Sport

Komentari 13

Svaki centimetar je bitan: Zbog pet cm izgubit će milijune eura

Svaki centimetar je bitan: Zbog pet cm izgubit će milijune eura

Graditelji olimpijskog bazena u Londonu osramotili su se kad se ispostavilo da je prekratak. No nisu jedini. Bilo je prekratkih atletskih staza, neispravnih semafora...

Zaista ne znam što ćemo sad. Moći će se ovdje trenirati, moći će se i rekreativci kupati, ali natjecanja očito neće biti, rekao je britanski parlamentarni zastupnik Jim Fleming. Bio je zadužen pohvaliti se olimpijskim bazenom u Londonu, ali dobro se crvenio.

Britanski arhitekti vodili su o svemu računa osim o maloj sitnici - da bazen mora biti dugačak 50 metara, ni centimentar duži ni centimetar kraći. Ali nisu uspjeli. Posljednja, osma staza, prekratka je pet centimetara, što je razlog potpunog fijaska ovog projekta.

Tako su šest milijuna eura, koliko je stajala gradnja, praktički bacili u smeće. Jer otprilike toliko bi došla adaptacija bazena da ga se produži na potrebnih 50 metara.

Ovaj gaf Britanaca samo je jedan u mnoštvu sličnih. Brojni arhitekti gradili su stadione razmišljajući o svemu samo ne o osnovnim stvarima. Nažalost, takvim smo slučajevima svjedočili i u Hrvatskoj.

Jedan od najboljih primjera nepromišljenosti je semafor za dvoranu u Višnjiku. No to je “mila majka” naspram onog što su napravili tvorci atletske dvorane u Rijeci. Njihovo projektiranje atletske staze neke je nasmijalo, neke je razljutilo, ali nikog nije ostavilo ravnodušnim. Promašiti stazu za deset metara?!

Ne znam kako, nedostaje nam nekoliko cm

Ponosni graditelji olimpijskog bazena u Londonu pozvali su sve da se pohvale, a na kraju su se propisno osramotili. “Svemirski” bazen ima svakakvih čuda, ali nakon što su ga išli izmjeriti, shvatili su da je pet centimetara kraći.

Stavili semafor vrijedan 40 milijuna dolara pa su ga morali skidati

Na stadionu Dallas Cowboysa, momčadi američkog nogometa, najskuplji semafor na svijetu stajao je jedan dan. U prvoj pripremnoj utakmici pogodio ga je igrač jer je postavljen prenisko.

Dečki, nemamo mjesta za sve rukometaše

Dvorana u zadarskom Višnjiku napravljena je prije svega za SP u rukometu, ali pri postavljanju semafora napravljen je golem gaf. U prostoru za statistiku predviđeno je 12 igrača, koliko ih je u košarci. No u rukometu ih je 14.

Na Kantridi je atletska staza 10 m prekratka

Jedan od najvećih graditeljskih gafova, nažalost, dolazi iz Hrvatske. U Rijeci, na Kantridi, gradili su atletsku dvoranu i shvatili su da im je staza deset metara prekratka. Kakva bi tek čuda ondje radio Jamajčnin Usain Bolt?!

Oni bi teren, ali nedostaje im zemljišta

U američkoj srednjoj školi čvrsto su odlučili napraviti teren za američki nogomet unatoč tome što nemaju dovoljno zemlje. Tako njihov travnjak, umjesto 100, ima 80 jardi. Svi su ostali šokirani. Sve utakmice moraju igrati u gostima.

Najčitaniji članci