Obavijesti

Sport

Komentari 15

Veliki uspon malene Girone: I Pep Guardiola je vrlo ponosan

Veliki uspon malene Girone: I Pep Guardiola je vrlo ponosan
1

Ima nešto romantičarsko u tome što je klub po prvi put izborio nastup u elitnom rangu. No, stvari sežu puno dublje. Toliko da je Manchester City podilazio Gironi da bi doveo Pepa Guardiolu, njezina budućeg trenera

VIDEO

Pep Guardiola je trag u nogometu ostavio kao igrač Barcelone, zatim kao njezin trener, a sada pokušava dokazati da njegova taktika funkcionira i u najizjednačenijoj ligi svijeta - Premiershipu.

No, njegova budućnost leži u Gironi FC, klubu koji je ove sezone po prvi put u svojoj povijesti izborio promociju u najviši rang španjolskog nogometa. Upravo je to klub kojeg bi Pep jednog dana trebao preuzeti ako se momčad sa sjeveroistoka Španjolske etablira i ostane duži niz godina u La Ligi. Barca i Espanyol, čuvajte se! U La Ligi je novi katalonski klub i ne planira se šaliti.

Ima nešto romantičarsko u tome što je klub po prvi put izborio nastup u elitnom rangu. Ustvari, sve je više klubova koji po prvi put ulaze u elitne rangove svojih zemalja i odlučuju prkositi velikanima i pokazati da je nogomet igra za sve, a ne samo za elitu.

Za primjer možemo uzeti talijanski Sassuolo, klub osnovan 1920. godine, ali je Serie A prvi put izborio u sezoni 2013/14. Od tada ne samo da je ostao u ligi nego je jedno od najugodnijih iznenađenja u posljednje vrijeme. Pravo osvježenje.

REUTERS/PIXSELL

U Gironi smatraju da bi upravo oni mogli biti nešto poput Sassuola. Vrijednost kluba je, prema Transfermarktu, procijenjena na 17 milijuna eura dok aktualni prvak Real Madrid vrijedi 783,3 milijuna. To je skoro 47 puta više, a u Gironi se ipak nadaju da će ostaviti trag u La Ligi i poput Sassuola, ili njima bližeg Deportivo Alavesa, otkinuti tu i tamo koji bod Realu, Barceloni, Atleticu, Sevilli, Bilbau...

Iza svega stoji - Guardiola

Manchester City manager Pep Guardiola applauds fans after the match

Prava istina je da iza svega stoji Pep Guardiola i da njegova budućnost zaista leži u Gironi FC koliko god to čudno zvučalo. Vodio je Barcelonu, Bayern, sada Manchester City... Financijske divove s ogromnom ekonomskom mrežom i financijskom strukturom. S ogromnom bazom obožavatelja, s velikim stadionima...

Girona FC prima ni 10 tisuća ljudi (9286, da budemo precizni), grad nema ni 100 tisuća stanovnika (98,255) pa opet planira dovesti Pepa Guardiolu. Kako je to moguće?

Vrlo jednostavno. Ključan čovjek je Pere Guardiola, Pepov brat. Internacionalni nogometni agent je na čelu konzorcija 2015. godine otkupio veći dio dionica katalonskog kluba (80 posto), pokrio dug od tri milijuna eura i uveo klub u prvu ligu.

U cijelu priču upleo se i Manchester City.

Veliki klubovi su kao - drvo

U današnjem nogometu stvar je moći. Imamo primjer Gianluigija Donnarumme, koji nije htio potpisati novi ugovor s najvećim talijanskim klubom Milanom čisto iz razloga jer nije jak kao nekada. Na financijskom i strateškom planu. Odabrao je Real, a da je situacija od prije desetak godina, teško da bi mladi i zeleni Gigio odbio klub kao što je Milan.

Drugim riječima, što pojedini klub ima više veza, saveznika i suradnika to mu je veća šansa za uspjehom i profitom. Real, Barca, Bayern, Juventus, Chelsea, United, City, Liverpool, PSG... Sve su to klubovi ogromnog utjecaja, a čiju funkcionalnost možemo svesti na - drvo.

Krošnja je ono što vidimo na travnjaku, ona momčad koja daje plodove i rezultate rada, deblo je uprava, sve oko kluba, njegove prostorije, nogometni kamp, ono što klub drži čvrstim...

A ono što čini uspjeh jednog kluba je ujedno ono što se ne vidi, ono što je skriveno ispod zemlje. A to je korijenje - mreža povezanosti s ostalim klubovima, od onih najvećih do onih najsitnijih.

Sad kad smo odradili ovaj mali uvod vrijeme je za zaključak - upravo je to City napravio s Gironom i ubacio se u njezinu strukturu.

Što je City napravio?

U 2015. godini uložio je, za njih, vrlo mali iznos kako bi Gironi pomogao priskrbiti nogometne talente. Posudili su joj desnog beka Chidieberea Nwakalija, a u siječnju su poslali i Pabla Maffea, igrača kojeg su originalno potpisali iz Espanyola.

City je, također, kupio Rubena Sobrina, igrača kojeg je Girona jako dugo htjela, ali ga nije mogla priuštiti. I što se dogodilo? 'Građani' su Sobrina poslali na posudbu u Gironu. Klub s Etihada je čak kupio i Gironinog talentiranog zadnjeg veznog Floriana Lejeunea i zatim ga odmah ostavio na posudbi u klubu...

A zašto je City sve to napravio? Da bi došao do Pepa Guardiole. Na kraju i je, 2016. godine Guardiola je postao menadžer Manchester Cityja.

Pep Guardiola presented to Manchester City fans

I što sada?

Ništa, Pep je u Cityju minimalno do isteka ugovora, a pred Gironom je opstanak u La Ligi. Temelji su dobri, ali za očekivati je da će još koji igrač napustiti Etihad i otići na kaljenje u Gironu. Prva imena koja su isplivala na površinu su Aleix Garcia i Brahim Diaz. Dva supertalenta kojima će igranje u La Ligi odlično koristiti. Profitirat će City, profitirat će Girona, profitirat će igrači...

I tako to ide. Ruka ruku mije, a poslovi se sklapaju. Prave se temelji da Pep Guardiola jednog dana preuzme katalonsko iznenađenje i od njega proba stvoriti konkurenta za Europu.

A onda će na naplatu doći svim onima koji su prozivali španjolskog stručnjaka onda kada je donosio odluke voditi samo one klubove s velikim igračkim imenima.

- A može li Pep napraviti rezultat s Espanyolom ili Granadom - pitali su se mnogi.

E, pa uskoro ćemo vidjeti može li.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku
'OKREĆEMO SE MLADIMA'

Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku

Marko Marić kaže: Teško profiliramo krilne igrače, a razvijamo sjajne vezne pa takve ne treba tražiti u inozemstvu. Davanje velikih i dugoročnih ugovora djeci od 18 godina je loše. Svi koji su otišli iz Dinama sa 16 godina, do 19. su bili u puno slabijem klubu