Obavijesti

Sport

Komentari 31

Tyson odgrizao uho Holyfieldu: 'Želio sam suparnicima smrt'

Tyson odgrizao uho Holyfieldu: 'Želio sam suparnicima smrt'
6

Prije točno 22 godine Tyson je dobio revanš koji je htio protiv Holyfielda, ali već u drugoj rundi spektakl je pretvorio u skandal, u klinču odgrizao dio Holyfieldovog uha i meč je morao biti prekinut

VIDEO

Prošle su točno 22 godine... Dva desetljeća od jednog od najvećih skandala u povijesti sporta: dana kad je ludi Mike Tyson od nemoći pogubio kontrolu nad samim sobom pa, u revanšu koji mu je dao Evander Holyfield, protivniku odgrizao komad uha.

Bio je to drugi meč dvojice šampiona. Sedam mjeseci ranije Holyfield je Tysona riješio tehničkim nokautom u 11. rundi, a Iron Mike je poslije sraza pričao da ga je Holyfield udarao glavom u lice, da je boksao prljavo, da želi revanš u kojem će ga razbiti...

Promijenjen je sudac, umjesto Mitcha Halperna za arbitra je izabran Mills Lane i 28. lipnja 1997. boksački su divovi ušli u ring pred stotinama milijuna TV gledatelja i morem svjetskih zvijezda u MGM Grand Areni u Las Vegasu.

Ali stvari su izgledalo jednako kao pola godine ranije. Holyfield je išao u klinč sa spuštenom glavom, Tyson je imao posjekotinu na desnoj arkadi, stalno je glasno upozoravao suca na udarce glavom koje je primao i Iron Mike je bio sve luđi i luđi... A vrlo brzo je i totalno poludio, apsolutno pogubio kontrolu nad samim sobom.

Tyson boksački nije mogao nauditi Holyfieldu pa ga je u jednom od klinčeva koji su ga toliko iritirali ugrizao za uho. I ugrizao i - odgrizao mu dio desnog uha.

Holyfield je odmah odskočio, potekla je krv ne zbog udarca nego zbog ugriza kao u najprljavijoj uličnoj tuči, Holyfield je rukavicom pokazivao na mjesto ugriza, meč je prekinut, a Tyson diskvalificiran jer to mu je bilo drugi put da je ugrizao Holyfielda, ali ovaj put nije stao na 'suarezu' nego izveo 'pitbulla'.

Teddy Atlas tada je bio već bivši Tysonov trener, a dan prije je u najavi revanša rekao ovo: "Mike će, kao i uvijek, sve pokušati riješiti odmah, što ranije u 1. rundi. Ali Holyfield je velemajstor i takav rasplet je malo vjerojatan. Zato možete očekivati Tysona koji će zapravo tražiti da ga se diskvalificira jer će udarati laktovima, ispod pojasa i - gristi protivnika", rekao je i 100% pogodio Atlas.

- Vjerovao sam da moram ubiti čovjeka ispred sebe. To se ne može odglumiti, morate vjerovati tako istinski, tako snažno da i suparnik to počne osjećati. Tu volju imao je svaki boksač u povijesti, ali nitko poput mene. Dobro znam što govorim. Svi pravi borci su željeli smrt svojim suparnicima u ringu - pričao je Tyson nekoliko godina poslije kada je bio priupitan za svoju osobnost i ponašanje u ringu koje se te 1997. godine ipak spustilo na 'životinjsku razinu'.

POGLEDAJTE VIDEO

Godinama poslije Holyfield i Tyson jedan su drugome pružili ruku pred TV kamerama. Tyson se nekako očistio od droga, alkohola, nasilništva, ovisnosti o seksu i postupaka koji su ga u prošlosti odvodili u zatvor. Iron Mike se ispričao, a Holyfield je ispriku (barem javno, 'marketinški') prihvatio.

Za povijest ostaje jedan od najvećih skandala u sportskoj povijesti i činjenica da Tyson, koji je rušio gotovo svakoga tko bi mu stao na put, Evandera Holyfielda nije mogao ni zaljuljati. Jednom ga je Holyfield srušio, a jednom je Tyson, kao mnogo puta u svom životu, srušio sam sebe... Holyfieldu je danas 56, a Tysonu 52 godine. Zarađuju naplaćivanjem svojeg pojavljivanja u javnosti te povremenim usputnim ulogama u TV serijama ili filmovima. Materijaliziraju slavu koju su, na milijun načina, stekli kao boksački velemajstori za sva vremena.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Šuker se vratio korijenima. U susjedstvu se pohvalili: 'Puno znači podrška Zlatne kopačke'
RIJETKO POJAVLJIVANJE U JAVNOSTI

Šuker se vratio korijenima. U susjedstvu se pohvalili: 'Puno znači podrška Zlatne kopačke'

Davor Šuker, bivši hrvatski nogometni reprezentativac i predsjednik HNS-a, koji se rijetko pojavljuje u javnosti, bio je u utorak u Livnu, očevu rodnom kraju, gdje je posjetio stadion Zgona i oduševio se radom kluba