Obavijesti

Sport

Komentari 7

Trojica hrabrih: Kovač predvodi skupinu trenera 'vatrogasaca'

Trojica hrabrih: Kovač predvodi skupinu trenera 'vatrogasaca'
1

Eintracht, Hoffenheim i Newcastle dijele sličnu sudbinu. Loše situacije u Bundesligi, odnosno Premiershipu, natjerale su vlasnike spomenutih klubova da izvedu 'šok terapiju'

VIDEO

Svakog proljeća bodovno ugroženi klubovi pokušavaju pronaći načine kako bi spasili sezonu. Borba za goli život sama je po sebi ogroman motiv, ali što se dešava s onim ekipama u kojima apsolutno ništa ne štima?

Takvi se bacaju u potragu za spasiteljima, točnije trenerima koji će igračima ekspresno ubrizgati prijeko potrebnu dozu mirnoće, zatim i vjere u vlastite mogućnosti. Eintracht Frankfurt, Hoffenheim i Newcastle dijele sličnu sudbinu. Nezavidne situacije u Bundesligi, odnosno Premiershipu, natjerale su vlasnike spomenutih klubova da izvedu 'šok terapiju'. 

Rafa Benitez (Newcastle)

REUTERS/PIXSELL

Loša sezona 'svraka' u Engleskoj pomalo je iznenadila javnost. Smatralo se kako imaju dovoljno kvalitetan roster igrača za izbjeći borbu za ostanak, međutim, bivši izbornik Engleske Steve McClaren, nije bio u stanju posložiti Newcastle. Vodio ih je do 11. ožujka što je izgledalo prilično zabrinjavajuće - kompletno loša igra momčadi, manjak kohezije između igrača uz navijačima neoprostivu nemotiviranost otvorilo je novo radno mjesto na sjeveru Engleske.

Reakcija je bila instantna - Rafa Benitez vraća se u Premiership i ima za zadaću u kratkom roku spasiti što se spasiti da. Poslije otkaza u madridskom Realu, tražio je novi izazov. Dočekao je ponudu kluba koji posjeduje igrački potencijal i za veće stvari od trenutne grčevite borbe za ostanak u kojem je vidljivo uspio probuditi elan igrača.

U osam ligaških utakmica, Benitezova družina osvaja devet bodova što im daje realno nadu za ostankom u elitnom društvu, prvenstveno što sutra igraju kod davno otpisane Aston Ville. Tri boda ne bi trebala doći u pitanje čime bi Rafa postao heroj 'magpiesa', a to bi posebno trebalo razveseliti karizmatičnog Geordiea.

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

Julian Nagelsmann (Hoffenheim)

Nagelsmann (lijevo) novi je trener Hoffenheima

Uvijek atraktivna Bundesliga nudi istovremeno borbu kroz sve frontove. Borba za prvaka bliži se kraju budući da Bayernu nedostaje jako malo do konačnog cilja. Bitke se također vode i oko izlaska u Europu, no čep koji se stvara na samom dnu prvenstvene ljestvice posebno je zanimljiv.

Hoffenheim Andreja Kramarića, kao i Newcastle u Premiershipu, posjeduje dovoljno kvalitetan kadar igrača za mirnu plovidbu bundesligaškim morem. Loši kapetani bili su Markus Gisdol i Huub Stevens pa je klub iz Baden-Württemberga čamio u sivilu. Sve do dolaska dvadesetosmogodišnjeg Juliana Naglesmanna, u Njemačkoj poznatog pod nadimkom 'baby Mourinho'.

S poslom je trebao startati od ljeta 2016., no zbog realne mogućnosti da Hoffenheim zaigra od jeseni u drugoj Bundesligi, uprava je napravila ogroman rizik i u vatru bacila nedokazanog stručnjaka koji je mlađi od pojedinih igrača koje ima pod svojim patronatom.

Ide mu jako dobro - u deset utakmica upisao je šest pobjeda uz po dva poraza i remija. Hoffenheim bi se trebao spasiti stresne završnice, dok poseban kompliment Naglesmannu daje činjenica da je uspio implementirati svoju ideju igre tako što je poslagao Kramarića i društvo u dva različita sustava igre: 4-2-3-1 i 3-5-2, gdje je potonja posebno interesantna zbog svoje rijetkosti u Bundesligi. Ukoliko upišu tri boda kod Hannovera koji je ispao, mogu se mirno posvetiti pripremama za iduću sezonu. 

Kažu da sreća prati hrabre, 'mini Mou' uspio je to isprovocirati.

Niko Kovač (Eintracht Frankfurt)

Eintracht Frankfurt v TSG 1899 Hoffenheim - German Bundesliga

Četiri boda ispod Hoffenheima, nalaze se 'orlovi' Nike Kovača. Bivši hrvatski izbornik prihvatio je doista 'vruć krumpir' preuzevši momčad bez izražene igračke kvalitete uz kritičan broj bodova. Njegov prethodnik Armin Veh ostavio je momčad u lošem stanju jer do dolaska nekadašnjeg kapetana Hrvatske, Eintracht je imao niz od sedam utakmica bez pobjede što je značilo da se nalaze u zoni koja vodi u drugu ligu.

Vatreno krštenje kod Gladbacha odmah je izbacilo na površinu sve probleme Frankfurta. Morali su gostovati kod Bayera i Bayerna također, nije bilo realne šanse da dođu do bod(ova). Rušenje Mainza i Hannovera na domaćem terenu uz gostujuću pobjedu kod Darmstadta, stvorilo je nadu braći Kovač da će njihova spasilačka misija uspjeti.

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

Manji je problem što sutra od 15 i 30 dočekuju višestruko snažniji Dortmund koji želi sprint za Bayernom odraditi u stilu. Ono što Kovača može ohrabriti je buđenje svijesti njegovih igrača koji su kroz posljednje dvije pobjede (2-1) prikazali borbeni duh izvedenim preokretima.

Naime, u obje su utakmice krenuli s golom minusa, a Darmstadt je čak imao šansu povesti i 2-0. Međutim, golman Hradecky obranio je penal i tako dao vjetar u leđa ostaloj desetorici čiji je trud probudio novu nadu za spas prvoligaškog statusa.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića
Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...