Obavijesti

Sport

Komentari 384

'Sve govori da je Torcida bila organizator i predvodnik...'

'Sve govori da je Torcida bila organizator i predvodnik...'
2

Ovo definitivno ima obilježja određene vrste terorizma. Možemo reći da je napad na reprezentaciju napad i na tu državu, rekao je Krešimir Antolić iz HNS-a

VIDEO

Mi smo od izvora iz navijačke populacije, pa tako iz Torcide, dobili određene informacije o mogućem prekidu utakmice protiv Češke. Neću tvrditi da je to 100 posto napravila Torcida ili druga navijačka skupina, to će napraviti policija, rekao je na konferenciji za novinare u Deauvilleu Krešimir Antolić, dopredsjednik HNS-ove komisije za sigurnost, pa nastavio:

- Ali, vodeći se informacijama koje smo dobili, možemo reći da je to Torcida čak i najavila. Naše su informacije govorile o tome da će doći 100-150 njihovih pripadnika u Saint-Étienne. Sve informacije koje su se slijevale prema nama, uključujući i anonimne dojave građana, ukazuju da je predvodnik i organizator toga bila Torcida.

Francuska EURO 2016

- Oni godinama njeguju prijateljske odnose s navijačima Saint-Étiennea koji su im pružili prostorije za smještaj i drugu logistiku. Ali ustvrditi da je to bilo sigurno bilo bi neozbiljno i raspirivalo bi podjele. Ipak, sve činjenice govore u tom smjeru - objasnio je Antolić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Hrvatski nogometni savez učinio je sve u svojoj moći da obavijesti Uefu te francusku i hrvatsku policiju o najavljenom prekidu utakmice, ali nije ga spriječio.

- Ne prozivamo nikoga, nego nemamo alate, s obzirom na to da smo napustili policiju i Miroslav i ja te nemamo policijske ovlasti, to može riješiti samo pravosuđe. Imali smo najiskusnijeg security officera u Europi iz Nizozemske, čovjek je rekao da nikad nije vidio takvu pripremu utakmice. Ali ne možemo mi upravljati francuskom žandarmerijom ni uhititi te huligane u Hrvatskoj. Jedino možemo obavijestiti Uefu o namjerama, što smo i učinili - dodao je Antolić.

- Francuska policija uvažila je ono što smo joj mi rekli i djelomično su spriječili puno veći cirkus koji se trebao dogoditi. Nejasno je zašto se nije dogodila intervencija žandarmerije na tribina koja je ionako bila tri metra od tribine. Ali oni su 70-80 posto napravili dobar posao. Čini nam se da nije, ali trebalo je biti puno, puno gore.

- Otišao bih korak dalje: ovo definitivno ima obilježja određene vrste terorizma. Možemo reći da je napad na reprezentaciju napad i na tu državu - kazao je Antolić i za kraj poručio kako brine što su se sami građani počeli obračunavati s onima koji rade nerede:

- Naravno da to brine, a sigurno da ministar unutarnjih poslova ne spava mirno zbog toga jer mu se to može događati i na hrvatskim stadionima. Ljudi su shvatili da sami moraju rješavati takve situacije i boriti se za svoju državu. Može se dogoditi, što nije dobro jer generira kaos, da građani vlastitim rukama krenu rješavati taj problem. Nadam se da je ovo signal hrvatskim institucijama da su oni ti koji moraju riješiti taj problem, a ne ljudi.

Marković: Sprema se prekid i protiv Španjolske

Miroslav Marković, povjerenik za sigurnost HNS-a, kronološki je objasnio postupanje saveza u sigurnosnoj pripremi utakmice. Sve relevantne službe obaviještene su tri dana uoči utakmice, potom na sastanku dan prije, ali i na sam dan utakmice te na poluvremenu, kada je došla informacija da se sprema prekid u 85. minuti.

- Tko su ti ljudi? Na to će pitanje puno bolji odgovor dati MUP RH. Raspolažemo određenim informacijama, intenzivno se u Hrvatskoj radi na prepoznavanju aktera tog događaja i raspolaže se nekim imenima. Nadam se da će ipak oni biti ti koji će podijeliti te podatke s vama, s obzirom na Zakon o zaštiti osobnih podataka - kazao je Marković.

- Na internetu se dijeli fotografija skupine Splitski klošari, ekstremne skupine Torcide, koja je tijekom utakmice istaknula transparent kojim iskazuje potporu Anti Vučici, jednom od huligana iz C-kategorije koji izdržava zatvorsku kaznu - dodao je.

Usprkos razmjeni silnih informacija, incident se dogodio. Ali da se nije učinilo toliko toga, posljedice bi bile i gore, smatra Marković.

- Kad smo podijelili informaciju s policijom, tribina je bila gotovo puna navijača. Tada se jedino mogla usmjeriti pažnja svih kamera na taj dio stadiona i hrvatska policija u posjedu je snimke apsolutno svih događanja na stadionu koje su zabilježile sve kamere na stadionu, ali i iz helikoptera. Suradnja Uefe i francuske policije bila je na najvišoj razini, ozbiljno su prihvatili sve informacije koje smo podijelili s njima. Da nije sve to odrađeno, vjerojatno bismo razgovarali o tome kako i zašto je prekinuta utakmica i zabilježen rezultat 3-0 za protivnika.

Marković je na pitanje novinara o mogućim uhićenjima ustvrdio tek da tu informaciju mora dati MUP.

- Nismo u posjedu informacija o tome koliko je navijača uhićeno u odnosu na taj događaj. Nemamo informaciju što je poduzeto u RH u smislu obavljanja obavijesnih razgovora s akterima ovog događaja i eventualnog njihova sankcioniranja - zaključio je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 384
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj
STANJE DO EURA

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj

Belgija je na trećem mjestu preskočila Engleze, dok prve dvije pozicije i dalje drže Argentina i Francuska
Dani Alves, osuđen za silovanje, izašao iz zatvora pa partijao s društvom do jutarnjih sati...
ZGROZIO ŠPANJOLCE

Dani Alves, osuđen za silovanje, izašao iz zatvora pa partijao s društvom do jutarnjih sati...

Brazilac je uspio skupiti milijun eura jamčevine, a posljednjih dana pričalo se kako mu je novac posudio Memphis Depay, igrač Atletico Madrida