Obavijesti

Sport

Komentari 84

Tako kažu stručnjaci: Izbornici, dajte igračima neka se seksaju!

Tako kažu stručnjaci: Izbornici, dajte igračima neka se seksaju!
1

Ne postoje nikakvi dokazi da seks utječe na učinkovitost sportaša, zato ne postoji niti jedan razlog da ga izbornici zabranjuju igračima ni na SP-u, kaže nam psihijatar i seksualni terapeut

VIDEO

Koliko je dobar, toliko seks tijekom turnira može i štetiti. Sve ovisi o dužini trajanja, o pozama, o mnogim stvarima... Energetski sigurno isprazni igrača, ali s druge strane, orgazam je dobrodošao jer rješava stresa, kaže Pero Kuterovac, ponajbolji hrvatski kondicijski trener.

Dodao je Kuterovac kako se o toj temi “da napraviti ozbiljna, egzaktna studija”, no neke analize već su napravljene. Primjerice, znamo da su sve reprezentacije kojima je bio zabranjen seks tijekom SP-a u Brazilu 2014. ispale prije četvrtfinala, u koje je prošlo osam momčadi čiji su izbornici to dozvolili svojim igračima.

Brazilci, Kolumbijci, Francuzi, Nijemci, Nizozemci, Kostarikanci, Argentinci i Belgijci imali su tijekom SP-a u Brazilu uredan i redovit seksualni život, pa su kao takvi, manje-više bez problema, stigli u četvrtfinale. Seks su zabranili izbornici Italije, Španjolske, Rusije, Portugala, Hrvatske... Pa su svi ispali već u skupini.


Do početka SP-a u Rusiji ostalo je svega pet dana, a neki izbornici još nisu odlučili dopustiti igračima seks ili ne. Hrvatski izbornik Zlatko Dalić tu je bio kristalno jasan.


- Nema o tome govora. Mi smo tamo u ozbiljnom poslu, nisam protiv toga da se kratko vrijeme vide poslije utakmice. Ali mi smo u kampu, u ozbiljnoj koncentraciji i maksimalno motivirani. Nadam se da ćemo stvoriti dobru atmosferu i učiniti hrvatski narod sretnim - rekao je Dalić.


Da hrvatski narod učini sretnim, želimo mu od srca, no hoće li tom odlukom sretnim učiniti vlastite igrače?


Dalić nije psiholog, još manje seksualni terapeut, pa ne bi bilo loše o učincima pitati profiće. 
Mi smo to učinili. Goran Arbanas, dr. medicine, upravo je sve to, psihijatar i seksualni terapeut.


- Nema dokaza da apstinencija ili seksualni odnosi utječu na učinkovitost sportaša. Stoga nema nikakve potrebe za zabranom seksa, ali isto tako masturbacija nije ni po čemu bolja nego seks. U oba slučaju se događaju jednake promjene u tijelu - kaže dr. Arbanas.


Prevedeno, apsolutno je nevažno upražnjavaju li igrači seks ili ne, pa izbornicima koji to zabranjuju, smatrajući apstinenciju određenom prednošću, stručnjaci poručuju “Džaba ste krečili, gospodo”.

Miroslav Ćiro Blažević tvorac je najvećeg uspjeha hrvatske reprezentacije. Na SP-u 1998. u Francuskoj bili smo treći.


- To je individualno, no kod mene seksa nije bilo. Imao sam jednu vrlo delikatnu situaciju u Francuskoj. Došao mi je jedan igrač i tražio da ga pustim iz Vittela u Pariz na jednu noć zbog ‘neodgodivog posla’. Priznao mi je da je žena u pitanju i ja sam ga pustio. Zadužio sam svog sina da ga odvede u Pariz i čitavog mi vrati. Sljedeću utakmicu moj grešnik je bio najbolji na terenu - kaže Ćiro.


Ista pravila unio je i Mirko Jozić, koji je vodio reprezentaciju u Japanu i Koreji, 2002. Jozić je zabranio intimna druženja sa suprugama, a Hrvatska je pobijedila Italiju, izgubila od Meksika i Ekvadora te avanturu završila u skupini.


Dvije godine poslije Hrvatsku je na Euro poveo Otto Barić, a njegov dolazak vratio je igračima osmijeh na lice. Herr Otto je reprezentativna prava i obiteljske dužnosti razriješio uvođenjem slobodnog dana nakon utakmice.


- U kampu supruge i djevojke igrača nisu dobrodošle, no na prvenstvu su čak i poželjne. Igrači su im morali sami pronaći smještaj, negdje blizu kampa, a smjeli su ih viđati nekoliko sati u danu nakon utakmica - rekao je Barić.


Nogometaši su tad zaista djelovali dosta rasterećeno, protiv Švicarske i Francuske odigrali su odlične utakmice, no Engleska je bila prejaka. Sa seksom ili bez, bilo ih je nemoguće pobijediti. 


No Mario Basler, član njemačke reprezentacije s Eura 1996., otkrio je zanimljiv detalj.


- Izbornik Berti Vogts nam je rekao da možemo biti sa ženama kad poželimo. Osim u poluvremenu utakmice. Bila je toliko dobra atmosfera da smo bili prvaci - rekao je legendarni Basler.

Supruga Ruija Patricija, seksualna terapeutkinja, smatra da seks potiče bolje raspoloženje i da igrači igraju bolje. Stoga, Daliću, neka igrači uvesele sve nas. I vlastite supruge i cure...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

Dzjuba: Htio sam istrčati iz autobusa i udariti Vidu šakom!
NAKON VIDEA 'SLAVA UKRAJINI'

Dzjuba: Htio sam istrčati iz autobusa i udariti Vidu šakom!

Hrvati su me oduševili igrom. Svi su mislili da će ih Englezi pobijediti, ali oni su ih bez problema prošli. No zbog poteza Vide i Vukojevića bili smo jako ljuti, otkrio je Artem Dzjuba

Kylian zna: Luka Modrić među favoritima je za Zlatnu loptu...
GURNUO JE I - SEBE

Kylian zna: Luka Modrić među favoritima je za Zlatnu loptu...

Došao sam u Rusiju po svjetski naslov i odlazim s njim! Programirao sam sebe da ga osvojim! I nije to arogancija već samopouzdanje, kaže Mbappé, najbolji mladi igrač Mundijala u Rusiji
Hrvati presudili: Messi i ekipa vrijeđali Sampaolija 15 minuta
'KAD SAM JA REKAO TKO DA IGRA?!'

Hrvati presudili: Messi i ekipa vrijeđali Sampaolija 15 minuta

U knjizi novinara Ariela Senosiaina opisana je brutalna svađa izbornika Jorgea Sampaolija i argentinskih igrača, koje je predvodio Leo Messi, nakon poraza od Hrvatske