Obavijesti

Sport

Komentari 25

'U EU država traži navijače da poštuju zakon, a tu je obrnuto'

'U EU država traži navijače da poštuju zakon, a tu je obrnuto'
1

Na zajedničkoj konferenciji za medije nastupili su čelnici Hajduka, udruge Naš Hajduk i Torcide, a glavna tema bilo je stanje u hrvatskom nogometu i Zakon o sportu

VIDEO

Na Poljudu je održana press konferencija na kojoj su se javnosti obratili čelnici Hajduka, udruge Naš Hajduk i Torcide, kako bi još jednom upozorili na neodrživo stanje u vrhu hrvatskog nogometa, te neprovođenje Zakona o sportu.

Iako je tek preuzeo funkciju, predsjednik Hajduka Ivan Kos očito se upoznao sa situacijom, i u startu je dao podršku Našem Hajduku i Torcidi, koji ukazuju na probleme.

- Kao nositelji kvalitete i pokretači promjena, želimo skrenuti pozornost na probleme vezane uz Zakon o sportu. Naš stav je da se Zakon mora poštovati i apeliramo na sve mjerodavne da poduzmu korake u tom smjeru - kazao je Kos.

Tajnik udruge Naš Hajduk Ivan Rilov detaljno je ponovio sve što je njegova udruga napravila u osmišljavanju i provođenju Zakona o sportu, te korake koje su poduzeli zbog njegovog neprovođenja i upornog ignoriranja, kako od strane HNS-a, tako i od resornog ministarstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Udruga Naš Hajduk nedavno je prijavila ministra Šustara, jer ne samo da ne radi svoj posao, nego sprječava primjenu Zakona o sportu. Grubo je kršena procedura, a sama činjenica da se u 21. stoljeću Zakon koji je na snazi svjesno ne provodi, je skandalozna. U Europi pravosuđe i organi represije traže od navijača da poštuju zakone, a jedino u Hrvatskoj je situacija obratna, ovdje navijači traže od institucija da provode zakone. I čega se oni uopće boje? Odredbi o zabrani rada u sportu za pravomoćno osuđene, odredbi da se financijska izvješća moraju javno objavljivati, odredbe koje traže uređene odnose u Savezu, na način da klubovi iz višeg ranga imaju veći utjecaj... Zar se neko toga treba bojati?

Glasnogovornik Torcide Damir Gruić slikovito je pojasnio način na koji HNS tumači Zakon o sportu i zašto ga ne primjenjuju.

- Oni tvrde da su futsal i nogomet isti sport, a taj stav podržava ministar Šustar i njegova pomoćnica Kostelić!? Jasno je da je ovaj vakuum nastao zbog sprege državne vlasti i čelništva hrvatskog nogometa i da su po njima Hajduk i ova regija strano tijelo koje treba odstraniti iz hrvatskog nogomet. Osobe koje se osumnjičilo da su pronevjerile preko 300 milijuna kuna su domoljubi, a mi nismo!? Pa više čelnici HNS-a imaju dana Remetinca, nego Torcida. Oni zbog svojih grijeha i zatvora ne bi mogli doći ni na čelo naše udruge, a kamo li da vode cijeli nogomet!? Mi ćemo nastaviti borbu za pravednije odnose u hrvatskom nogometu, tražit ćemo da se Hajduk i dalje bori, za nas nije moguć suživot i budućnost s tim ljudima. Tu nema kompromisa, oni ne mogu voditi hrvatski nogomet, i taj se stav ne može i neće promijeniti. Dinamo je personifikacija svega lošega što se u društvu događa, i dok se nas pita Zdravko Mamić će derbije na Poljudu gledati na televiziji u Zagrebu, kompromis nećemo dopustiti, o nekim stvarima nema dogovora.

Nakon što su navijači godinama kroz institucije, legalnim putevima pokušavali pronaći način da promijene stanje u hrvatskom nogometu, postavlja se pitanje kako dalje, ima li uopće načina da se stvari promijene.
 
- Za sve postoje načini, samo treba ustrajati i boriti se. Ne tražimo da budemo privilegirani, nego jednaki sa svima ostalima. Na tome ćemo ustrajati - kazao je predsjednik Hajduka Kos, a tajnik Našega Hajduka Ivan Rilov dodao: 

- Mi ne možemo uzeti pendrek i sudački bat pa početi provoditi zakone. To nije na nama. Iskreno, mi smo zabrinuti što će se događati u budućnosti. Nije više stvar u tome možemo li mi ili ne možemo kontrolirati ljude, nego što da im kažemo. Danas, kad ljudima kažem o daljnjim borbama i institucionalnim rješenjima, oni više ne vjeruju ni meni. Govorili smo im i obećavali da će se stvari promijeniti iznutra, kroz institucije, a od svega nema ništa. Kakve argumente da im dam i kažem da čekaju još malo? Mene je strah da se ovo sve ne izrodi, a ne pada mi na pamet preuzeti odgovornost za nešto što se može dogoditi. Nismo nikad rekli da Hajduk treba napustiti HNL ili Savez, oni su i naši, ali su nam ih neki čudni likovi ukrali, i mi ih moramo vratiti. A to i radimo. 

Upitan je Rilov i da komentira susret Tomislava Karamarka i Zdravka Mamića, u kontekstu odnosa HDZ-a i HNS-a.

- Nama nije drago vidjeti da se sastaju, očekujemo da se Tomislav Karamarko očituje o susretu s čovjekom iza kojega se valja toliko afera.

Predsjednik Kos morao je odgovoriti i na pitanje o zajedničkoj fotografiji s Brunom Marićem, koji je za navijače Hajduka personifikacija svog zla koje im se događa u hrvatskom nogometu, te o ulozi svog oca u strukturama HNS-a.

- Naš susret je izvučen iz konteksta. Poznajem ga iz igračkih dana, imao sam grub nastup prema njemu za vrijeme igračke karijere, jer je jedan moj start nepravedno okarakterizirao i sankcionirao, pa sam ga samo pitao sjeća li me se. Ja sam po  prirodi takav, nije mi problem nikome pristupiti i pozdraviti ga. A što se tiče mog oca, on ima svoj životni put, kao i moja sestra, supruga... On ima svoja načela i uvjerenja, ja svoja. Ja sam samostalan i sam donosim svoje odluke.

Predsjednik Hajduka ne smatra kako su iscrpljene sve legalne mogućnosti borbe.

- Mi nećemo odustati. Samo je pitanje koliko ćemo uložiti energije i volje i na koji način. Nove ideje, nova krv..., ja sam uvjeren u našu pobjedu, ne samo na sportskom polju, nego i na zakonskom polju. Ako treba, trpjet ćemo još sto godina, i na tome raditi iz dana u dan, ali nećemo odustati, borit ćemo se za ispravne ciljeve, a to je i u Hajdukovoj krvi zapisano u zadnjih sto godina.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra
BIO U BOLNICI

Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra

Odmah nakon utakmice je Ante Budimir prevezen u Sveučilišnu bolnicu u Navarri. Testovi su pokazali da je pretrpio traumu u predjelu prsnog koša. Slomio je tri rebra, a primio je i sredstva protiv bolova, napisao je klub

Drama u Draženovu domu! Hrvatska se prvi put nakon 24 godine plasirala na SP u futsalu
BRAVO!

Drama u Draženovu domu! Hrvatska se prvi put nakon 24 godine plasirala na SP u futsalu

Hrvatska futsal reprezentacija plasirala se na Svjetsko prvenstvo u Uzbekistanu! Nakon što je u prvom susretu pobijedila Poljsku 3-2, u uzvratu je u drami remizirala s Poljacima (2-2) i osigurala vizu
Budimir ispao tragičar. 'Fulao' je penal za remi, navijači su u šoku: 'Najgori penal u povijesti'
ŠPANJOLSKA LIGA

Budimir ispao tragičar. 'Fulao' je penal za remi, navijači su u šoku: 'Najgori penal u povijesti'

Kazneni udarac je izveo Budimir, no to je učinio tragično loše. Zaletio se, pa zastao, te nespretno zahvatio loptu koja je jedva došla do Giorgija Mamardašvilija koji ju je samo pokupio