Obavijesti

Sport

Komentari 39

Vaha: Ne znam ima li izbornik Čačić autoritet u reprezentaciji

Vaha: Ne znam ima li izbornik Čačić autoritet u reprezentaciji
1

HRVATSKA MOŽE DALEKO Po meni ste među favoritima za medalju na SP-u ako odete u Rusiju. Igrači moraju povećati požrtvovnost, rekao je Vahid Halilhodžić

VIDEO

Ovo je izvanredan osjećaj, ma kao i svugdje kad napravite uspješan rezultat. Osjeća se u Japanu velika euforija, navijači su zadovoljni i svi od nas puno očekuju i na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, rekao je Vahid Halilhodžić.

Bivši trener Dinama izborio je plasman na Svjetsko prvenstvo i s trećom reprezentacijom. S Japanom je nastavio niz koji je započeo s Obalom Bjelokosti i Alžirom.

- Rekao bih da je treći nastup na Svjetskom prvenstvu s trećom reprezentacijom - fini pothvat. U svim tim kvalifikacijama bio sam sa svojim reprezentacijama prvi na ljestvici, svugdje imao sjajne rezultate. To je za mene jedno veliko zadovoljstvo, u svaki sam pokušaj odlaska na Svjetsko prvenstvo davao svoj maksimum. Baš sam zadovoljan i ispunjen čovjek - kaže japanski izbornik.

Vaha mirno može čekati prosinac i ždrijeb skupina Svjetskog prvenstva u Moskvi. Kad bismo i mi barem mogli biti mirni kao on. Nas čeka prava drama u posljednja dva kola kvalifikacija u listopadu.

'Hrvatska je lakoćom morala izboriti SP'

- Mene je zabrinulo kako je ova današnja generacije Hrvatske, s toliko individualne kvalitete, i igrača iz najvećih svjetskih klubova, ispala na Europskom prvenstvu u Francuskoj prošle godine - rekao je Halilhodžić i nastavio:

- Hrvatska je za mene bila jedan od glavnih kandidata za naslov, a imao sam osjećaj da se od turnira oprostila - prelagano. Pratim i ove kvalifikacije, nije mi jasno kako se igrači takve vrijednosti muče sa selekcijama koje joj nisu dorasle. Ne znam u čemu je problem, ne želim nikoga kritizirati, ipak nisam dovoljno ‘unutra’. Ali držim da je ova reprezentacija s lakoćom trebala dohvatiti Rusiju, tamo opet biti jedan od najvećih favorita za naslov. Hrvatska se tako mora postaviti, riječ je o daleko najboljoj reprezentaciji s prostora bivše države.

Smatra Vaha kako moramo biti puno bolji.

- Nešto mi kod vas nedostaje. Ne znam postoji li kod igrača autoritet izbornika, jesu li oni dovoljno motivirani u reprezentaciji. Često čitam i populističke rečenice hrvatskih nogometaša koji u svojim izjavama najčešće odlaze predaleko - kaže Vaha i dodaje:

- Svi skupa trebaju smanjiti vokabular, a povećati požrtvovnost na terenu. Hrvatska po meni može jako puno, kažem, i dalje ih vidim kao jedne od favorita u Rusiji, ali svi se skupa trebaju potpuno posvetiti uspjehu. I svakom sljedećem suparniku. Od priče neće biti ništa.

Kako vidite dosadašnje kvalifikacijske rezultate Bosne i Hercegovine?

- Nažalost, dogodio nam se taj iznenadni poraz na Cipru, a vidim kako sada ima puno kritika na izbornika Mehmeda Baždarevića. A većina kritika u tom smjeru prelazi sve mjere ljudskosti i pristojnosti, ali tako je to na našim prostorima. Vjerujem da je u sličnoj situaciji i Ante Čačić. Ali, malo treba 'oplesti' i po igračima, oni ne pružaju ono što se od njih očekuje. A često se ponašaju kao vedete ili razmažene zvijezde. Čini mi se kako izbornici u takvim situacijama trebaju biti malo konkretniji, pogotovo direktniji u razgovorima s pojedincima. U cijeloj priči bitna je samo - reprezentacija. Vjerujem da će BiH dogurati do baraža, pa preko toga stići i do Rusije. Uvijek navijam za reprezentacije s našeg područja, tu je uvijek bilo i uvijek će biti sjajnih individualaca.

Jeste li vi kroz izborničku karijeru u Obali Bjelokosti ili Alžiru imali problema s 'razmaženim zvijezdama'?

- Ma oni se uvijek događaju kada u reprezentaciji imate vedete, samo ih na vrijeme morate prepoznati i pod hitno reagirati. Evo, u Obali Bjelokosti sam imao Didiera Drogbu ili Yayu Tourea, ali čim bih vidio da netko od njih ne trenira maksimalno, iskače na bilo kakav način, odmah bih ih na to išao upozoriti. A tako je bilo i s Alžirom. Poštujem svakoga, ali interes momčadi meni je iznad svega. A ako netko misli glumiti zvijedu, kod mene neće igrati. Bez obzira bili oni ljutiti ili ne. Problema sam imao i nedavno, prije ključne utakmice s Australijom. Neki su igrači bili ozlijeđeni, a smatrali su da i takvi mogu pomoći reprezentaciji na putu prema Rusiji. I tu smo se bitno razlikovali u mišljenjima. Odmah su krenule i novinarske kritike, a na kraju su najbitnije golove zabile 'njihove zamjene' - mladi igrači. Nije lako biti izbornik, no vi se morate nametnuti momčadi i biti čvrsti prema zvijezdama. One će vas tako samo još više poštovati. A takve zvijezde svoju lidersku ulogu moraju pokazati na terenu, tamo dati i najveći doprinos. Po tom sam pitanju jako principijalan, puno tražim od svojih igrača.

Japanac u Dinamu

I za kraj, Dinamo je u drugu momčad doveo jednog japanskog nogometaša (Rintaro Tashima) čiji je otac Kozo i predsjednik Japanskog nogometnog saveza!? Je li vas bilo u toj priči oko njegovog dovođenja u Zagreb?

- Nisam znao da je njegov sin u Dinamu, niti me bilo u kavoj priči o njegovog dolaska u Dinamo. Predsjednik saveza Kozo Tashima mi je samo jednom prišao i poručio kako mu je sin došao u Dinamo. A onda sam tek nazvao neke prijatelje u klubu i malo se raspitao o svemu. Taj je dečko igrao u Nizozemskoj, nikad ga nisam gledao niti vidio, tako da ne znam ni koliko vrijedi. Kažu mi da je dobar tehničar, a naravno da bih volio da napravi lijepu karijeru. Posebice ako će njegovim dolaskom u Zagreb profitirati i on i Dinamo. Ali, ponavljam, u toj me priči nije bilo nigdje - završio je Vahid Halilhodžić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Što voze 'vatreni'? Modrić ima Bentleyja i sponzorski BMW, a Brozović čuva 'zvijer' u garaži
LUKSUZNI VOZNI PARK

Što voze 'vatreni'? Modrić ima Bentleyja i sponzorski BMW, a Brozović čuva 'zvijer' u garaži

Odlučili smo malo zaviriti kakve automobile imaju hrvatski nogometaši. Modrić ima Bentley od dva milijuna kuna, a Petković nabrijani Mercedes AMG E63 S

EKSKLUZIVNO Prve fotografije 'vatrenih' u novim dresovima!
ZVIJEZDE NA SNIMANJU

EKSKLUZIVNO Prve fotografije 'vatrenih' u novim dresovima!

Gvardiol, Pjaca i Labrović imaju sponzorske obveze, u domaćem dresu za Europsko prvenstvo pozirali su na odmorištu na autocesti A4 u Sesvetama
Doznajemo: Nijemac će suditi derbi  između Hajduka i Dinama
POSUDBA IZ BUNDESLIGE

Doznajemo: Nijemac će suditi derbi između Hajduka i Dinama

Riječ je o njemačkom sucu rođenom u Berlinu, koji redovito sudi utakmice Bundeslige. Nedavno je dijelio pravdu na utakmici Bayera iz Leverkusena i Wolfsburga, a išao je i na 'posudbe' u grčku ligu