Obavijesti

Sport

Komentari 36

Unutarnji sukobi razdiru Barcu: Evo koji su sve grijesi Enriquea

Unutarnji sukobi razdiru Barcu: Evo koji su sve grijesi Enriquea
1

LUISOVI GRIJESI Barcin trener Luis Enrique po svima je najveći krivac za tešku parišku katastrofu. Igrači su počeli gubiti povjerenje u njega jer je popis njegovih 'grijeha' vrlo sadržajan...

VIDEO

Ne stišava se bura poslije katastrofalnog poraza Barcelone na Parku prinčeva protiv PSG-a.

Ma, i tih 4-0 mogu se dogoditi, pa čak i 'svemirskoj' momčadi poput katalonske, momčadi koja na raspolaganju ima impresivni napadački trio Suarez - Messi - Neymar.

Ali, kad taj ubojiti 'MSN' praktički niti ne takne loptu u 90 minuta na ovakvom gostovanju, onda problemi snažno izbijaju na površinu.

Recimo, jedan Leo Messi u 90 minuta uopće nije dirao loptu u protivničkih 16 metara i po mnogima je odigrao svoju najlošiju utakmicu u karijeri.

Smiješno ili žalosno? PSG je stavom iznenadio Barcelonu

Procurila je priča u kojoj su Barcini senatori Andres Iniesta i Sergio Busquets u avionu za Španjolsku razglabali u čemu je zapravo bio problem u Parizu.

- Daleko smo od one ideje u igri koja nas je činila jakim. Bili smo prije dobro organizirani s loptom, ali bez toga je sve kompliciranije - sukus je priče. 

Kroz redove se lako da iščitati kako je razbijena 'kičma' momčadi konstantnim izostavljanjem Ivana Rakitića. Novi ugovor i slaba forma službeni su razlozi što je najstandardniji igrač Barce prethodne sezone završio na klupi.

Španjolski novinari udarili su po 'gasu' i počeli pisati o razdoru u svlačionici.

- PSG je bio bolji od nas na taktičkom nivou, mi smo od njih očekivali nešto sasvim drugo - pričao je inače pouzdani Barcin veznjak Sergio Busquets. A što se to očekivalo onda od PSG-a?

Toliko puta se pokazalo kako je isključivo defenzivni pristup protiv 'blaugrane' zapravo potpisivanje kapitulacije. Francuski šampion ima resurse, u međuvremenu stvorili su i dovoljno samopouzdanja da napadnu najjaču nogometnu napadačku silu svijeta. Pa kud puklo...

Da, Parižani su snažno i visoko krenuli na španjolske prvake od prve minute. Niti imalo impresionirani, čim su osjetili svoju nadmoć u duelima, pojačavali su ritam.

Poput 'osica' letjeli su Angel Di Maria i Julian Draxler, stalnim izmjenama mjesta smjeli su igrali slobodnije jer su znali da im leđa čuva 'čelični' vezni red Rabiot - Verratti - Matuidi i tu je PSG dobio najvažniju bitku.

Enriqueovo taktičko samoubojstvo

Barcelona itekako pati zbog slabije igre veznog reda na trkačkom nivou, to se posebno manifestira od eliminacije Rakete iz prve postave. Legendarni, ali i vremešni Andres Iniesta ne može fizički pružiti ono što zahtjeva 'krvoločan' protivnik poput PSG-a.

Uz njega je Luis Enrique odlučio instalirati Andrea Gomesa, nedorečenog Portugalca koji niti u jednoj fazi igre ne utječe na situaciju.

Posebno se to odnosi na defenzivni faktor gdje je mladi veznjak Sergi Roberto (opet) igrao na desnom beku. I nije bio toliko loš budući da su ga konstantno pritiskali Kurzawa i Draxler u kombinaciji.

Ukoliko bi se tu priključili Di Maria, Matuidi i Cavani, Barcina desna strana bi bila u kaosu. Ivan Rakitić je puno uigraniji u svakoj obrambenoj 'shemi' Barcelone, a i realno - dokazaniji je te kvalitetniji igrač od Gomesa.

Primjerice, prošle sezone Rakitić je primao niz pozitivnih komentara na račun svoje požrtvovnosti, točnije, sama njegova igračka transformacija izazvala je oduševljenje u Barceloni.

Od igrača koji se izgradio kao idejni vođa u Sevilli morao se 'preko noći' pretvoriti u igrača koji će čuvati leđa Neymaru, Luisu Suarezu i Lionelu Messiju što mu je išlo itekako dobro.

Njegov vrijedan rad bio je od izuzetne važnosti za balans momčadi, ali Enrique je svojim taktičkim 'harakirijem' slomio kralježnicu momčadi. Nije smio razbiti trio Iniesta - Busquets - Rakitić.

PSG je rasturio Barcelonu u veznom redu u svakom smislu. Bili su brži na svakoj lopti, snažniji u duelima i posve su ih nadtrčali.

Briljirao je talijanski maestro Marco Verratti kojem Barcini blijedi veznjaci nisu mogli ništa u iznošenju lopte. Nisu imali odgovora na njegovu igru. 

Izgledati podređeno u veznoj liniji - sasvim atipično za Barcu.

Ne postoji 'plan B'

Busquetsova izjava kako ih je PSG predvođen Unaijem Emeryjem prvo iznenadio, a zatim i razbio na taktičkom nivou otkriva bolan problem za Luisa Enriquea. Ima li Barcelona 'plan B' u svojoj igri? Je li trener mislio da će MSN dobivati vječno utakmice zarad svoje nogometne (mega)kvalitete ako ih posve i zauvijek oslobodi defenzivnih zadaća?

Ako se na 'isključenost' napada nadoveže doslovno nikakva sredina, rezultat od 4-0 ispada još i dobar za Španjolce.

Nikad nemoćniji najmoćniji napad

Enrique po mnogima nije dostojan klupe Barcelone, unatoč činjenici kako je osvojio dvije La Lige, dva Kupa kralja te jednu Ligu prvaka otkako je 2014. godine preuzeo klub. To nepovjerenje u njegove sposobnosti proširilo se i među igračima nakon pariškog potopa.

Trener ne djeluje, ne postoji mu rezervni plan igre, igrači mu ne vjeruju i vode svoju politiku, a kad na sve nadovežemo snažna ega velikih igračina poput Suareza, Messija i Neymara stvara se bure baruta.  

A Enrique na klupi nemoćno promatra kako se divan san pretvara u noćnu moru...
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Real Madrid u drami izbacio  Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale
ČETVRTFINALE LIGE PRVAKA

Real Madrid u drami izbacio Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale

Real Madrid izborio je polufinale Lige prvaka nakon što je u lutriji penala bio bolji od Manchester Cityja, a hrvatski reprezentativci Luka Modrić i Mateo Kovačić promašili su penale za svoje momčadi
Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener