Obavijesti

Sport

Komentari 135

Šuker: Zar treba policajac život izgubiti da se nešto promijeni?

Šuker: Zar treba policajac život izgubiti da se nešto promijeni?
8

Svatko tko kupi ulaznicu treba sjediti na svom mjestu, ponašati se pristojno i nema problema. Više nema odgode, oprosta nema, red se mora uvesti, kaže Vrbanović

VIDEO

Predugo su trajala odgađanja svih situacija u kojima je sigurnost bila pod upitnikom. Stoga su određeni rokovi kad se nešto mora napraviti, nećemo tolerirati nikakve odgode, rekao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić na prigodnoj konferenciji za novinare nakon Okruglog stola u organizaciji HNS-a i Ravnateljstva policije MUP-a pod nazivom "Stadionska infrastruktura i poslovi sigurnosti" .

Teme Okruglog stola bile su stanje sigurnosti na stadionima Prve HNL i provedba Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, postupak licenciranja te mogućnosti HNS-a u projektu prodaje ulaznica s prikupljanjem osobnih podataka i kontrole ulaska.

Na Okruglom stolu su uz najviše predstavnike HNS-a i MUP-a sudjelovali predstavnici klubova Prve lige (i klubova prijavljenih za licenciju za Prvu ligu), predstavnici Udruge klubova 1. HNL te predstavnici gradova i vlasnika stadiona.

Donijeti su i zaključci koji se tiču posebno organizatora utakmica, uz ubrzano imperativno postavljanje svih mogućih sigurnosnih razina, od videonadzora, uređenja stadiona, kontrole prodaje ulaznice i svega ostalog.

Pokretanje videa...

Igor Kralj/Pixsell VIDEO

- Vjerujem da svi koji su bili na seminaru dijele isto mišljenje i namjeru. Samo uz  poštivanje zakona i kvalitetnu infrastrukturu može se postići bolja sigurnost. Da svi mogu slobodno navijati za svoje klubove i da ne budu ugroženi od osoba koje ugrožavaju sport nasilničkim ponašanjem - dodao je Ostojić te nastavio:

- Incidenti koji su se događali na našim stadionima tražili su reakciju i HNS-a i svih ostalih. Kad se traži pomoć policije onda je jasno da nisu bili ispunjeni svi sigurnosni uvjeti. U svijetu ide jedan policajac na pet do deset zaštitara, mi smo u situaciji da je kod nas odnos jedan na jedan. To nije dobro ne samo zbog  troškova. Predugo su trajala odgađanja svih takvih rješenja, te su određeni rokovi kad se nešto mora napraviti, nećemo tolerirati nikakve odgode.

- Vlada RH je zainteresirana da se poštuje Zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. Interes i HNS-a i ministarstva je da imamo atmosferu kao na utakmicama Europske lige, tu se događaju velika natjecanja s tisućama ljudi, a mi tu stvar ne možemo postići. Samo kvalitetnim videonadzorom, ' ticketingom' , kontrolama mi to možemo postići. Klubovi, organizatori i vlasnici moraju preuzeti i svoj dio obaveza - priča Ostojić.

Ministra su upitali zašto se na prvoj finalnoj utakmici Kupa privodilo navijače koji nisu sjedili na svojim mjestima, na što je on odgovorio:

- Nisu odstranjeni niti su privedeni zato što im je to palo na pamet, nego jer se dogodio prekršaj. Čak 82 navijača nisu bila na mjestu gdje su trebala biti, zato je normalno da branim postupanje policije. Tko god neće moći ispuniti uvjete, neće moći ni igrati - zaključio je Ostojić.

I zvršni predsjednik HNS-a nadovezao se na Ostojićeve riječi.

- Zakon o sprečavanju nereda jasno nalaže organizatorima što moraju i kako kontrolirati, pa i personalizirati ulaznice. Svatko tko kupi ulaznicu treba sjediti na svom mjestu , ponašati se pristojno i onda problema nema. Mora se stvoriti personifikacija ulaznica. Znamo da vlasnici objekata, a to su gradovi i lokalna samouprava, nemaju sredstva za urediti stadione. No ovo je prvi korak prema redu na stadionima . Kucnuo je trenutak da više nema odgode. Oprosta nema, red se mora uvesti - rekao je Damir Vrbanović .

P redsjednik HNS-a Davor Šuker za kraj je zaključio.

- Sad smo u Europskoj uniji i ovo je posve normalno. Trebalo bi se valjda dogoditi da policajac izgubi život pa da se nešto promijeni. Samo Dinamo je dosad ispunio ono što mora biti na stadionima, stvar je u tome da se pomogne  i ostalim klubovima. Ne želimo biti u skupini sa Srbijom i Poljskom po incidentima. I plaćati kazne zbog nereda .

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 135
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka