Sport

Komentari 3

U stravičnoj nesreći ostao je bez nogu, sad se opet bori za život

U stravičnoj nesreći ostao je bez nogu, sad se opet bori za život

Na paraolimpijskog pobjednika je u provinciji Siene naletjelo vozilo, a ne mjestu nesreće odmah se stvorio helikopter kako bi pomogao nesretnom Zanardiju koji nema obje noge

Alex Zanardi (53) je u Sieni doživio prometnu nesreću na jednoj etapi utrke na ručnim biciklima "Obiettivo tricolore" za paraolimpijce.

Utrka je trebala stići do Montalcina, ali na dijelu ceste između Pienze i San Quirico d'Orcije, dogodila se nesreća. Prema posljednjim informacijama iz talijanskih medija, pogodio ga je automobil. 

Helikopter je ubrzo stigao na mjesto nesreće i Zanardija je prebacio u bolnicu u Sienu. Kako doznaju tamošnji mediji, stanje mu je teško. U trenutku nesreće s njim je u blizini bio još jedan biciklist. 

Sumnja se da je upravo paraolimpijski pobjednik bio taj koji je izgubio kontrolu nad svojim biciklom i prešao u suprotnu traku u kojoj je bio kamion. 

Trebao opet voziti auto

Podsjetimo, Zanardi ima 53 godine, bivši vozač Formule 1, osvojio je Svjetsko prvenstvo i paraolimpijsku zlatnu medalju u biciklizmu, no zvuk motora ga i dalje 'pali' pa je tako netom prije ove avanture najavio povratak u automobil i to u GT utrci u Monzi u studenom s BMW-om.

- Jedva čekam vratiti se u auto - izjavio je sportaš kojega život nije mazio. 

Prepolovljen bolid

Zanardi je 2000. otišao iz Formule 1 nakon pet godina i 45 utrka, a mjesto je prepustio Jensonu Buttonu. Godinu kasnije ostao je bez nogu u stravičnom sudaru u Champ Car utrci na stazi u Njemačkoj. Vodio je, a do kraja je ostalo 13 krugova. Na izlasku iz boksa uletio je u gužvu, a u njega se zabio Alex Tagliani brzinom od 354 km/h. Ostao je bez obje noge i bio je na rubu smrti zbog puno izgubljene krvi. Oživljavali su ga sedam puta! 

- Bolid je bio prepolovljen. Dio mene ostao je u njemu, a drugi dio, moje noge, otišle su u drugom smjeru. 

Nakon osam dana probudio se iz kome i shvatio da je ostao bez nogu.

- Da, ali još imam svoju ženu i sina - rekao je tada i najavio:

- Nesreću ću pretvoriti u veliku pobjedu. To je nešto što ću pričati unucima i prijateljima. 

Nadamo se da će i ovu nesreću samo prepričavati unucima i da neće biti većih posljedica. Jedan je od najomiljenijih talijanskih sportaša.

Najčitaniji članci