Obavijesti

Sport

Komentari 56

Sretan ti rođendan, kapetane! Oličenje talenta, rada i znanja

Na današnji dan rođen je legendarni hrvatski košarkaš Dražen Petrović. Prerano preminuli Dražen danas bi napunio 54 godine. Stradao je u prometnoj nesreći 7. lipnja 1993. u Njemačkoj u 29. godini

VIDEO

Hrvatski košarkaš i sportska ikona Dražen Petrović rođen je na današnji dan 1964. godine u Šibeniku. Koliko znači na lokalnoj, državnoj, pa i globalnoj razini teško je uopće i razumjeti. Na zgradi šibenske gradske uprave osvanuo je njegov veliki dres povodom 54. rođendana.

Povodom rođendana Dražena Petrovića na zgradu gradske uprave postaljen njegov veliki dres

Njegov Šibenik je grad-muzej u spomen na najvećeg sportaša koji je hodao tamošnjim prostorima. Počeo je u Šibenci te je sa svega 15 godina bačen u vatru. Bio je neviđen radnik. Ostajao je nakon treninga do kasno u noć i šutirao, 100, 200, 500 šuteva, samo šutirao. Nakon Šibenke odlazi u Cibonu koju je dvaput odveo na krov Europe, a u dva se navrata okitio i titulom najboljeg europskog igrača.

- Ako je istina da se prva ljubav nikad ne zaboravlja, onda je Šibenik ostao u meni od prvih dana. Tamo je sve počelo, premda sam emocije često gurao u stranu. Nikad, zapravo, nisam imao dovoljno vremena. Šibenik je odredio moju karijeru i pokazao mi put. Nadam se da će razumjeti. Za ono što želim od košarke, moram ići dalje. Moram zatvoriti jedan krug, da bih otvorio drugi - rekao je Dražen Petrović iskreno pa Šibenci u prvoj utakmici utrpao 56 poena, nije mu bilo teško.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ne, nije mi teško. Uspomene su uspomene. Ljubav je ljubav, ali na terenu nikoga ne poznajem. Dat ću im opet budem li mogao - kazao je već tada zreli Petrović.

Arhiva Muzeja Dražena Petrovića

Odlazak u svijet

Zaludio je europske skaute, a na dolazak u svoje redove privolio ga je Real Madrid. U Madridu je proveo godinu dana, a potom odlazi u NBA. Portland Trail Blazers bio je najveći krimen u njegovoj karijeri. Ne naravno vlastitom krivnjom. Teško se tih godina jedan europski igrač mogao probiti u NBA ligi. Dražen je zapravo bio jedan od europskih pionira u najjačoj i najelitnijoj ligi svijeta.

Hrvatski bek šuter nije mogao do minuta pored eminentnih igrača poput Clydea Drexlera i Terrya Portera. Nastavio je rudarski raditi, kopati i boriti se. Prilika je došla u tadašnjim New York Netsima. Terorizirao je protivnike, a mehaniku šuta za tri poena doveo je do perfekcije.

- Nisam mogao podnijeti tog čovjeka. Nitko ga ništa nije razumio, a volio je pričati. No, po meni je on apsolutno najbolji šuter svih vremena. Boljeg nisam vidio - uvjeren je Reggie Miller, također jedan od najboljih šutera ikad.

Kruna njegove karijere zasigurno su Olimpijske igre u Barceloni 1992. Nošen nacionalnim nabojem u stvaranju Hrvatske, vodio je reprezentaciju do povijesnog srebra i sraza sa Dream Teamom u finalu. 

Život ovog košarkaša, ali prije svega čovjeka i uzora, završen je tragično 7. lipnja 1993. u automobilskoj nesreći na jugu Njemačke.

- Ne znam može li se uopće riječima opisati što je Dražen značio ovome klubu, emocionalno, fizički i na ostale načine. Svi ćemo zauvijek pamtiti ono što smo upravo vidjeli na ekranu, taj osmijeh, taj osjećaj, taj natjecateljski duh, i sa stanovišta košarke izbačaj lopte prema košu. Nikad ga nećemo zaboraviti - rekao je slomljeni Chuck Daly, tadašnji trener Netsa.

Ostavština i značaj

Iza sebe je ostvario ogromnu ostavštinu. O njemu su snimljeni filmovi, uzor je hrvatskim mladim košarkašima poput Darija Šarića i Roka Prkačina koji će nositi domaću košarku u godinama koje dolaze. Uzor je i sportskim veličinama poput Gorana Ivaniševića koji je Draženu posvetio svoj jedini Grand Slam, osvojeni Wimbledon.

- Htio bih posvetiti ovu pobjedu mom prijatelju koji je 1993. godine poginuo u prometnoj nesreći, koji je bio najbolji europski igrač u NBA ligi. Njegovo ime je Dražen Petrović. Ovo je za tebe prijatelju ako me vidiš. Počivaj u miru - rekao je Goran, dok je cijela nacija susprezala suze.

Ostavio je Dražen iza sebe i gomilu medalja. Tri olimpijske medalje, bronca i srebro s reprezentacijom Jugoslavije 1984., odnosno 1988. Već spomenuto srebro u Barceloni 1992. godine. Dvije medalje sa svjetskih prvenstava, broncu i zlato s Jugoslavijom 1986. i 1990., a tu su i bronca i zlato sa europskih prvenstava 1987, i 1989. Time je obilježio najplodonosniju epohu košarke s ovih prostora.

To je Dražen Petrović, čista emocija, klasa, talent, ali i inteligencija jer je shvatio da bez rada neće biti ništa od tog silnog talenta. 

Život leti, kapetane!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića