Obavijesti

Sport

Komentari 7

Sve Ćirine inovacije: Golman je igrao u napadu, a špica na beku

Sve Ćirine inovacije: Golman je igrao u napadu, a špica na beku
1

INOVATOR Ćiro je kapetansku traku u Dinamu davao tada golobradim mladićima Bobanu i Niki Kranjčaru, no imao je još inovacija itekako. Kod njega je rasni centarfor postao desni bek. I to kakav...

VIDEO

Legendarni trener Miroslav Ćiro Blažević uvijek je znao stvoriti pravu atmosferu u momčadi, ali i povlačiti neke atipične poteze za jednog nogometnog trenera. Staviti neiskusnog mladog talentiranog igrača za kapetana nije mu bilo strano, ali to nisu bile sve njegove inovacije.

Poznato je da ne voli nepravdu, a to se manifestiralo 1993. godine.

Kako se 'potukao' s nepravdom

Na utakmici Dinamo - Cibalia gostujući igrač Davor Čop (otac današnjeg reprezentativca Duje op.a) bez razloga je isključen. Kako legendarni Ćiro ne voli nepravdu, ostavio je u svlačionici jednog igrača da snage postanu izjednačene.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ćiro, tad trener Dinama, izvadio je jednog igrača i nastavili smo deset na deset, prisjeća se Stanko Mršić prvih dvoboja protiv Ćire. Bilo je to ratne godine, 1993., Dinamo - Cibalia u Maksimiru.

- Došli smo autobusom s drvenim sjedalima. Valjda gradskim. Pri dolasku u Zagreb rekao sam vozaču: ‘Slušajte, parkirajte negdje u maksimirskoj šumi. Nemojte slučajno pred stadion, smijat će nam se cijeli Zagreb’ - dobro se sjeća Mršić.

Dinamu su bodovi u utrci za naslov bili nužni i kad je sudac isključio Čopa, 10.000 ljudi na stadionu počelo je pljeskati. Ne zadugo.

- Čop je isključen bez razloga i rekao sam Dževadu Turkoviću: ‘Sine, izlaziš’. Ne volim nepravdu, a da sam ostao s 11 igrača, bila bi to nepravda. Imao sam čistu savjest, bile su ratne godine, oni su došli iz Vinkovaca i nisam htio nepošteno dobiti - kaže Ćiro. Završilo je 0-0. 

- Ipak smo bili prvaci - kaže Ćiro. Stanko Mršić nije ostao dužan.

- Poslije nekoliko godina bio sam u Zadru, a Ćiro u Varteksu. Završilo je 0-0, a ja sam mu rekao: ‘Evo, vraćam bod za ono’.

Od napadača je napravio - desnog beka

Na Svjetskom prvenstvu 1998. gdje je Hrvatska osvojila broncu, Ćiro je Vatrene koncipirao u 3-5-2 formaciji gdje je na desnog beka stavio - napadača. Bio je to Mario Stanić, igrač poznat po svojoj polivalentnosti.

Za vrijeme početka svoje karijere u Željezničaru znao je igrati na poziciji desnog beka, no prelaskom u veće europske klubove poput Benfice, Cluba Bruggea i Parme igrao je na poziciji napadača. U svojoj jedinoj sezoni u Belgiji zabio je 27 golova u 37 nastupa, no za Ćiru on je postao - desni bek.

U momčadi gdje su Bilić, Štimac i Dario Šimić bili stoperi, desnog beka igrao je Stanić, a lijevog Jarni. Vatreni su oduševili nogometom u Francuskoj i zasluženo uzeli broncu.

'Izmislio' kapetane Bobana i Niku 

Ćiro je 'izmislio' dvojicu kapetana Dinama, a jedva da su bili punoljetni. Zvone Boban za prvu momčad debitirao je u 18. godini života, a postao je najmlađi kapetan Dinama s 19 godina.

Drugi Ćirin mladi kapetan bio je Niko Kranjčar. On je za 'modre' debitirao u 16. godini, a dvije godine kasnije Miroslav Blažević postavio ga je za kapetana.

U svojoj je prvoj sezoni mladi kapetan odveo Dinamo do naslova prvaka Hrvatske, a paralelno s tim bio je proglašen najboljim igračem lige. 

Golman je postao napadač i zabio gol

To je bio moj prijedlog, uprava ga je brže-bolje prihvatila jer je mislila da nećemo imati veliku posjetu. Vidim ja na treneru našeg golmana, švicarskog reprezentativca Erica Burgenera kako zna s loptom, kuži nogomet, prostor, ima ideju. Ma, nemam si što razmišljati.

Najavim ja u novinama da će mi on zaigrati na mjestu centarfora. I dođe 27 tisuća ljudi, da čovjek i gol - prisjetio se Ćiro na svojoj službenoj stranici.

- Evo, malo sam tražio i našao datum utakmice, bilo je to 27. veljače 1977. godine. Poslije te utakmice smo stalno imali pun stadion i dobro smo igrali. Uvijek se dobro igra kad stvoriš dobru atmosferu - rekao je Ćiro. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Drama u Draženovu domu! Hrvatska se prvi put nakon 24 godine plasirala na SP u futsalu
BRAVO!

Drama u Draženovu domu! Hrvatska se prvi put nakon 24 godine plasirala na SP u futsalu

Hrvatska futsal reprezentacija plasirala se na Svjetsko prvenstvo u Uzbekistanu! Nakon što je u prvom susretu pobijedila Poljsku 3-2, u uzvratu je u drami remizirala s Poljacima (2-2) i osigurala vizu

Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra
BIO U BOLNICI

Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra

Odmah nakon utakmice je Ante Budimir prevezen u Sveučilišnu bolnicu u Navarri. Testovi su pokazali da je pretrpio traumu u predjelu prsnog koša. Slomio je tri rebra, a primio je i sredstva protiv bolova, napisao je klub
Barcelona - PSG 1-4: Katalonci prosuli prednost, Araujo ispao tragičar, a Kylian Mbappé junak
ČETVRTFINALE LIGE PRVAKA

Barcelona - PSG 1-4: Katalonci prosuli prednost, Araujo ispao tragičar, a Kylian Mbappé junak

PSG je izborio polufinale Lige prvaka nakon što je slavio preokretom na Montjuicu. Barcelona je povela preko Raphinhe, ali je sve promijenio crveni karton Arauja, nakon čega je PSG zabio četiri gola za prolaz