Obavijesti

Sport

Komentari 7

Tko su sljedeći riječki protivnici? Sve što trebate znati o Hibsima

Tko su sljedeći riječki protivnici? Sve što trebate znati o Hibsima
4

Ima neka tajna veza između Rijeke i Škotske. Nakon što je rutinski riješena malteška Gzira, u 3. pretkolu protivnik je škotski Hibernian. Ozbiljna momčad, ali... Rijeka je opet: favorit

VIDEO

Upoznaj Škotsku da bi je više volio. Rijeka u prosjeku svake druge godine malo skoči na osvježenje među gorštake, u zemlju viskija, Alexa Fergusona i Seana Conneryja.

POGLEDAJTE VIDEO: Rijeka bijelih snova

Pokretanje videa...

Rijeka bijelih snova 01:15

Matjaž Kek ispao je od Aberdeena 2015. (još na Kantridi), Igor Bišćan uredno odradio osvetničku misiju 2019. i rutinski izbacio taj isti Aberdeen, a Goran Tomić će 5. kolovoza svoje izvesti na Easter Road u prelijepom Edinburghu pa tjedan dan kasnije igrati uzvrat na Rujevici...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Treće pretkolo Konferencijske lige, dakle... Hibernian vs Rijeka. Što prosječni riječki navijač treba znati o Hibsima? Ozbiljna momčad, klub star - 145 godina.

Rijeka dovela reprezentativca Albanije: 'Igrao sam s Čopom'
Rijeka dovela reprezentativca Albanije: 'Igrao sam s Čopom'

Imaju jednog igrača koji je nedavno na Euru za Škotsku igrao i izgubio od Hrvatske, Kevina Nisbeta. Riječ je o napadaču i najskupljem eksponatu Hiberniana (3.000.000 eura), a uz bok mu stoji Australac Martin Boyle (2.000.0000).

Taj je napadački dvojac prošle sezone zajedno zabio 23 pogotka, a oni su srušili i Santa Colomu iz Andore u prvoj utakmici 2. pretkola Konferencijske lige kad je bilo 3-0 za Hibse (Boyle 2, Nisbet 1).

Procijenjena vrijednost škotske momčadi je 18.8, a Rijeke 20.5 milijuna eura (naravno, te će se financijske relacije još mijenjati do kraja kolovoza tj. do kraja prijelaznog roka).

Hibernian v FC Santa Coloma - UEFA Europa Conference League - Second Qualifying Round - First Leg - Easter Road

Golema je riječka prednost po Uefinom rankingu: bijeli su 95., a Hibsi 156. momčad u Europi. Prošlu sezonu Hibernian je završio kao treća momčad škotskog Premiershipa sa sedam bodova više od starih riječkih friendova iz Aberdeena, a 12 manje od drugoplasiranog Celtica.

Zadnji trofej Hibernian je osvojio prije pet godina (škotski Kup 2016.), a u vitrinama imaju tri Kupa i četiri naslova prvaka (ali 'pretpotopna', zadnji je osvojen 1952.).

Igraju u fantastičnoj atmosferi svog stadiona Easter Road na koji stane 20.500 gledatelja. Easter Road je akustičan, a Škoti žestoki pa kad 'highlanderi' zagrme ozračje je stvarno vrhunsko, a energija ma maksimumu navijačke pozitive.

Hibernian v FC Santa Coloma - UEFA Europa Conference League - Second Qualifying Round - First Leg - Easter Road

Društvo iz glavnog škotskog grada igra u zeleno-bijelim dresovima, a do prvog ogleda s Rijekom u nogama će imati tri utakmice: dvije europske s Colomom (pobjede 3-0 doma i 2-1 u Andori) te prvenstveno gostovanje kod Motherwella četiri dana prije dolaska 'bijelih' u Edinburgh.

Prije dvije godine klub je kupio Amerikanac Ron Gordon, a momčad vodi domaći stručnjak Jack Ross (45) iza kojeg je godinu i pol dana rada u engleskom Sunderlandu te gotovo dvije godine na klupi St. Mirrena.

Hibernian v FC Santa Coloma - UEFA Europa Conference League - Second Qualifying Round - First Leg - Easter Road

Ross svoje momčadi na travnjak šalje u 4-2-3-1 ili 4-4-2 formaciji. Razlika je u tome stavi li Australca Boylea na 'krilo' ili u napadački duet s Nisbetom.

Konkretno, to uglavnom izgleda ovako: Macey - McGinn, Porteous, Hanlon, Stevenson - Magennis, Gogic, Newell, MacKay - Boyle, Nisbet.

Od stranaca, među Hibsima su ciparski Srbin Alex Gogic, poljski golman Dabrowski, Šveđanin Hallberg i Australac Nisbet. Ostalo su sve Britanci (95% Škoti te pokoji rijetki Irac, Velšanin i Englez).

Kad se sve zbroji i oduzme? Hibernian je ozbiljan i čvrst protivnik, sigurno daleko bolji nego Gzira, ali ne treba bježati od činjenice da Rijeka u taj dvomeč ulazi kao favorit i da se od 'bijelih' očekuje - prolaz u 3. pretkolo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića