Sport

Komentari 12

U Crnoj Gori otkrili novu vrstu puža, nazvali ga po Đokoviću

U Crnoj Gori otkrili novu vrstu puža, nazvali ga po Đokoviću

Travunijana djokovici je inače jedna od najinteresantnijih vrsta i jedna od najrjeđih na svjetskom nivou! Jedinstvena kao i Novak, rekao je Vladimir Pešić, profesor koji je otkrio novu vrstu puža

U Crnoj Gori otkrivena je nova vrsta puža koju su dvojica znanstvenika, zaslužni za to otkriće, nazvali po srbijanskom tenisaču Novaku Đokoviću.

Novu vrstu "Travunijana djokovici" otkrili su slovački biospeleolog Jozef Grego i profesor na Univerzitetu Crne Gore Vladimir Pešić, koji je za crnogorske medije rekao da su novu vrstu puža otkrili u kraškom izvoru u blizini Podgorice.

- Travunijana djokovici je inače jedna od najinteresantnijih vrsta koja naseljava podzemna staništa kraškog područja Crne Gore i jedna od najrjeđih na svjetskom nivou! Jedinstvena kao i Novak - kazao je Pešić za Vijesti.

Istaknuo je da su i sami lokaliteti na kojima je pronađena ova vrsta puža rijetki i ugroženi te se nada da će „Novakov puž“ upravo zbog imena pomoći da se skrene pozornost na njih kako bi bili spašeni od nestajanja.

- Sigurni smo da je Novak čuo za naše otkriće i da mu je drago što je najvjerojatnije jedini sportaš na svijetu po kojem je neka nova vrsta dobila ime - rekao je profesor Pešić.

Istaknuo je da planiraju nastavak istraživanja nove vrste, a cilj im je da se naprave detaljnije DNK analize ovog endema, kako bi se dobila slika koliko je vrsta stara i kako se odvijala evolucija i naseljavanje kraških područja Dinarida.

Znanstveni rad s otkrićem nove vrste objavljen je u međunarodnom časopisu “Subterranean Biology".

Najčitaniji članci