Obavijesti

Sport

Komentari 43

Sve što morate znati o utakmici Hrvatska - Japan: Gdje igramo, u kojem dresu i u kojem sastavu

Sve što morate znati o utakmici Hrvatska - Japan: Gdje igramo, u kojem dresu i u kojem sastavu
3

Japan dosad nikad nije prošao osminu finala, a Hrvatska jest u oba navrata. Igrali smo tri puta, zadnji put još prije 16 godina. Za ovu utakmicu Dalić bi trebao napraviti promjene u sastavu

VIDEO

Hrvatska nogometna reprezentacija treći put u povijesti izborila je nokaut-fazu svjetskih prvenstava. Nakon Francuske i Rusije, gdje je osvajala broncu, odnosno srebro, skupinu je prošla i u Katru, gdje joj na putu do četvrtfinala danas od 16 sati stoji Japan, reprezentacija koja je osvojila skupinu E senzacionalno pobijedivši i Španjolsku i Njemačku.

LOVREN DOŠAO POZDRAVITI NAVIJAČE PRIJE JAPANA:

Borbena, kompaktna reprezentacija koja ništa ne poklanja, drži visok tempo tijekom svih 90 minuta, nikada se ne predaje, a u istoj je fazi prije četiri i pol godine u Rusiji nesretno izgubila od Belgije nakon što je prosula vodstvo 2-0 što joj je ujedno i najbolji rezultat na svjetskim prvenstvima. Ponovila ga je nekoliko puta (2002., 2010., 2018., 2022.), no u četvrtfinalu baš nikad nije igrala. Neka na tome i ostane.

O Japanu

Japanu je ovo sedmi uzastopni nastup na svjetskim prvenstvima pri čemu je četvrti put prošao skupinu. Dalje od osmine finala nije prošao nikada. Izbornik je Hayime Moriyasu i većina njegove momčadi igra u Europi, od 26 igrača samo ih sedam nastupa u domovini i ovo je možda najjača, najiskusnija momčad koju je Japan ikada odveo na neko svjetsko prvenstvo.

Takefusa Kubo (21), veznjak Real Sociedada, nosi nadimak "japanski Messi" i bit će jedna od najvećih opasnosti za hrvatsku obranu. Kubo je u dobi od devet godina pozvan u Barceloninu akademiju "La Masija", Igrao je sjajno, u jednoj od sezona bio je najbolji strijelac u svojoj dobnoj skupini, postigavši ​​74 gola u 30 utakmica, ali zabrana koju je Barceloni izrekla Fifa zbog nezakonitog potpisivanja ugovora s maloljetnim igračima iz inozemstva značila je njegov povratak u Japan, gdje se pridružio FC Tokyju.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group E - Japan v Spain

Barcelona ga je držala pod nadzorom, no u lipnju 2019. Real Madrid im ga je oteo ispred nosa. U taboru "Kraljevskog kluba" nije dočekao pravu priliku, već dio vremena je proveo na posudbama u Mallorci, Getafeu i Villarrealu, a u srpnju ove godine potpisao je za Real Sociedad.

Važan kotačić u momčadi "Samurai Bluea" svakako je i kapetan Maya Yoshida. Žestoki branič sa ženskim imenom. Njegova majka je odlučila nazvati svoje treće dijete Maya - obično ime za djevojčice u Japanu - no ostala je pri tome čak i nakon što je otkrila da će roditi još jednog sina.

Branič Schalkea jedan je od najiskusnijih japanskih igrača koji već 12 godina igra u Europi. Prvo je nosio dres Venla, potom je osam godina igrao za Southampton, dvije u Sampdoriji, a od ove sezone je u Schalkeu.

Opasan je i 26-godišnji veznjak Daichi Kamada, suigrač našeg Kristijana Jakića u Eintrachtu iz Frankfurta. Kamada je s 20 godina napustio domovinu potpisavši za Eintracht.

'Vatreni, pokažite im! Imamo i mi svoje samuraje za bitku...'
'Vatreni, pokažite im! Imamo i mi svoje samuraje za bitku...'
Raspored i rezultati SP-a 2022. Argentina osvojila treći naslov
Raspored i rezultati SP-a 2022. Argentina osvojila treći naslov

Napadač Daizen Maeda igra za Celtic i dijeli svlačionicu s Josipom Juranovićem. U 30 nastupa zabio je devet golova za škotskog velikana.

Kaoru Mitoma trenutačno nosi dres Brighton & Hove Albiona. Zanimljivo, kao 18-godišnjak je odbio profesionalni ugovor kako bi pohađao sveučilište u Tsukubi.

Krilni igrač Freiburga Ritsu Doan dosegao je status superheroja nakon što je postigao golove protiv Njemačke i Španjolske. Ušao je kao zamjena u oba navrata i promijenio izgled utakmica. Bio je najbolji mladi nogometaš Azije 2016. godine nakon čega ga je angažirao Groningen. Potom je preselio u PSV, a od ove sezone je u Freiburgu.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group E - Japan v Spain

Premda se na ovom SP-u nije naigrao, Takumi Minamino jedan je od najtalentiranijih japanskih igrača. Proslavio se kada je 2020. iz RB Salzburga preselio u Liverpool. Danas je član Monaca. Minamino u reprezentaciji nosi dres s brojem 10 koji zauzima posebno mjesto u japanskom nogometu. Minamino je bio glavni oslonac "Samurai Bluea" otkako je Moriyasu preuzeo vodstvo 2018. godine. Igrač je s najviše nastupa pod trenutnim izbornikom, a također i najbolji strijelac sa 17 golova. Međutim u Dohi je upisao tek 20-tak minuta.

Međusobni susreti

Hrvatska i Japan dosad su odigrali tri međusobne utakmice i ukupan je rezultat izjednačen. Prvi put "Plavi samuraji" i "Vatreni" igrali su u lipnju 1997., na Kirin kupu u Tokiju, a Japan je slavio s 4-3.

Domaćin je poveo 3-0, a strijelci su bili Takashi Hirano (35') i Kazuyoshi Miura (50', 53'). Hrvatska je smanjila s dva gola Aljoše Asanovića (77', 85'), no Hiroaki Morishima je u 89. povećao na 4-2. Konačan rezultat postavio je Goran Vlaović u posljednjim trenucima susreta.

Iduća dva ogleda bila su na svjetskim prvenstvima 1998. u Francuskoj, te 2006. u Njemačkoj, a oba susreta bila su u natjecanju po skupinama.

'Složit ćemo Japance k'o drva! A onda ćemo obojiti cijelu šumu'
'Složit ćemo Japance k'o drva! A onda ćemo obojiti cijelu šumu'

"Vatreni" su 20. lipnja 1998. u Nantesu slavili s 1-0, a gol odluke zabio je Davor Šuker u 78. minuti. Bila je to pobjeda kojom je hrvatska vrsta osigurala plasman u osminu finala nakon što je u prvom kolu slavila 3-1 protiv Jamajke. Hrvatska je na "Coupe du Mondeu" dogurala do trećeg mjesta, dok je Japan ispao u skupini.

Idući i posljednji hrvatsko-japanski okršaj bio je 18. lipnja 2006. u Nürnbergu u susretu 2. kola F skupine. Hrvatska, koju je tada vodio Zlatko Kranjčar, je dominirala cijeli susret, ali nije uspjela probiti japanski zid. U 21. minuti Darijo Srna je promašio kazneni udarac, a osam minuta kasnije Niko Kranjčar je pogodio gredu. Međutim, ostalo je 0-0.

Hrvatska u osmini finala

Kada je prolazila grupnu fazu na SP-u, Hrvatska je oba puta osvojila medalju; broncu u Francuskoj i srebro u Rusiji. Jasno, podrazumijeva da je i svaki put prolazila osminu finala. Prije 24 godine s minimalnih 1-0 protiv Rumunjske koju je golom iz penala u 50. minuti izbacio Šuker, dok smo prije četiri godine proživjeli pravu dramu protiv Danske.

Danci su poveli već u prvoj minuti, izjednačio je Mandžukić u četvrtoj i odluku smo čekali sve do jedanaesteraca. Briljirao je Danijel Subašić obranivši tri i s ukupnih 4-3 prošli smo u četvrtfinale.

Početni sastav

Zlatko Dalić neće i treću utakmicu zaredom početi s istom početnom postavom. Borna Sosa nije se osjećao dobro nakon Belgije i na njegovo bi mjesto trebao uskočiti Borna Barišić jer je izbornik kazao da Gvardiola ne misli staviti na lijevog beka, a da nogometaš Rangersa može dostojno zamijeniti Sosu. Vezni trojac Brozović - Kovačić - Modrić siguran je u prvih 11, kao i Ivan Perišić na lijevom krilu te Andrej Kramarić na desnom. Marko Livaja je počeo utakmice protiv Kanade i Belgije.

Dalić: Sosa je malo bolestan i umoran. Ne osjeća se dobro. Gvardiola neću staviti na bok
Dalić: Sosa je malo bolestan i umoran. Ne osjeća se dobro. Gvardiola neću staviti na bok
Loše vijesti za 'vatrene': Sosa zbog viroze upitan za Japance
Loše vijesti za 'vatrene': Sosa zbog viroze upitan za Japance

Mogući sastav (4-2-3-1):

Livaković - Juranović, Lovren, Gvardiol, Barišić - Brozović, Modrić, Kovačić - Kramarić, Livaja (Petković), Perišić

Gdje igramo

Dvoboj Hrvatske i Japana igra se na stadionu Al Janoub. Nalazi u srcu urbane zone grada Al Wakrah južno od Dohe, drugi je stadion dovršen za ovo Svjetsko prvenstvo nakon renovacije Khalife Internationala. Inspiriran je tradicionalnim jedrilicama dhow i, kažu organizatori, na tribinama ćete imati osjećaj kao da ste na brodu. Stadion ima pomičan krov i može klimatizirati tribine na 18 stupnjeva Celzijevih, a teren na 20. Službeni kapacitet iznosi 44,325.

U kojem dresu igramo

Nakon što je sva tri susreta u skupini protiv Maroka, Kanade i Belgije odigrala u crveno-bijelom dresu, Hrvatska će i protiv Japana igrati u svojoj prvoj kombinaciji.

Zanimljivo, Hrvatska je na posljednjem Europskom prvenstvu u najpopularnijem i najomiljenijem dresu s "crveno-bijelim" kvadratićima igrala samo protiv Škotske, dok smo protiv Engleske, Češke i Španjolske igrali u crnoj kombinaciji.

Na posljednjem SP-u 2018. u Rusiji "Vatreni" su u prvom dresu igrali prvu utakmicu protiv Nigerije te finale protiv Francuske.

Naši suparnici će, pak, nastupiti u plavoj kombinaciji dresova u kojoj su igrali i protiv Njemačke, Kostarike i Španjolske

Tko sudi

Glavni sudac utakmice bit će Marokanac s američkom putovnicom Ismail Elfath (40). Rodio se u Casablanci, međutim, s 18 je preselio u SAD nakon što je dobio američku vizu na lutriji.

Diplomirao je strojarstvo na Sveučilištu Texas u Austinu 2006. Od 2012. se bavi suđenjem, a od 2016. je na Fifinoj listi sudaca.

Prije tri godine sudio je na CONCACAF Gold Cupu u Sjedinjenim Državama, a iste je godine vodio i polufinalnu utakmicu na Svjetskom klupskom prvenstvu.

Prije dvije godine je proglašen za najboljeg suca u MLS-u, a u srpnju prošle godine sudio je na tri utakmice na Olimpijskim igrama u Tokiju, uključujući četvrtfinalni ogled između Japana i Novog Zelanda.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group G - Cameroon v Brazil

Elfath je izabran kao jedan od dvojice sudaca iz CONCACAF-a za Afrički kup nacija 2021. održan u Kamerunu od 9. siječnja do 6. veljače 2022.

"Vatrenima" je sudio samo jednom, u prijateljskom susretu protiv Perua u kojemu smo izgubili 0-2 na Hard Rock stadionu u SAD-u 2018.

Na ovom SP vodio je susret Gana - Portugal (2-3) nakon kojeg je afrička momčad imala velikih prigovora na suđenje i dosuđeni kazneni udarac nad Ronaldom.

Asistirat će mu Amerikanci Corey Parker i Kyle Atkins, dok je četvrti sudac Alžirac Mustapha Ghorbal. Kolumbijac Nicolas Gallo bit će na VAR-u, Čileanac Julio Bascunan je asistent VAR-a, a Argentinac Ezequiel Brailovsky na VAR zaleđu.

Gdje gledati

Sudar Hrvatske i Japana u osmini finala Svjetskog prvenstva u Katru moći ćete gledati u prijenosu uživo na drugom kanalu Hrvatske radiotelevizije (HRT 2) od 16 sati i platformi HRTi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj
STANJE DO EURA

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj

Belgija je na trećem mjestu preskočila Engleze, dok prve dvije pozicije i dalje drže Argentina i Francuska
Dani Alves, osuđen za silovanje, izašao iz zatvora pa partijao s društvom do jutarnjih sati...
ZGROZIO ŠPANJOLCE

Dani Alves, osuđen za silovanje, izašao iz zatvora pa partijao s društvom do jutarnjih sati...

Brazilac je uspio skupiti milijun eura jamčevine, a posljednjih dana pričalo se kako mu je novac posudio Memphis Depay, igrač Atletico Madrida