Obavijesti

Sport

Komentari 61

Šuker: Svi žele skinuti Real s vrha, ali on zna kako opstati...

Šuker: Svi žele skinuti Real s vrha, ali on zna kako opstati...
1

To je klub koji nikada ne pogriješi u velikim utakmicama, čak ni onda kada su drugi klubovi na papiru favoriti. A da bi bio takav, moraš imati veliku mentalnu snagu, kaže bivši igrač "kraljevskog" kluba

VIDEO

Davor Šuker, bivši hrvatski nogometni reprezentativac i sadašnji predsjednik Hrvatskoga nogometnog saveza te član Izvršnog odbora Uefe, koji je igrao u napadu Real Madrida od 1996. do 1999., uvjeren je kako će njegov bivši klub bez problema preskočiti u utorak PSG pa se na kraju sezone naći u finalu Lige prvaka.

- Real Madrid će zabiti jedan gol, minimalno. Mora igrati kao da je prva utakmica u Madridu završila 0-0. PSG ima velike igrače koji mogu nanijeti štetu no igrači Real Madrida su svjesni da mogu proći dalje. Prva utakmica im je, naime, bila psihološki jako važna - rekao je 50-godišnji Šuker u razgovoru za španjolske sportske novine Marca.

Bez komentara o Modriću

Real Madrid u utorak u Parizu brani prednost od 3-1 iz prve utakmice osmine finala Lige prvaka. Među igračima koji su otputovali u glavni grad Francuske je i hrvatski kapetan Luka Modrić, optužen u petak za laganje na sudu u Osijeku.

U nedjelju je Modrić prvi put trenirao s ostatkom ekipe nakon 20. veljače kada su liječnici dijagnosticirali ozljedu njegove desne noge. Zasad je nepoznato hoće li ga trener Zinedine Zidane uvoditi u igru. Propustio je posljednje utakmice protiv Betisa, Leganésa, Alavésa, Espanyola i Getafea.

Marca nije pitala Šukera o podizanju optužnice protiv Modrića niti o njegovoj situaciji, a niti o Mateu Kovačiću čiji je nastup na Parku prinčeva izgledan. No zato jest o brazilskom napadaču Neymaru koji zbog ozljede neće biti u sastavu francuskog prvaka.

- To je nogomet. Real Madridu također možda neće igrati svi igrači, a o tome se ne govori ništa. Neymar je veliki igrač, jedan od najboljih na svijetu, no sigurno će se pojaviti netko drugi. Čini se da bi to mogao biti Ángel Di María. On će pokušati odigrati na najbolji mogući način. To su okolnosti uobičajene za nogomet - rekao je Šuker.

Real nikad ne pogriješi u velikim utakmicama (?!)

Real Madrid, koji je posljednje dvije godine osvojio Ligu prvaka, ispao je u četvrtfinalu španjolskog prvenstva od Leganésa te se već u veljači oprostio od naslova prvaka. U Ligi prvaka, međutim, nastavlja pobjeđivati s ciljem ponovnog podizanja pehara.

- Zašto je to tako, zašto igra bolje u Ligi prvaka nego u ostalim natjecanjima, potrebno je pitati njihova trenera. Ne želim davati nikakve savjete jer potpuno vjerujem onome što radi Zidane. Predsjedniku Florentinu Pérezu želim novi finale - napomenuo je Šuker.

On je uvjeren da će Real Madrid igrati u finalu u Kijevu.

- U nogometu svi žele pobijediti prvaka, onoga koji je na vrhu. Stoga se nije lako održati na vrhu. Igrači su svjesni toga. Vide da ih mnogi žele maknuti odande. Ali u Real Madridu znaju kako se održati. To je klub koji nikada ne pogriješi u velikim utakmicama, čak ni onda kada su drugi klubovi na papiru favoriti. A da bi bio takav, moraš imati veliku mentalnu snagu. Nju imaju igrači i klub u cjelini - kaže.

I samo natjecanje, Liga prvaka, drugačije je pa i to dodatno motivira nogometaše. Takvo je Šukerovo iskustvo.

- Utorkom i srijedom navečer imaju bolji učinak, shvaćaju to natjecanje kao svoje premda je riječ o 80 ili 90 posto istih igrača koji su prije toga odigrali prvenstvenu utakmicu. No kada ti igrači čuju himnu Lige prvaka, njihove se misli promijene - pojašnjava.

Samo igraju kako znaju i razlika se pojavi

Šuker je 1998. s Real Madridom osvojio Ligu prvaka pobijedivši Juventus 1-0 u finalu odigranom u Amsterdamu.

- Liga prvaka je drugačija od svega ostalog. Himna, ugođaj... Ako se igrači Real Madrida fizički dobro osjećaju, mogu pobijediti bilo koga. To su, uostalom, pokazali prošle sezone pobjedom protiv Juventusa (4-1 u Cardiffu, op.a.). Mnogi su govorili o moćnom Juveu i njegovoj obrani, no na kraju nije bilo ništa od toga. Kada Real Madrid dobro uđe u utakmicu, s respektom prema protivniku, može svladati bilo koju momčad. Želim to i nadam se da će ove sezone igrati u Kijevu - poručio je.

Real Madrid je 12 puta osvojio naslov prvaka Europe, postavši rekorder.

- Razlika između tog kluba i drugih je u mentalitetu. Ključan je posjed lopte, upravljanje njome pa se večer začas pretvori u "bijelu" noć. Kao toliko puta ranije. Real Madrid samo treba igrati kako zna pa se ta razlika u odnosu na druge sama od sebe pojavi - kaže.

Pa ipak, ne vidi sličnost između sadašnje momčadi i one u kojoj je on igrao.

- To se ne može uspoređivati. Nogomet se mijenja svakih deset godina. Dovoljno je pogledati loptu, travnjake... Više nema utakmica u blatu ni u vodi. Sve je potpuno drugačije. Ovaj Real Madrid ima puno prednosti i talenta. Uvjeren sam da ćemo ga u utorak vidjeti još snažnijeg nego što je to bilo u prvoj utakmici - istaknuo je Šuker pa nastavio o promjenama u nogometu.

Razmišljaju o četvrtoj zamjeni

- Svaki dan pogledam po jednu utakmicu, ono što je okružuje... Svakih deset godina sve se promijeni. Ne želim reći da mi u svoje vrijeme nismo trčali 10 ili 12 kilometara po utakmici, no sada se igra više fizički. Kvalitetan igrač, tu se slažem, jednako bi bio kvalitetan onda kao i danas - rekao je.

U njegovo se vrijeme, međutim, nije igralo toliko utakmica po sezoni. Šuker napominje kako to utječe na igrače pa oni nemaju jednak učinak u svim natjecanjima. Možda je upravo to ono što se događa nogometašima Real Madrida ove sezone.

- U Uefi razgovaramo o zdravlju igrača, o mogućoj promjeni četiri igrača tijekom utakmice, o putovanjima... - rekao je.

U osmini finala Lige prvaka igrat će i drugi bivši klub Davora Šukera. Sevilla, u kojoj je bio od 1991. do 1996., gostuje kod Manchester Uniteda. Prvi susret na jugu Španjolske završio je 0-0.

- Za Sevillu su europska natjecanja postala nešto uobičajeno. Igraju i zabavljaju se, a prava je šteta što u prvoj utakmici nisu zabili. Ispriječio im se David de Gea - zaključio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka