Obavijesti

Sport

Komentari 243

Šarićeva blokada za pobjedu: Hrvatska je srušila Španjolsku!

Šarićeva blokada za pobjedu: Hrvatska je srušila Španjolsku!
2

Hrvatska košarkaška reprezentacija pobijedila je 72-70 aktualnog prvaka Europe Španjolsku! Sjajan karakter i odličnu igru u završnici pokazali su naši dečki, a Šarić je besramno napravio blokadu Gasolu za pobjedu

VIDEO

Hrvatska košarkaška reprezentacija senzacionalno je pobijedila aktualnog prvaka Europe i zasigurno najjaču reprezentaciju Olimpijskih igara, uz Ameriku naravno, Španjolsku! Izabranci Ace Petrovića gubili su i 12 razlike, ali su pokazali nevjerojatan duh, karakter i volju i na kraju pobijedili Španjolce 72-70 na otvaranju OI-a u Riju.

Hrvatsku je do pobjede vodio Bojan Bogdanović s 23 koša, Darko Planinić je dodao 11, a Krunoslav Simon 10 dok su kod Španjolske najbolji bili Pau Gasol s 26 i Nikola Mirotić s 19 poena.

Basketball - Men

Dobro smo krenuli u utakmicu i nakon tri promašene trice Rubija, Miro Bilan zabio je četiri poena za vodstvo 4-0. Nikola Mirotić pogodio je prvi koš za Španjolsku nakon čega je uslijedilo neko vrijeme bez poena. Hrvatska je upala u malu krizu i Španjolci su serijom 8-0 ekspresno došli na 10-4. Sve je bilo u redu, ali kad je Gasol pogodio tricu od table, znali smo koliko je sati. A i Aco Petrović, koji je odmah pozvao time-out.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dvije minute prije kraja prve četvrtine, Španjolska je imala 12 razlike, a do kraja iste naši košarkaši uspjeli su smanjiti na minus sedam. Griješili su naši, ali griješili su i Španjolci i sve je to bilo tu negdje. No pred kraj prvog poluvremena, Španjolci su napravili dobru razliku da bi Bogdanović tricom pa čudesni Mario Hezonja, uz zvuk sirene također tricom, smanjio rezultat na minus 6.

Šarić na centru? Neće ići

U nastavak utakmice ušli smo u nešto drugačijem sastavu, a Dario Šarić je preuzeo ulogu centra i dobio zadatak čuvati Paua Gasola, koji nam je napravio puno problema u prvom dijelu. Veliki Gasol utrpao nam je 16 poena.

Nismo obrambeno dobro ušli u drugo poluvrijeme i nakon sjajne trice Sergija Llulla, Gasol je zakucao i odveo svoju reprezentaciju na plus 11 (45-34). Pokus sa Šarićem na centru nije uspio i Aco je, ipak, vratio Bilana pod koš.

Bogdanović je zatim pogodio za dva, da bi Hezonja presjekao jednu loptu i dodao samo do Gasola, koji ponovo zabija (49-36). Nismo loše igrali u tim trenucima, dolazili smo u brojne prilike, ali jednostavno nas nije išao šut. Claver je zatim iskoristio jedno slobodno bacanje da bi Darko Planinić odgovorio s dva pogođena slobodnjaka. Španjolci nisu iskoristili idući napad, ali je Roko Ukić, koji je otišao sam do kraja i položio za minus 10 (50-40).

Ponio nas je kapetan kada je u idućem napadu pogodio tricu za minus sedam, a za to, da svi, ipak, ostanemo na zemlji, pobrinuo se izbornik Petrović, koji je pozvao time-out. Acina taktika urodila je plodom, Španjolska je promašila šut za dva, a Darijo Šarić je preciznom loptom preko cijelog terena pronašao Bogdanovića u kontri, koji pogađa polaganje za minus 5!

Do kraja 3. četvrtine Planinić je zabio i svoje sedmo slobodno bacanje, ali je Mirotić četvrtinu zaključio tricom (54-47).

Rapsodija u kockicama

Ne bi čovjek rekao da kvalitete poput Mirotića i Gasola mogu pogriješiti u napadu, ali i to se dogodilo. Njihova kombinacija u jednom napadu nije prošla, a Roko Ukić ponovo je fantastično pogodio tricu i doveo Hrvatsku na samo minus jedan u nastavku. Kapetan si je, uz istek napada, izborio prostor za šut i sjajno pogodio.

Dvorana u Riju je podivljala, publika je očigledno navijala za Hrvatsku, a Babić je solo akcijom, u stilu najvećih NBA-ovaca zakucao za vodstvo Hrvatske 57-56!

Trica s jedne pa trica s druge strane - tako se može opisati igra Hrvatske i Španjolske par minuta prije kraja utakmice. Čudo u Riju događalo se na parketu, a Hrvatska je u tren oka ponovo vodila. 

Kruno Simon postao junak utakmice

Dvjema sjajnim reakcijama Krune Simona, naši košarkaši poveli su 69-67. Morali su Španjolci reagirati u zadnjim sekundama utakmice i napravili su faul na Simonu, koji se prometnuo u junaka utakmice. Pogodio je oba slobodna bacanja i Hrvatska je već polako, onako u sebi, počela slaviti.

Izbornik Scariolo pozvao je time-out, a akcija koju je zacrtao urodila je plodom. Nikola Mirotić je ostao sam na liniji za tri i pogodio je. Hrvatska je ostala na samo plus jedan (71-70). Ponovo su Španjolci napravili faul u idućem napadu i poslali Šarića na liniju slobodnih bacanja. Dario je pogodio jedno.

Gasol je promašio zadnji, odlučujući šut, točnije Šarić mu je besramno napravio blokadu prije kraja, a priča se da se udarac dlanom od loptu i dalje čuje u dovrani u Riju. Hrvatska je srušila aktualnog prvaka Europe!


4. Četvrtina

Planinić je na početku zadnje četvrtine išao 1 na 1 s Gasolom i promašio, ali sve je ispratio Babić, koji popravlja i zabija koš. S druge strane brzo je odgovorio Gasol, koji u sljedećem napadu radi faul na Šariću. Dario je uspio iskoristiti jedno slobodno bacanje za minus 6 (56-50).

Mirotiću je, zatim, iscurila jedna lopta iz obruča nakon šuta za tri, a s druge strane Šarić je sjajno uposlio Planinića. Darko se digao, a Gasol je napravio faul na njemu. Košarkaš Cibone uspio je iskoristiti oba bacanja za minus 4 (56-52).

Ne bi čovjek rekao da kvalitete poput Mirotića i Gasola mogu pogriješiti u napadu, ali i to se dogodilo. Njihova kombinacija nije prošla, a Roko Ukić ponovo je fantastično pogodio tricu i doveo Hrvatsku na samo minus jedan (56-55)! Kapetan si je, uz istek napada, izborio prostor za šut i sjajno pogodio.

Dvorana u Riju je podivljala, publika je očigledno navijala za Hrvatsku, a Babić je solo akcijom, u stilu najvećih NBA-ovaca zakucao za vodstvo naših 57-56!

Gasol je, onda, zabio jedno slobodno bacanje za 57-57 da bi Bogdanović zabio dva za vodstvo od plus 2. No onda su Španjolci zabili tricu, a Bojan Bogdanović uzvratio je istom mjerom za vodstvo 62-60.

Trica s jedne pa trica s druge strane - tako je izgledala utakmica u ovim trenicima. Zabio je Gasol, pa opet Bogdanović i Hrvatska je držala minimalnu prednost od pola koša (64-63).

Zabili su Španjolci dva slobodna nakon time-outa, a Šarić je probao uzvratiti solo prodorom. No Reyes ga je uspio zaustaviti, a sudac je svirao mrtvu loptu i Španjolska je povela 67-64.

Čudo u Riju događalo se na parketu, a Hrvatska je u tren oka ponovo vodila. Dvjema sjajnim reakcijama Krune Simona, naši košarkaši poveli su 69-67. Morali su Španjolci reagirati u zadnjim sekundama utakmice i napravili su faul na Simonu, koji se prometnuo u junaka utakmice. Pogodio je oba slobodna bacanja i Hrvatska je počela slaviti.

Izbornik Scariolo pozvao je time-out, a akcija koju je zacrtao urodila je plodom. Mirotić je ostao sam na liniji za tri i pogodio je. Bilo je 71-70 za naše. Ponovo su Španjolci napravili faul u idućem napadu i poslali Šarića na liniju slobodnih bacanja. Dario je pogodio jedno i Hrvatska je mogla početi slaviti. Gasol je promašio zadnji šut, dobio je blokadu Šarića i Hrvatska je srušila aktualnog prvaka Europe!

3. Četvrtina

U nastavak utakmice ušli smo u nešto drugačijem sastavu, a Dario Šarić je preuzeo ulogu centra i dobio zadatak čuvati Paua Gasola, koji nam je napravio puno problema u prvom dijelu. Veliki Gasol utrpao nam je 16 poena.

Nismo obrambeno dobro ušli u drugo poluvrijeme i nakon sjajne trice Sergija Llulla, Gasol je zakucao i odveo svoju reprezentaciju na plus 11 (45-34). Pokus sa Šarićem na centru nije uspio i Aco je ipak vratio Bilana pod koš.

Bogdanović je zatim pogodio za dva, da bi Hezonja presjekao jednu loptu i dodao samo do Gasola, koji ponovo zabija (49-36).

Nismo loše igrali u tim trenucima, dolazili smo u brojne prilike, ali jednostavno nas nije išao šut. Claver je zatim iskoristio jedno slobodno bacanje da bi Darko Planinić odgovorio s dva pogođena slobodnjaka. Španjolci nisu iskoristili idući napad, ali je Roko Ukić, koji je otišao sam do kraja i položio za minus 10 (50-40).

Ponio nas je kapetan kada je u idućem napadu pogodio tricu za minus sedam, a za to, da svi, ipak, ostanemo na zemlji, pobrinuo se izbornik Petrović, koji je pozvao time-out. Acina taktika urodila je plodom, Španjolska je promašila šut za dva, a Darijo Šarić je preciznom loptom preko cijelog terena pronašao Bogdanovića u kontri, koji pogađa polaganje za minus 5!

Do kraja 3. četvrtine Planinić je zabio i svoje sedmo slobodno bacanje, ali je Mirotić zabio tricu za 54-47.

2. Četvrtina

Prve svoje poene na utakmici, a prve Hrvatske u drugoj četvrtini zabio je Mario Hezonja i smanjio rezultat na 21-15. Zatim je Ukić sjajno ukrao jednu loptu, ali smo faulom u napadu izgubili napad. Bogdanović je zatim zabio jedan težak šut za minus četiri Hrvatske.

Reyes je nakon time-outa Španjolaca povećao prednost na plus 6 (23-17) da bi Planinić s dva slobodna bacanja smanjio na minus 4.

Španjolci su zatim lagano došli do dva poena da bi Simon izborio dva slobodna bacanja. Košarkaš Emporio Armanija iskoristio je oba. No onda je Pau Gasol ponovo napravio probleme našoj obrani i Španjolska je bila na plus 9 (30-21). Planinić je s jednim pogođenim slobodnim bacanjem smanjio na 30-22, no Sergio Rodriguez ostao je sam na trici i lagano poentirao.

S druge strane odgovorio je Krunoslav Simon, a Gasol je, zatim, zabio tricu za plus 12 Španjolske. Hrvatska je u tim trenucima imala vrlo slab šut za tri. Ušla je samo jedna od 10 lopti. Bogdanović je pred kraj prvog poluvremena pogodio svoju drugu tricu, Babić je uzeo loptu nakon neuspjelog napada Španjolske, a Hezonja je iz vrlo teške pozicije, uz zvuk sirene pogodio tricu za samo minus 6 naših.

1. Četvrtina

Rubio je promašio tricu na otvaranju utakmice, a Miro Bilan je na asistenciju Šarića zabio prve poene za Hrvatsku. Zatim je Ricky Rubio ponovo probao tricu uz zvuk sirene, ali je promašio. Hrvatska je onda promašila napad da bi Rubio ponovo šutirao za tri i ponovo promašio. No na drugoj strani je bio siguran BIlan, koji je pogodio svoj 4. poen za 4-0 Hrvatske.

Nikola Mirotić pogodio je prvi koš za Španjolsku nakon čega je uslijedilo neko vrijeme bez poena. Hrvatska je upala u malu krizu i Španjolci su serijom 8-0 ekspresno došli na 10-4. Sve je bilo u redu, ali kad je Gasol pogodio tricu od table, znali smo koliko je sati. A i Aco Petrović, koji je odmah pozvao time-out.

Bogdanović je zatim pogodio dva slobodna bacanja, a s druge strane je odgovorio Gasol s dva poena. Inače, njegov mlađi brat Marc nije na OI. Da nam nije bilo Mire Bilana, tko zna kako bi izgledao rezultat. Probavali su i Šarić i Bogdanović, ali nijedan nije mogao zabiti. No zato je tu bio Bilan, koji je zabio dva, a s druge strane dalekometnu tricu zabio je Mirotić. Dvije minute prije kraja prve četvrtine, Španjolska je imala 12 razlike.

Prvu tricu iz šestog pokušaja za Hrvatsku zabio je Bogdanović i smanjio rezultat na 20-11. No Španjolska je do kraja prve četvrtine otišla na plus osam (21-13).

Utakmica je počela! Ajmo, Hrvatska!

23:57 - Na rasporedu su nacionalne himne reprezentacija i utakmica će početi uskoro.

NAJAVA UTAKMICE

Hrvatska košarkaška reprezentacija pobijedila je Italiju na kvalifikacijskom turniru usred Torina i tako se kvalificirala na Olimpijske igre u Riju. Izabranici Ace Petrovića su nošeni Darijem Šarićem i Bojanom Bogdanovićem postigli nešto što je manji broj ljudi i pratitelja košarke očekivao, ali Hrvatska je zasluženo na Olimpijskim igrama.

Prva utakmica u Brazilu i odmah najveći test - Španjolska. Košarkaši će noćas od ponoći po hrvatskom vremenu igrati protiv aktualnog prvaka Europe predvođenog Pauom Gasolom, Rickyjem Rubijem, Rudyjem Fernandezom i Jaunom Carlosom Navarrom. Težak zadatak za Acine dečke, ali ništa što se ne da izgurati. Ajmo, Hrvatska!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 243
VIDEO

Za njega ne postoji "ne mogu": Dva zlata u dva različita sporta
POI RIO

Za njega ne postoji "ne mogu": Dva zlata u dva različita sporta

Australski paraolimpijac Dylan Aclott osvojio je zlatnu medalju u tenisu u paru sa sunarodnjakom Heathom Davidsonom. Prije osam godina u Pekingu je uzeo zlato u košarci...

Paović i Lučić bez polufinala: Namučile smo jake Kineskinje
POI

Paović i Lučić bez polufinala: Namučile smo jake Kineskinje

Mirjanja je odigrala fantastičan meč i Kineskinja je bila izbezumljena. Bilo mi je super zabavno gledati kako je za vrijeme 'time-outa' cijela kineska klupa bila u drami, rekla je Sandra Paović
Budetić bez medalje: U šoku sam, ne znam što se dogodilo
POI RIO

Budetić bez medalje: U šoku sam, ne znam što se dogodilo

NIJE IŠLO Branimir Budetić s hicem od 59.33 metara iz pete serije ostao je korak do brončane medalje u Riju, za koju mu je nedostajalo metar i 27 centimetara...