Obavijesti

Sport

Komentari 10

Veslačke blizanke vladarice su svijeta: U lovu na Tokio 2020.

Veslačke blizanke vladarice su svijeta: U lovu na Tokio 2020.
4

NEPOBJEDIVE Na proljeće i ljeto s Brunom Milinović i Izabelom Krakić osvojile su europsko i svjetsko juniorsko zlato. Korčulanske sestre nasljednice su zlatne braće Sinković

VIDEO

Sa 16 godina blizanke Ivana i Josipa Jurković zajedno su osvojile 148 medalja u veslanju. Danas, s nepunih 18, svjetske su i europske juniorske prvakinje. Prave su nasljednice braće Sinković.

A sve su to uspjele uz grozne uvjete. Gotovo sedam godina svaki su dan trenirale s glavom u torbi. Djevojke su iz Vele Luke, a od hangara do mora morale su prijeći glavnu cestu po kojoj jure automobili.

- Prvo smo morale pogledati ulijevo pa udesno, a tek onda krenuti prema moru - rekla je Josipa.

Niti u moru opasnost nije prestala jer je trebalo izbjegavati brze glisere i jedrilice.

- U luci je stalno gužva, pogotovo ljeti, ponekad je nemoguće bilo veslati. Prije nekoliko godina gliser je prepolovio čamac - dodala je Ivana.

Ženski četverac

Višestruke su prvakinje Hrvatske u dvojcu, a ovog ljeta su u četvercu na pariće osvojile svjetsko i europsko juniorsko zlato s Brunom Milinović i Izabelom Krakić.

- Znale smo ih i prije, ali nakon regate u ožujku u Zagrebu spojili su nas u četvercu. I nakon samo tjedan dana zajedničkog treninga uzele smo zlato na Europskom prvenstvu - kaže Josipa.

Eto, dobili smo ženski CroExpress. A Ivana i Josipa trenirale su s braćom Sinković, Valentom i Martinom te trenerom Nikolom Bralićem. Zapravo, ove jeseni su se trebale preseliti u Zagreb i početi svakodnevno u Mladosti raditi s najboljim veslačkim trenerom na svijetu. U Zagreb su došle, no s proslavljenim trenerom Bralićem se ipak nisu našle.

- Trešnjevka nam je ponudila sve što smo htjele. S Bralićem bismo trenirale u dvojcu, a mi smo željele nastaviti u četvercu. Bralić i Sinkovići su nam puno pomogli u karijeri, ali mislim da smo napravile pravi izbor - rekla je Ivana.

U Zagrebu su upisale športsku opću gimnaziju, a svaki dan su i na Jarunu.

- Na Jarunu su uvjeti odlični, nemjerljivi s onim kako je bilo na Korčuli. Zagreb? Iskreno, mislile smo da se nećemo snaći, no pomogle su nam Bruna i Izabela, bile su, i još jesu, naše vodičice - nasmijala se Ivana.

Osim Brune i Izabele, puno su im pomogli školski kolege, koji su im na prvi dan škole upriličili lijep doček.

- Ma znali su svi tko smo. Svi su nam čestitali na uspjesima, a dobile smo i veliki pljesak - istaknula je Ivana.

Još nemaju niti 18 godina, tek su započele, čini se, veliku veslačku karijeru, međutim već razmišljaju i o Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.

 

Nikad dosta slika🙈❤ Najjaca trka ikad! Preponosna! Sis❤❤❤🚣🇭🇷💪🏿

Objavu dijeli Ivana Jurković (@ivanaajurkovic)

Mlada Josipa je šefica

- Uh, voljele bismo ići, no niti 2024. nije predaleko - kaže Josipa.

Veslanje nije bilo njihov prvi izbor. U prvom razredu osnovne škole počele su trenirati rukomet. Ivana je bila odlična golmanica, a Josipa je bila vanjska igračica te je zabijala gomilu golova.

- Igrale smo ga pet godina, a godinu i pol trenirale paralelno s veslanjem. Budući da smo pobijedile na prvom natjecanju, odlučile smo se za veslanje - istaknula je Ivana, koja je dvije minute starija.

- OK, Ivana je starija, ali ja sam šefica - kaže Josipa.

Odmah je dala i objašnjenje zašto je to tako.

- Pa uvijek sam u pravu. I ozbiljnija sam - kaže smireno Josipa.

- Dalo bi se o tome je li baš uvijek u pravu, ali točno je da je njena često zadnja u čamcu. Priznajem, nekad ima zadnju i inače - rekla je Ivana.

  • ODBILE AMERIKANCE Sestre Josipa i Ivana imaju ponudu s Floride za studij, no odbile su jer žele ostati u Hrvatskoj
  • SVESTRANE Na Korčuli su za svoju školu trčale u krosu, a bavile su se i atletikom
  • Nikola Bralić, nabolji svjetski veslački stručnjak, trebao im je biti trener, no Ivana i Josipa odlučile su se za ponudu Trešnjevke
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka

Navijači Hajduka o novom predsjedniku: Ivane, nevrime je! Ako Perišić sada ostane...
ON ĆE NASLIJEDITI JAKOBUŠIĆA?

Navijači Hajduka o novom predsjedniku: Ivane, nevrime je! Ako Perišić sada ostane...

Ivan Bilić trebao bi biti predsjednik Hajduka. Bivši torcidaš glavni je kandidat, a jedan je fan napisao: 'Nadam se da će uspostaviti normalnu atmosferu bez ikakvih prgavih familija, mitomanije i da neće dopustiti da igrače postrojava itko drugi osim trenera
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica