Obavijesti

Sport

Komentari 25

Transrodne atletičarke koje su prošle muški pubertet ne smiju nastupati u ženskoj disciplini

Transrodne atletičarke koje su prošle muški pubertet ne smiju nastupati u ženskoj disciplini

Ne kažemo zauvijek ne. Međutim, većina konzultiranih atletskih dionika vjerovala je da se transrodne sportašice ne bi trebale natjecati u ženskoj kategoriji, rekao je predsjednik svjetske atletske federacije

VIDEO

Transrodnim osobama zabranjeno je sudjelovanje u ženskim atletskim natjecanjima od 31. ožujka, objavila je Međunarodna atletska federacija (World Athletic).

World Athletic (WA) je transrodnim osobama zabranio natjecanje u ženskim disciplinama ako su prošle kroz muški pubertet, priopćilo je u četvrtak Svjetsko atletsko vijeće.

Vijeće je također, glasovalo za pooštravanje ograničenja za sportaše s razlikama u spolnom razvoju (DSD), smanjujući maksimalnu količinu testosterona na 2.5 nanomola po litri s pet.

'Želimo zaštiti žensku kategoriju'

Predsjednik Svjetske atletike Sebastian Coe rekao je na konferenciji za novinare kako je odluka o isključenju transrodnih žena utemeljena "na sveobuhvatnoj potrebi da se zaštiti ženska kategorija".

SUI, IAAF, Diamond League, Zuerich 2022

- Odbor Svjetske atletike odlučio je isključiti transrodne sportaše i sportašice koji su doživjeli muški pubertet iz međunarodnih ženskih natjecanja - poručio je Coe.

- Ne kažemo zauvijek ne. Međutim, većina konzultiranih atletskih dionika vjerovala je da se transrodne sportašice ne bi trebale natjecati u ženskoj kategoriji - objasnio je.

Coe je najavio kako će WA formirati radnu skupinu za proučavanje pitanja uključivanja transrodnih osoba kojom će predsjedati transrodni sportaš.

Dosadašnja pravila vezana za DSD sportaše zahtijevala su od transrodnih i interseksualnih sportaša koji žele sudjelovati u ženskoj kategoriji u disciplinama u rasponu od 400 metara do jedne milje da održavaju razinu testosterona ispod praga od pet nanomola po litri tijekom 12 mjeseci. Sada je granica s pet spuštena na 2.5 nanomola po litri.

FILE PHOTO: World Athletics Championships

Svjetsko atletsko vijeće je donijelo i odluku kojom je Ruskom atletskom savezu (RusAF) ukinuta višegodišnja suspenzija zbog dopinga. Suspenzija je ukinuta nakon više od sedam godina zbog sustavnog dopinga u ruskoj atletici. Međutim, ruski i bjeloruski sportaši i dužnosnici su i dalje isključeni iz svih natjecanja zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Ruski i bjeloruski atletičari već su propustili Svjetsko prvenstvo u Orgeonu prošle godine i Svjetsko dvoransko prvenstvo ove godine u Beogradu zbog napada na Ukrajinu.

RusAF će se morati pridržavati niza od 35 "Posebnih uvjeta" koji imaju za cilj osigurati da ruske antidopinške reforme ostanu na snazi ​​i nastave učinkovito djelovati.

- Želio bih izraziti svoju duboku zahvalnost Runeu Andersenu i članovima Radne skupine što su ostali na kursu i pomogli nam da riješimo veliki problem integriteta u našem sportu. Bio je to ogroman pothvat tijekom sedam godina, ali njihova predanost i marljivost ulili su Vijeću povjerenje da je Ruska Federacija reformirala svoju strukturu i kulturu i da je sada na pravom putu u pogledu rješavanja problema dopinga - kazao je Coe za stranicu atletske federacije.

Coe je komentirao i suspenziju ruskih i bjeloruskih atletičara.

- Čini se da su sankcije bez presedana koje su Rusiji i Bjelorusiji nametnule zemlje i industrije diljem svijeta jedini miroljubiv način da se poremeti i onemogući sadašnja Rusija namjere i vratiti mir. Smrt i razaranje koje smo vidjeli u Ukrajini tijekom prošle godine, uključujući smrt 185 sportaša, samo su učvrstili moju odlučnost po ovom pitanju. Integritet naših velikih međunarodnih natjecanja već je znatno narušen djelovanjem ruske i bjeloruske vlade, kroz teškoće nanesene ukrajinskim sportašima i uništavanje ukrajinskih sportskih sustava. Ruski i bjeloruski sportaši, od kojih mnogi imaju vojne veze, ne bi trebali imati koristi od ovih radnji - kazao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
Unosna plaća: Koliko je Goran Ivanišević zaradio uz Đokovića?
RAZLAZ UZ DUBOKI DŽEP

Unosna plaća: Koliko je Goran Ivanišević zaradio uz Đokovića?

Nesreća je što se samo pobjede broje. Ne valja finale, kao da nisi ni došao na turnir. Tu je stres, uvijek sam ja kriv za sve, kazao je Ivanišević o suradnji s Đokovićem kojoj je i službeno došao kraj