Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
0 komentara

Prihvaćene su mjere za sport, naše trenere plaćat će država

Japan zbog odgode OI gubi šest milijardi eura, problem su neke dvorane koje su iduće ljeto popunjene, a u ljeto 2021. predviđeni su Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima, atletici...

Summer sunshine is seen through Olympic rings displayed at Nihonbashi district in Tokyo, Japan
Foto: ISSEI KATO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
0 komentara

Pozivamo državu da u sklopu mjera za spas gospodarstva preuzme plaćanje trenera u sportovima.

Taj je apel krenuo iz nekih naših sportova (tenis, taekwondo...) prema Državnom uredu za sport i Ministarstvu financija. Njihov je argument da se financiraju iz članarina i novca koji namjenski dobiju za pripreme i natjecanja. A toga sad kad u cijelom svijetu vlada borba s korona virusom - nema.

Klubovi u svim sportovima mahom smanjuju, čak i ukidaju članarine jer treninzi se ne održavaju. Dakle, treneri desetaka tisuća djece u raznim sportovima ostaju bez posla.

Dakako, tu se ne govori o profesionalnom nogometu, rukometu ili klubovima koji imaju značajne prihode od transfera, europskih saveza ili sponzora.

I apel je uspio, vlada je odobrila paket mjera koji je predložio Državni ured za sport. To znači da će treneri, domari i osobe zaposlene po klubovima dobivati od države plaće kako ne bi izgubili posao, a i novac koji su klubovi i savezi dobili namjenski za pripreme i natjecanja poput Olimpijskih igara, smjet će zadržati i koristiti za druge svrhe.

I dok se odgovor državnih institucija i rješavanje tog problema čeka, u Japanu zbrajaju štetu nastalu odgađanjem Olimpijskih igara. Procjenjuje se da bi država mogla izgubiti šest milijardi dolara, a neki sponzori poput Bridgestonea uložili su čak do tri milijarde dolara. No, dio sponzora govori kako će njihovo ulaganje ostati isto, bez obzira na to kad se Igre održale.

FILE PHOTO: Shadow of of Tokyo governor Yuriko Koike is seen on the logo of Tokyo 2020 Olympic games during the Olympic and Paralympic flag-raising ceremony at Tokyo Metropolitan Government Building in Tokyo | Autor: Toru Hanai/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: Toru Hanai/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Objekte su Japanci završili na vrijeme, ali odgađanje njihove upotrebe i zarada na događajima koje bi ugostili predstavlja izgubljenu zaradu. A pogotovo turističkom sektoru, koji je već sad zbog korona virusa izgubio 37 posto u odnosu na isto razdobolje prošle godine, jer dolazak turista iz Kine i Južne Koreje pao je za 95 posto. A hotelijeri kažu da tek moraju zbrojiti štetu zbog otkazanih rezervacija vezanih za OI, koje su trebale biti u srpnju i kolovozu.

Nadalje, tvrtka Airweave, koji skrbi o 18.000 sportaša u olimpijskom selu, tvrdi da joj odgoda nanosi ogromnu štetu jer je uložila velik novac u oglašavanje. Stanovi iz olimpijskog sela već se prodaju i planiran rok useljenja u ožujku 2023. sad je nemoguć. A pojavilo se i pitanje raspoloživosti, primjerice, dvorane u kojoj će se održati natjecanja u taekwondou, džudu i hrvanju, kao i ona gdje će biti press centar.

- U nekima od tih dvorana održavaju se sajmovi i razne priredbe i rasprodane su daleko unaprijed. Tek trebamo vidjeti jesu li slobodne za novi termin Igara - kaže Yoshiro Mori, predsjednik organizacijskog odbora.

A još se nismo ni dotakli sportskog kalendara, jer u ljeto 2021. predviđeni su, primjerice, Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima u Fukuoki, atletski SP u Oregonu...

Naši partneri pišu
Message