Obavijesti

Sport

Komentari 35

Vatreni u vrhu po težini i visini na EP, Turci i 'furija' najmanji

Vatreni u vrhu po težini i visini na EP, Turci i 'furija' najmanji
1

Hrvatska je u prosjeku druga najviša i šesta najteža momčad na Euru. Naši protivnici Španjolska i Turska puno "kaskaju" za Hrvatskom u tom elementu. Hoće li Hrvatska znati iskoristiti ovu prednost?

VIDEO

U današnjem nogometu fizička pripremljenost i snaga važni su faktori. Na ovom Euru, kao i na prošlim velikim natjecanjima, Hrvatska je u kategorijama prosječne visine i prosječne težine igrača u samom vrhu. Isto se ne može reći za reprezentacije Turske i Španjolske, koje su u obje kategorije na samom dnu ljestvice.

Šveđani su kao i na Euru 2012. najviša prosječna momčad, visoki su 186 cm. Hrvatska zajedno s Belgijom, Austrijom i Njemačkom drži drugo mjesto s 185 cm. Na samom dnu te liste su reprezentacije Turske i Španjolske koje su dvije najniže reprezentacije na Europskom prvenstvu.

Grupa D prosječna visina

  1.  Hrvatska 185 cm
  2.  Češka 184 cm
  3.  Turska 181 cm
  4. Španjolska 180 cm

Iako su najniža reprezentacija na Euru, Španjolci ne bi trebali previše brinuti. Na Europskom prvenstvu 2012. također su bili najniži pa su osvojili natjecanje. Tad su čak bili i centimetar niži nego sada. Hrvatska je u odnosu na 2012. "narasla" za pola centimetra. I tad smo bili uvjerljivo najviši u grupi, no to nam nije pomoglo da se dokopamo drugog kruga. Italija i Španjolska bile su ispred nas, a na kraju su se suočili i u finalu.

Najveću razliku u visini Hrvatska je imala na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine. Hrvatska je bila sedma najviša reprezentacija prvenstva, dok su naši protivnici iz grupe svi bili u donjem dijelu tablice (17. Brazil, 21. Kamerun, 30. Meksiko). Razliku tada nismo vidjeli, ili nismo uspjeli iskoristiti. U odlučujućoj utakmici Hrvatska je izašla na megdan Meksiku, koji nas razbio u toj utakmici. Hrvatska je tad bila čak 5,5 cm viša i 4 kg teža od Meksikanaca, to nam nažalost nije puno pomoglo.

Kada gledamo prosječnu težinu momčadi na Euru, i tu je Hrvatska u samom vrhu. Njemačka je u prosjeku najteža reprezentacija na Euru s težinom od 80,3 kg. Hrvatska ovdje zauzima 6. mjesto na tablici - teški smo u prosjeku 78,9 kg. I u toj kategoriji smo "najjači" u grupi. Španjolska i Turska najlakše su momčadi na prvenstvu...

Grupa D prosječna težina

  1. Hrvatska 78,9 kg
  2. Češka 78,3 kg
  3. Španjolska 74,4 kg
  4. Turska 74,3 kg

Isti slučaj je s težinom kao i s visinom. Iako smo na zadnja dva natjecanja bili i najteži u našim grupama, nismo polučili nikakav rezultat. 

Ove brojke iako nam puno govore, puno i skrivaju. Španjolska je 2012. osvojila Euro kao najniža momčad, dvije godine poslije Nijemci osvajaju SP kao najteža momčad.

Hrvatska će protiv Turske i Španjolske sigurno imati težak zadatak. Obje momčadi igraju brz, protočan nogomet, s dosta neugodnih omanjih igrača. Naša prednost mogli bi biti prekidi, gdje će do izraza doći premoć u visini i težini. Nadajmo se da će Ante Čačić znati iskoristiti tu premoć kao prednost, a ne da Del Bosque i Terim iskoriste to protiv nas. 

Repriza 1998. - zašto ne! Detaljna usporedba vatrenih i Čačićeve družine!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica