Obavijesti

Sport

Komentari 6

Šteta što se neće pucati penali, Englezi od njih imaju - PTSP...

Šteta što se neće pucati penali, Englezi od njih imaju - PTSP...
1

Šest ispadanja na penale na velikim natjecanjima i samo dvije pobjede statistika je engleske nogometne reprezentacije, našega večerašnjeg protivnika u Rijeci. A tragičar je bio i današnji izbornik

VIDEO

Grobna tišina na tribinama, koju će prolamati povici igrača i trenera, vjerojatno i pokoja psovka, bit će scena koja će obilježiti večerašnju utakmicu Hrvatske i Engleske u Ligi nacija na Rujevici (20:45, Nova TV).

Za razliku od prošle utakmice ovih dviju reprezentacija 11. srpnja na stadionu Lužnjiki, u polufinalu Svjetskog prvenstva, utakmica će se igrati 90, a ne 120 minuta uz eventualne moguće penale. Koji su bolna točka povijesti "gordog albiona".

Još na Mundijalu 1990. protiv Njemačke počeo je crni niz ispadanja Engleza u raspucavanju s bijele točke, u polufinalu protiv Zapadne Njemačke. Bodo Ilgner tada je u četvrtoj seriji obranio udarac Stuarta Pearcea, a Chris Waddle potom promašio cijeli gol i Nijemci su nastavili put do titule koju su i osvojili pobjedom nad Argentincima u finalu.

"It's coming home", pjevala je skupina Three Lions u himni Europskog prvenstva 1996. na Otoku, a ishod je ponovno bio šokantan za sve navijače "tri lava". Istina, na taj su način prvo izbacili Španjolce u četvrtfinalu nakon što je Fernando Hierro pogodio prečku, a udarac Miguela Nadala obranio David Seaman.

Četiri dana poslije, u polufinalu protiv Njemačke, pobjednik se opet morao odlučivati s kreča. Šestorica igrača sa svake strane bila su precizna, a ključnim se pokazao promašaj Garetha Southgatea u sedmoj seriji, kada mu je udarac pročitao legendarni Andreas Köpke.

Sljedeće veliko natjecanje, nama osobito drago Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998., za Engleze je završilo jednako - ispadanjem na penale. Protivnik je ovaj put bila Argentina, faza osmina finala, a tragičari Paul Ince i David Betty.

Promašaj Davida Beckhama u stilu "nebu pod oblake" obilježio je sljedeće englesko raspucavanje na velikim natjecanjima, u četvrtfinalu Europskog prvenstva 2004. protiv Portugala, a ključnim se pokazala Ricardova obrana udarca Dariusa Vassella u sedmoj seriji. Englezi su opet išli kući plačući.

Ni tu nije kraj trauma koje su otočani imali od penala na velikim natjecanjima. Na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006. Opet su Portugalci bili sretniji, opet u četvrtfinalu, a skupim su se pokazali promašaji Franka Lamparda, Stevena Gerrarda i Jamieja Carraghera.

Posljednji "čavao u lijes" engleske reprezentacije zabili su Talijani u četvrtfinalu Eura 2012. Ashley Young tada je pogodio prečku, a Gianluigi Buffon skinuo udarac Ashleyja Colea. Nije bilo sumnje, engleski mediji crnu seriju od pet ispadanja na penale na SP-ima i EP-ima prozvali su prokletstvom.

Ono je ipak zaustavljeno na ovogodišnjem Mundijalu u Rusiji. Junak je tada bio Jordan Pickford koji je obranio udarac Carlosa Bacce, a Eric Dier pogodio za prolazak u četvrtfinale Svjetskog prvenstva.

Gareth Southgate je, dakle, među imenima koji se zasigurno nerado sjećaju te crne serije Engleske s bijele točke. Danas izbornik, trenersku je karijeru počeo još kao 36-godišnjak 2006. godine vodeći Middlesbrough. Tamo je proveo tri sezone pa nakon četiri godine pauze preuzeo englesku reprezentaciju do 21 godine.

Engleski savez napokon mu je dao šansu da preuzme A-selekciju nakon odlaska Sama Allardycea u rujnu 2016., prvo kao v.d. izbornika, a potom i čovjeka koji je dobio puno povjerenje vrha saveza. Neka mu Hrvatska, nakon poraza u produžecima SP-a u Rusiji, ponovno bude bolna točka izborničke karijere.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica