dubai International Sports Conference in Dubai

Kao jedan od najcjenjenijih TV komentatora u Italiji, usred rasplamtjele polemike Antonija Contea razoružava povišenim glasom nogometnog autoriteta:

- Ne, Antonio. Nije stvar procjene nego si ti u krivu, a ja u pravu!

I Talijan Conte se na talijanskoj televiziji u najgledanijem terminu uživo ispričava Hrvatu Bobanu. Jer zna se tko je tko.

O driblinzima, asistencijama, golovima i bogomdanom talentu nema smisla ni pričati. To zna i pamti cijeli svijet.

A na to je nakalemio disciplinu, trku, radne navike, prilagođavanje nogometnim mijenama i trendovima posljedično svojoj natprosječnoj nogometnoj inteligenciji.

U nadmetanju - ratnik, mimo nogometnog fajta - glas razuma. Znaju mu zamjeriti kad se dohvati nenogometnih tema, ali kad u njemu kipti zato što vidi nepravdu, lijenost, nepoštenje, licemjerje... Onda će svoje reći kad on tako odluči.

Jednim trzanjem ramena znao je izbaciti tri protivnika iz igre, jednostavnom logikom 'to je najbolje za Hrvatsku' čuvao je leđa Prosinečkom i Asanoviću, stavljanjem momčadi i kluba ispred sebe u Milanu je bio i 'vodonoša', i lijevi vezni i 'desetka', kako je trebalo.

Zvonimir Boban. Više od nogometaša i vječni kapetan. Sretan rođendan jednom od najvećih sportaša koje je Hrvatska ikada imala.

Obilježio je mnoga djetinjstva, obradovao brojne ljude i posao legenda. No koliko znaš o Zvoni Bobanu? Samo za tebe smo pripremili kviz o jednom od najvećih hrvatskih sportaša u povijesti. Idemo, mobitele u ruke, izazovite prijatelje i pokažite da najviše znate o Bobanovoj karijeri!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu