Obavijesti

Sport

Komentari 7

Superprecizni Hrvati rekorderi su i u boćanju, streličarstvu...

Superprecizni Hrvati rekorderi su i u boćanju, streličarstvu...
4

STRIJELE I BOĆE Snježana Pejčić nije sama. Hrvatska ima svjetske rekordere u streličarstvu (Mario Vavro i Maja Orlić), a i mirna ruka boćara Brnića ruši rekorde

VIDEO

Zahvaljujući olimpijskoj bronci iz Pekinga, Snježana Pejčić poznata je diljem Hrvatske, no imamo mi još “kirurški” preciznih sportaša, svjetskih rekordera u streličarstvu, boćanju...

Posebno svijetlu budućnost Hrvatska ima u streličarstvu. Mario Vavro i Maja Orlić još nemaju ni 18, a u kadetskoj konkurenciji blistali su i na otvorenom i u dvorani.

- Vani se puca po svim vremenskim uvjetima, natjecanje se prekida samo ako grmi - kaže mlada Ogulinka Maja Orlić, koja je 2013. postavila svjetski kadetski rekord s 18 metara, a lani europski u eliminacijskome meču s 15 strelica. Svaki dan trenira dva-tri sata, a trud se isplatio jer je dvije godine zaredom na natjecanju u Francuskoj osvojila luk kakvim puca.

U istim je disciplinama svjetske kadetske rekorde postavio Siščanin Mario Vavro.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Najviše mi paše disciplina ‘field’, u kojoj sam svjetski juniorski prvak. Gađa se po šumi s poznatih i nepoznatih udaljenosti - kaže Vavro.

Boćari ne pucaju, ali i taj se sport temelji na preciznosti. A ako se radi o brzinskom izbijanju, i na fizičkoj kondiciji.

Leo Brnić (23) iz Jadranova još kao klinac postavio je svjetski rekord u brzinskom izbijanju za boćare do 18 godina, a na jesen 2013. je u samo tjedan dana dvaput izjednačio svjetski rekord u konkurenciji do 23 godine pogodivši svih 50 hitaca. U štafetnom izbijanju, također do 23 godine, postavio je svjetski rekord s Brunom Kraljićem, a onda ga popravio u tandemu s Marinom Milićevićem.

Imamo mi svjetske rekordere i u seniorskoj konkurenciji. Joško Mardešić i Darijan Živolić 2013. su u štafetnom izbijanju od 61 boće s njih 60 pogodili cilj.

- Boćanje se često doživljava kao sport za starce, ali treba pogledati kako to zapravo izgleda. Brzinsko izbijanje zahtijeva visoku fizičku spremnost. Prije velikih natjecanja se pripremamo po tri mjeseca, spremniji smo i od nekih nogometaša iz najjačih liga - kaže Darijan Živolić (27) iz istarskog sela Foli.

- U štafetnom izbijanju dva igrača naizmjenično bacaju po četiri boće. Za pet minuta cilj ih je pogoditi što više, ne samo trčati - objasnio je Živolić, a Brnić se nadovezao:

- Brže se trči u štafetnom izbijanju jer ipak ne možeš pet minuta u komadu držati takav tempo i uz to sve pogađati jer jedan promašaj može sve upropastiti.

Ne promašuje: Brnić rekord rušio pet puta

U konkurenciji do 18 godina pogodio je 47 od 49 boća. Do 23 godine je dvaput imao savršenih 50/50, a u štafeti je rušio rekorde s različitim partnerima. Boće su teške između 1 i 1,5 kg, a komplet od četiri boće stoji oko 200 €.

Skup sport: Za luk i strijele čak 17.500 kn

Sam luk stoji oko 1200 eura, ali s nišanom i stabilizacijom, bez kojih se nemoguće natjecati, ta se cifra penje i do 2000 eura. Za komplet od 12 strijela potrebno je izdvojiti dodatnih 2500 kuna, kaže naš strijelac Mario Vavro.

Sve osvojili, rekord ostavili za našu ligu

Joško Mardešić i Darijan Živolić postali su i svjetski i europski prvaci, ali svjetski rekord sa 60 pogodaka iz 61 pokušaja oborili su u okršaju njihova Poreča i Zrinjevca. Boćari moraju biti fizički spremniji od većine nogometaša, kažu naši boćarski rekorderi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Modrićeva objava izazvala je delirij među navijačima Reala. Ovako ga je nahvalio Ancelotti
NEUNIŠTIV JE

Modrićeva objava izazvala je delirij među navijačima Reala. Ovako ga je nahvalio Ancelotti

Modrić je odigrao svih 90 minuta u pobjedi Real Madrida nad Barcelonom (3-2) i opet bio ključan čovjek svoje momčadi...
VIDEO Igrač Barcelone vukao je Modrića i pokušavao ga srušiti, a onda se pošteno osramotio...
KAO BRZI VLAK

VIDEO Igrač Barcelone vukao je Modrića i pokušavao ga srušiti, a onda se pošteno osramotio...

Već mjesecima se diskutira o tome hoće li hrvatski maestro ostati u Real Madridu i sljedeću sezonu. Nema više ključnu ulogu kao nekada, većinom ulazi s klupe, ali u svakoj minuti pokaže koliko vrijedi