Sport

Komentari 11

U Nizozemskoj će žena zaigrati s muškom seniorskom momčadi!

U Nizozemskoj će žena zaigrati s muškom seniorskom momčadi!

Nizozemski nogometni savez (KNVB) izdao je dozvolu 19-godišnjoj Elle Fokkemi, članici amaterskog četvrtoligaša Foarut, da postane prva seniorka koja će zaigrati za mušku ekipu

Nizozemski nogomet ispisat će povijest jer će po prvi put žena zaigrati s muškarcima u seniorskom uzrastu. Bit će to na amaterskoj razini, ali bit će to veliki novitet i svojevrsna 'proba' za nastavak. Elle Fokema (19) je u klubu od svoje pete godine, a ne želi otići u drugu momčad.

- Fantastično je što mogu nastaviti igrati u ovoj ekipi. S tim dečkima igram od pete godine i bila bih razočarana kada ne bih mogla nastaviti -kazala je Fokkema.

U redovima VV Foaruta je započela nogometnu karijeru, a tamo želi i zaigrati seniorski nogomet iako nemaju žensku ekipu.  Dosada su igračice smjele nastupati za amaterske momčadi u mlađim dobnim kategorijama nakon čega su mogle nastaviti igrati ili u ženskim ekipama ili u muškim B ekipama.

- KNVB se zauzima za raznolikost i jednakost. Uvjereni smo kako u nogometu mora postojati prostor za sve. Na njezinom iskustvu ćemo vidjeti hoćemo li mijenjati pravila", izjavio je razvojni direktor KNVB-a Art Langeler.

I u Hrvatskoj mnoge djevojčice započinju trenirati nogomet s dječacima, no u zadnje je vrijeme sve više ženskih ekipa u pojedinim klubovima te se djevojkama omogućava lakše napredovanje i treninzi. Također, u mlađim kategorijama djevojčice igraju u muškim momčadima, ali ovaj je događaj prvi na svjetskoj razini u seniorskom nogometu. 

Najčitaniji članci