Sport

Komentari 67

Tko je Željko Kopić? Umirivao je Torcidu, zbog Hajduka završio i na Hitnoj, a želi imitirati 'redse'

Tko je Željko Kopić? Umirivao je Torcidu, zbog Hajduka završio i na Hitnoj, a želi imitirati 'redse'

Živio sam Hajduk deset mjeseci najintenzivnije moguće, a rastanak je također bio upravo takav, govorio je Željko Kopić nakon odlaska iz Hajduka. U nedjelju će voditi Dinamo protiv Splićana

Željko Kopić (44) vodit će Dinamo u nedjeljnom derbiju protiv Hajduka. I poslije toga, do kraja polusezone, odnosno do trenutka kada na Maksimiru pronađu trenera na duže staze jer Kopić je prijelazno rješenje nakon ostavke Damira Krznara.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako je Kopić stao pred Torcidu

Dinamovo okruženje ovom rođenom Osječaninu dobro je poznato jer u mlađim je danima bio u Dinamovim mlađim uzrastima, a u travnju prošle godine postao je voditelj Dinamove omladinske škole.

- Bio sam četiri godine u kadetima i juniorima Dinama, tamo sam stekao status mladog reprezentativca i na to sam ponosan. A nekoliko puta bio sam vrlo blizu Dinamu, prije godinu i pol dana ta suradnja se i ostvarila. Radim s dobrim timom ljudi, s velikim brojem kvalitetnih mladih igrača i mogu reći da sam u ovom trenutku ispunjen i zadovoljan.

Trenerski je krenuo u nogometnoj školi Hrvatskog dragovoljca u kojem je kasnije postao i pomoćnik. Prvi samostalni posao imao je u krapinskom Zagorcu, potom je preuzeo Segestu, a onda i Lučko u Prvoj HNL. Prošao je i Cibaliju, Zagreb, a najbolje rezultate ostvarivao je sa Slaven Belupom. Nagrada je stigla iz Splita kada ga je zvao Hajduk čiji je trener postao 2017., ali nije izdržao ni godinu dana.

POGLEDAJTE VIDEO: Kopićevo predstavljanje u Dinamu

- Od ovog trenutka najveći sam vojnik i navijač ovog kluba. Ponosan sam na grad u kojem sam rođen i na klub u kojem sam igrao, a vjerujem da ću biti ponosan i na ono što sam napravio - rekao je Kopić tada na predstavljanju.

U Splitu je u desetak mjeseci proživio dosta toga; nakon poraza od Rudeša popričao je s Torcidom na stadionu.

- Momci, nije da se netko od igrača ovdje ne trudi, da ne želi igrati, jednostavno, glava im je van svih stanja. Imamo problem u svlačionici - govorio je navijačima, na što su mu replicirali:

- Treneru, vaš je posao da sredite svlačionicu - i ispratili ga pljeskom.

Hajduk PFC Slavia Sofia

- Imao sam potrebu iskomunicirati nekoliko stvari s navijačima. Došli su opet u velikom broju, dali su nam podršku, razmijenili smo nekoliko riječi - objasnio je kasnije.

A kasnije je završio na Hitnoj u KBC-u Split, malo uoči konačnog otkaza, zbog pritiska u prsima i završio je na pretregama.

Prvo je tadašnji predsjednik Jasmin Huljaj stao iza njega i objavio da ostaje trener, ali u međuvremenu je Kopić otišao na sastanak s Igorom Štimcem, što nije smatrao nekim značajnijim problemom, ali kad je to došlo do Torcide, na koncu i predsjednika, sve je puklo.

- Živio sam Hajduk deset mjeseci najintenzivnije moguće, a rastanak je također bio upravo takav. Hvala predsjedniku Huljaju i cijelom klubu, mišljenja sam da je rastanak najbolje rješenje.

Već mjesec dana kasnije preuzeo je ciparski Pafos i tamo se zadržao godinu dana nakon što je klub ostavio u ligi. Trenerski preferira Liverpoolov stil nogometa.

- Visoka količina energije, dobivanje duela, igra prema naprijed i igranje na nepostavljenu obranu protivnika. I rješavanje situacije jedan na jedan. To je ujedno i ono kako ja vidim nogomet. Liverpool momčad gradi dugo, dovode sustavno igrače koji im odgovaraju po svom profilu njihovim željenim zahtjevima. To je vrlo interesantno.

O Dinamovoj školi govorio je samo najbolje.

- Mijenjaju se direktori, mladi dolaze i odlaze, mijenja se čak i metodologija treninga, ali taj Dinamov "DNK“, ta struktura, ostaju nepromijenjeni. U zadnjih 10 do 15 godina i u Europi i u cijelom svijetu zahtjevi su narasli, a sjajno je da Dinamova škola uspijeva pratiti te zahtjeve. Naravno, jedna je generacija igrača malo bolja, druga malo sabija, ali i u toj nominalno slabijoj postoje dva-tri ekstra potencijala na koje možete računati. Dakle, ne postoje upitnici hoće li i u budućnosti biti novih mladih kvalitetnih igrača za prvu momčad i reprezentaciju. U igračima 2007., 2008. i 2009. godišta imamo ozbiljan potencijal. Nadalje, na moju ideju Uprava nam je omogućila investiciju u najmodernije kamere, "artificial intelligence“ sustav za sve generacije u školi, najnoviji GPS, sustave za analizu utakmica... No, onaj dio u kojem mi zaostajemo za ozbiljnim europskim sustavima su uvjeti za rad, bilo da govorimo o infrastrukturi, internatu, o stadionu s popratnim sadržajima, ali to je već puno puta ispričana priča. Uprava i cijeli klub na tom planu daju maksimum u odnosu na ono što možemo - rekao je pa pohvalio te ljude iz kluba.

- Cijeli su dan na stadionu, rade. Nema utakmice na kojoj nisu predsjednica Uprave Vlatka Peras ili ostali članovi Uprave... Isto, primjerice, vrijedi i za sportski sektor, svi znaju za svakog mladog igrača, za dijete 2008. ili 2009. godišta. Dinamo je jednostavno stvorio ozbiljan sustav koji funkcionira na iznimno visokoj razini. I to osjetite kad, primjerice, dođete u inozemstvo. Kad dođete u goste Feyenoordu, Villarrealu, odmah vidite koliko to ljudi poštuju, odmah osjetite u svakoj komunikaciji i na svakom koraku, odmah vidite kako je posebna dimenzija kad se pojavi predsjednik Mirko Barišić.

Najčitaniji članci