Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
19 komentara

Talačka situacija u BiH, smrtne prijetnje "navijača" novinarima

Redakcija i uredništvo našeg portala suočili su se nezapamćenim prijetnjama smrću njima osobno i članovima njihovih obitelji u svojevrsnoj talačkoj situaciji, a zbog objave istinite vijesti, javljaju BiH kolege

Foto: Politie.nl
19 komentara

Redakcija bosansko-hercegovačkog portala Radiosarajevo.ba u petak navečer doživjela je napad kriminalaca koji sebe nazivaju navijačima. Radiosarajevo.ba objavio je vijest o zatvorskoj kazni od 5 godina koju je jedan od navijača Sarajeva dobio u Bjelorusiji zbog posjedovanja kokaina.

Vijest je provjerena i točna, ali nije se svidjela "navijačima" koji su organizirali i izveli napad na redakciju portala, uz prijetnje kolegama s portala i članovima njihovih obitelji!

Kolege iz portala Radiosarajevo.ba o svemu su obavijestili javnost ovim priopćenjem:

"Obavještavamo bosanskohercegovačku javnost da se večeras dogodio drski napad grupe huligana, koji se predstavljaju kao navijači Fudbalskog kluba Sarajevo, na redakciju i uredništvo našeg portala.

Naime, nakon što je redakcija Radiosarajevo.ba, a poslije profesionalne provjere, objavila da je jedan navijač Sarajeva dobio pet godina zatvora u Bjelorusiji, jer su mu tamošnji policajci pronašli 0,16 grama kokaina, redakcija i uredništvo našeg portala suočili su se nezapamćenim prijetnjama smrću njima osobno i članovima njihovih porodica.

Pod takvim prijetnjama, u svojevrsnoj talačkoj situaciji, urednik našeg portala bio je prisiljen da fizički ukloni navedeni tekst iz sistema portala Radiosarajevo.ba, a potom je pod istim prijetnjama natjeran i da poziva ostale redakcije portala i listova u Bosni i Hercegovini, te da od njih, također, traži uklanjanje spomenutih sadržaja.

Bojeći se za svoju i sigurnost svoje porodice, naš kolega je, dakle, pod prisilom, izvršio nalog grupe napadača.

Urednički kolegij portala Radiosarajevo.ba najoštrije osuđuje napad na redakciju našeg portala, ugrožavanje i prijetnje našim novinarima i urednicima, te članovima njihovih porodica.

Zahtijevamo od Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i drugih policijskih agencija u Bosni i Hercegovini da profesionalno istraže navedeni slučaj, te da vinovnici ovog nezapamćenog napada na medije u glavnom gradu Bosne i Hercegovine budu otkriveni i procesuirani, a da novinarima i uredništvu portala Radiosarajevo.ba bude pružena adekvatna zaštita.

Pozivamo novinarska udruženja u Bosni i Hercegovini i regionu, kao i kolege novinare, na solidarnost u nezapamćenom napadu na medijske slobode u našoj zemlji.

Također, koristimo priliku da se zahvalimo svim kolegama koji su već izrazili podršku redakciji portala Radiosarajevo.ba".

Kolege su jutros objavile vijest kako ih "raduje reakcija institucija države u ovom slučaju, te brz pronalazak i hapšenje odgovornih koji će, nadamo se, dobiti adekvatnu sankciju".

Naši partneri pišu
Message