Sport

Komentari 1

U Dohi srušena čak tri rekorda svjetskih atletskih prvenstava

U Dohi srušena čak tri rekorda svjetskih atletskih prvenstava

Nizozemska trkačica Sifan Hassan je svom zlatu iz utrke na 10.000 m s osobnim rekordom, dodala i naslov svjetske prvakinje na 1.500 metara, također s osobnim rekordom i rekordom svjetskih prvenstava...

Tri rekorda svjetskih prvenstava, nikad kvalitetnija finala u bacanju kugle za atletičare te na 1.500 i 5.000 metara za atletičarke, obilježili su predzadnji dan Svjetskog atletskog prvenstva u Dohi. 

Neuništiva Hassan

Nevjerojatna nizozemska trkačica Sifan Hassan ostvarila je rijetki par svjetskih naslova na jednom svjetskom prvenstvu, jer je svom zlatu iz utrke na 10.000 metara s osobnim rekordom, dodala i naslov svjetske prvakinje na 1.500 metara, također s najboljim osobnim vremenom, ujedno i rekordom svjetskih prvenstava (3:51.95 minuta). Svjetska prvakinja iz Londona Kenijka Faith Kipyegon osvojila je srebro (3:54.22), a Etiopljanka Gudaf Tsegay bila je treća (3:54.38).ž

Najbržu utrku na svjetskim prvenstvima istrčale su finalistice na 5.000 metara. Čak 11 od 15 sudionica finala ostvarilo je osobne rekorde, a Kenijka Hellen Obiri je obranila naslov iz Londona uz novi rekord svjetskih prvenstava (14:26.72 minuta). Do srebrnog odličja dotrčala je njezina sunarodnjakinaj Margaret Chelimo Kipkemboi (14:27.49), dok je broncu osvojila 22-godišnja Njemica Konstanze Klosterhalfen (14:28.43).

Nikada u povijesti velikih natjecanja nije se dogodilo da je za mjesto na pobjedničkom postolju u bacanju kugle trebalo baciti preko 22 metra, a u Dohi je za broncu trebalo 22,90 metara! Tu je daljinu već u prvoj seriji dostigao Tomas Walsh i sve do posljednje imao u rukama zlato i obranu naslova svjetskog prvaka iz Londona.ž

No, onda ga je Joe Kovacs 'prebacio' za jedan centimetar, a aktualni olimpijski pobjednik Ryan Crouser dostigao sa 22,90 m, što mu je donijelo srebro, jer je Walsh imao samo jedan ispravan hitac. Na stadionu Khaifa bačena su tri najbolja rezultata u posljednjih 29 godina, a Brazilac Darlan Romani je sa 22,53 metra, što je također bio rezultat bolji od dosadašnjeg rekorda svjetskih prvenstava, ostao bez medalje na nezahvalnom četvrtom mjestu.

Ženska jamajčanska štafeta na 4 x 100 metara po peti je put osvojila naslov svjetskih prvakinja (41.44 sekundi), a Shelly-Ann Fraser-Pryce u drugoj izmjeni donijela ključnu prednost za svoje četvrto štafetno zlato na svjetskim prvenstvima i šesto odličje ukupno. Srebro je osvojila štafeta Velike Britanije (41.85), a do bronce je došla reprezentacija SAD-a (42.10).

Kod atletičara su američki sprinteri opravdali ulogu favorita. Christian Coleman, Justin Gatlin, Michael Rodgers i Noah Lyles istrčali su najbolje vrijeme sezone (37.10 sekundi) i osvojili zlato ispred štafete Velike Britanije (37.36) koja je postavila novi europski rekord. Kao i u Londonu broncu je osvojila štafeta Japana s novim azijskim rekordom (37.43).