Obavijesti

Sport

Komentari 37

Andrés Escobar prvi nogometaš koji je ubijen zbog autogola

Andrés Escobar prvi nogometaš koji je ubijen zbog autogola
8

Andrés Escobar ubijen je na današnji dan 1994. godine, 11 dana nakon što je zabio prvi i posljednji autogol u životu, na SP-u u Americi. Ispričao se naciji i rekao: 'Život ne završava ovdje'

VIDEO

Na današnji dan prije 29 godina, nogometni svijet bio je zavijen u crno. Deset dana nakon poraza od SAD-a (2-1) i neočekivanog ispadanja sa Svjetskog prvenstva, kolumbijski su se 'navijači' odlučili na svoj način obračunati sa strijelcem nes(p)retnog gola, Andresom Escobarom.

Sve je to bilo povezano sa situacijom u zemlji koja je bila u rasulu nakon smrti najpoznatijeg gangstera Pabla Escobara kad je zemljom više nego ikad vladao kriminal. Spomenuti Escobari nisu bili u rodbinskoj vezi.

Kaos u zemlji, ali nogomet se furiozno pratio

Vođa medellinskog kartela Pablo Escobar imao je veliku popularnost i imidž svojevrsnog Robina Hooda među siromašnim stanovništvom Medellina jer je davao donacije u razne dobrotvorne svrhe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No, zbog mnogih kriminalnih radnji 1992. 'otvoren je lov' na njega, a u sve su se uključili i Amerikanci, a Escobar je ubijen 2. prosinca 1993. Socijalna situacija u zemlji bila je užasna godinama nakon toga, počele su borbe za prevlast u kriminalnom miljeu.

Godišnje je na ulicama ubijano oko 20.000 ljudi, a govorilo se kako nogomet raste na novcu zarađenom od prodaje droge.

Svojevrsna javna tajna bila je i miješanje mafije u izbornički posao Maturane, a neko je vrijeme zbog mutnih poslova s Escobarom u zatvoru proveo legendarni vratar Rene Higuita, dok je brat braniča Luisa Fernanda Herrere poginuo u sumnjivoj prometnoj nesreći pred samo Svjetsko prvenstvo u SAD-u.

Sa Valderramom, Asprillom, Rinconom krenuli su u SAD u skupinu sa Rumunjskom, SAD-om i Švicarskom. Trebalo je sve biti lako, ali prvu utakmicu izgubili su od Rumunjske, što je značilo da u drugom kolu protiv domaćina nemaju pravo na kiks.

'Presudio' sebi i svojoj reprezentaciji

Kolumbiji treba pobjeda i sve ide po planu. Dominiraju terenom, no u 35. minuti događa se ključan moment - ubacio je Amerikanac Harks, a nesretni Escobar u namjeri da riješi opasnost, šalje loptu u vlastitu mrežu.

SAD je povećao rezultat na 2-0 i Kolumbija nije uspjela ništa više osim zabiti počasni gol. Kolumbijci su bili utučeni, a posebno Andrés​ Escobar koji nije bio ni svjestan što ga čeka u domovini. A on se samo želio ispričati.

- Moram pokazati lice svom narodu! - rekao je Escobar izborniku Maturani nakon upozorenja o povratku u Kolumbiju.

Izbornik ga je upozorio, ali Escobar je želio priznati svoju pogrešku pred narodom... Vratio se u domovinu i toga kobnog 2. srpnja 1994. je u rodnom Medellinu izašao u noćni provod jer je vjerovao da je siguran nakon što se obratio narodu.

- Uvjeravam vas da se ništa čudno nije dogodilo u našoj grupi. Jednostavno, odigrali smo loše. Vidimo se uskoro jer život ne završava ovdje - najupečatljivija je rečenica iz njegove kolumne za El Tiempo.

Kao da je predosjećao... Po izlasku iz noćnog kluba, ustrijeljen je iz vatrenog oružja. Šest je metaka upućeno prema njemu, a njegova djevojka Pamela Cascarado čula je ubojicu kako viče: 'Goooool!', podsjećajući na kolumbijske komentatore. 

Zbog čega je zapravo ubijen?

Ubiti nekoga zbog autogola bilo bi stvarno ekstremno, ali to je Kolumbija. Teško je povjerovati da je 'samo' ispadanje sa SP-a bilo razlog za teško ubojstvo. Postoje mnoge teorije, a vjeruje se kako je mafija zbog Escobarovog autogola izgubila ogromnu svotu novca na kladionici, a stanje u Kolumbiji samo je potpomoglo ubojstvu.

Jhon Jairo Velasquez Vasquez poznatiji pod nadimkom 'Popaj' bivši je član bande Pabla Escobara koji je u dokumentarcu 'Dva Escobara' ponudio svoje mišljenje:

- Andresova greška bila je što je odgovorio tim momcima. Oni nisu dozvoljavali da im itko odgovara. Nije to imalo nikakve veze s klađenjem. Njihov ego bio je maksimalno napumpan nakon što su doprinijeli ubojstvu Pabla Escobara - rezimirao je 'Popaj'. 

Na Escobarovom sprovodu bilo je oko 120.000 ljudi, a tada je za njegovu suprugu život izgubio smisao.

- Kao da je netko otkinuo dio mene. Jednog dana imaš ljubav svog života, planiraš se udati i imati djecu. Zatim se probudiš i sve je to nestalo. Za mene se život nije nastavio. Stao je - rekla je svojevremeno Pamela Cascarado.

Dan poslije ubojstva Escobara, BBC je bio prisiljen javno se ispričati nakon što je njihov stručni komentator Alan Hansen u komentaru druge utakmice izjavio da "argentinski branič želi da ga se ustrijeli zbog takve pogreške". Morbidan se komentar, nažalost, i obistinio.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu