Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
31 komentara

VAR se treba koristiti kad god netko smatra da su ga oštetili

Suština je da je VAR tu u ime publike. Ne toliko u ime jedanaestorice na terenu, ili njih i njihovih navijača, nego u ime stotina milijuna gledateljstva. Sve te priče o ubijanju ritma, ovo i ono. Ne vjerujem

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL, DPA
31 komentara

Za samo nekoliko utakmica dosljedne primjene VAR bi iskorjenio simuliranje. Zvijezda zaroni u šesnaestercu. Ili na centru. Nitko ga dotaknuo nije, a on padne. Sudac i ne svira penal ili faul. Ali ekipa koju je dripac htio oštetiti traži VAR, da cijeli svijet i sudac vide da je simulirao. Žuti karton. Pa, kad se simuliranjem nakupi kartona, eto ti pauze. Eto ti i lošeg publiciteta.

Multinacionalke ne lude za zvijezdama koje cijeli svijet ismijava češće nego Neymara. Nije isto ako svi vide da nije penal, ali je suđen, negativac je zabio gol i osvojio je naslov, ili svi vide da si zabio gol rukom, ali je poništen, možda si dobio žuti ili crveni i tvoja krađa nije pokrivena "pravomoćnom presudom".

Jedini problem je što sudac može odlučiti kad će koristiti tehnologiju. Najpoštenije bi bilo da svaka momčad može X puta pogriješiti. Ali, sve dok ne griješi, ma neka VAR poziva i pedeset puta na utakmici. Ako treba. Ali ne bi trebalo.

STAO U OBRANU SUDACA Marić: VAR neprihvatljiv? Ma Bjelica nema pravo to govoriti

Suština je da je VAR tu u ime publike. Ne toliko u ime jedanaestorice na terenu, ili njih i njihovih navijača, nego u ime stotina milijuna televizijskog gledateljstva. Pritisak stotina milijuna na kraju će presuditi da se VAR iskoristi za smanjivanje anomalija na minimum.

Sve te priče o ubijanju ritma, ovo i ono. Ne vjerujem. Stavim li se u cipele krupnog kapitala, rekao bih da se sve prednosti češće uporabe tehnologije ne koriste već danas samo zato jer se klubovi i reprezentacije u čiju se korist najčešće griješi ne žele odreći prednosti u odnosu na oštećene.

Split: HNK Hajduk i GNK Dinamo u okršaju 7. kola Prve HNL na Poljudu BJELICA O HAJDUKU I TEHNOLOGIJI: Uz VAR bismo izgubili Kup, ali i imali 45 bodova više od 'bilih'

Da se dopusti korištenje tehnologije kad god oštećeni to zatraže bilo bi kao i s uvođenjem prvih robotskih tvornica automobila. U fazi testiranja radnici su tako često zaustavljali proizvodnju, da provjere rade li roboti kako treba, da je iz pogona u prvih mjesec, dva izašlo tek nekoliko automobila. Ali, nakon što se sve uštimalo, proizvođači koji su robotizirali proizvodnju pojeli su konkurenciju.

Tako bi bilo i s nogometom. Možda bi u početku ljudima i išlo na živce često zaustavljanje igre. Ali, nakon što bi preveranti platili cijenu u reputaciji i novcu, VAR bi se koristio vrlo rijetko. Što više ovlasti oštećeni dobiju, na kaju balade će se VAR rjeđe koristiti.

 
Naši partneri pišu
Message