Obavijesti

Sport

Komentari 98

Vikend jakih derbija: Utakmice koje će vas 'zakucati' za fotelju

Vikend jakih derbija: Utakmice koje će vas 'zakucati' za fotelju
1

ŠTO GLEDATI? Izdvojili smo osam najzanimljivijih utakmica koje će se igrati u petak, subotu i nedjelju. Sve su oči uprte na Maksimir te Camp Nou gdje se igraju kolosalni derbiji

VIDEO

Vikend pred nama sam po sebi se nameće kao jedan od onih koje bi trebalo pod svaku cijenu provesti ispred TV-a, barem što se tiče nogometnog programa. Petak, subota i nedjelja nude niz jakih derbija i utakmica na samoj polovici sezone.

Kad uzmemo u obzir vremenske (ne)prilike i temperature ispod nule, razmatranje opcije koja 'zakucava' u fotelju ispred TV-a i veže za nogomet je nešto o čemu ne treba predugo razmišljati. Naravno, u cijeloj priči važni su protagonisti i naši reprezentativci, dok se jedan od najzanimljivih derbija igra baš u Zagrebu.

Petak od 20 i 45: Napoli - Inter (Serie A)

Program već večeras otvaraju Napoli i Inter na San Paolu od 20 i 45. Derbi kola talijanske Serie A donosi duel dvaju momčadi koje ove sezone u Serie A ne guraju u skladu sa svojim ambicijama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Napoli, koji se prošle sezone isprofilirao u prvu pratnju nedodirljivog Juventusa trenutno je tek sedmi uz 25 osvojenih bodova poslije 14 odigranih kola, dok je Inter mjesto ispod njih s četiri boda manje. 

Očekuju se nastupi naših reprezentativaca Ivana Perišića i Marcela Brozovića kod gostujuće momčadi, dok bi se po najavama Ivan Strinić i Marko Rog trebali naći na klupi aktualnog viceprvaka Italije.

U ponedjeljak je Inter pobijedio Fiorentinu 4-2 u sadržajnoj utakmici gdje su bitan obol pružili naši reprezentativci na obje strane. Napoli je kisao na domaćem terenu protiv Sassuola (1-1).

Subota od 13 i 30 Manchester City - Chelsea (Premiership)

Subota je iznimno bogat dan po običaju u koji će nas uvesti Englezi. Veliki derbi odigrat će se na Etihadu između Manchester Cityja i Chelsea koje na ljestvici Premiershipa dijeli tek bod. 'Bluesi' su prvi sa 31, bod ispod je dvojac Liverpool - City koji ima 30. 

Sudar je ovo dvojice novih trenera u Engleskoj koji sjajno guraju ove sezone, Pepa Guardiole i Antonija Contea. Talijan je poslije taktičke transformacije svoje momčadi u 3-4-3 nanizao sedam pobjeda uz impresivnu gol razliku 19-1, dok Cityja opterećuju obaveze u Ligi prvaka pa tu i tamo naprave neki kiks u prvenstvu. 'Građani' su posljednji poraz u prvenstvu doživjeli protiv Tottenhama početkom listopada u Londonu. 

Subota od 15 sati: Dinamo - Rijeka (MAXtv Prva liga)

Pored El Clasica, najzanimljivija utakmica vikenda. Rijeka praktički ima priliku dodatno iskoračiti prema naslovu prvaka, iako je tek polusezona. Ukoliko bi pobijedili na Maksimiru, prednost bi im narasla na devet bodova ispred Dinama, a ne treba niti naglašavati posebno koliki bi to bio udarac za samopouzdanje momčadi Ivajla Peteva.

HNK Rijeka -  GNK Dinamo

S druge pak strane, Dinamo kreće po 'minus tri' te imaju imperativ pobjede. Zadatak nije niti malo jednostavan - moraju poraziti neporaženu momčad HNL-a poslije 17 odigranih kola. Otkad je Matjaž Kek na klupi, Riječani su u Maksimiru u HNL-u gostovali šest puta. Pet puta su izgubili, jedanput remizirali. Gol-razlika je 15-0.

Posljednji njihov ogled završio je rezultatom 5-2 za Rijeku na Rujevici, a trener Dinama Cico Kranjčar morao je napustiti klub.

Subota od 16 i 15: Barcelona - Real Madrid (La Liga)

Velika je šteta što se termini našeg domaćeg i španjolskog derbija preklapaju. Možda i najveći svjetski nogometni derbi na rasporedu je od 16 i 15 na mitskom Camp Nou. Aktualni prvak Europe u njega ulazi sa 25 utakmica u nizu bez poraza u prvenstvu. Imaju 22 pobjede i tri remija.

Ovo je 265. po redu El Clasico, a u cijeloj povijesti najbolji je strijelac Leo Messi koji je zabio 21 gol. Na 18 je stao Di Stefano, dok je Cristiano Ronaldo na 16. U ovom će Clasicu sudjelovati i Hrvati. Kod 'blaugrane' to je Ivan Rakitić, dok će Vatrene kod 'blancosa' predstavljati Mateo Kovačić i Luka Modrić. Svi bi trebali započeti utakmicu. Zanimljivo, davne 1997. godine posljednji Hrvat zabio je u velikom derbiju, bio je to Šuker u dresu Reala u uzvratu osmine finala Kupa Kralja. 

Subota od 18 i 30: Leipzig - Schalke (Bundesliga)

Njemačka nam donosi sudar dvije momčadi koje igraju u velikoj formi. Mnogima omraženi Leipzig, najveća senzacija Bundeslige, dočekuje probuđeni i razigrani Schalke. Schalke, koji je u nizu od 12 utakmica bez poraza, imaju čak deset pobjeda i dva remija poslije katastrofalnog ulaska u sezonu i starta u Bundesligi od 0 0 5.

Sve je preokrenuo trener Weinzierl koji je, baš poput Contea u Chelseaju, prebacio momčad u sustav 3-5-2 i krenuo nizati velike uspjehe. Schalke je čvrst i kompaktan, ali Leipzig je lider lige i favorit. Oni, baš kao i Rijeka u HNL-u, nemaju poraza u prvenstvu. Pored toga, imaju niz od sedam pobjeda u Bundesligi, a rušili su čak i favorizirane momčadi poput Dortmunda i Leverkusena.

Subota od 18 i 30: West Ham - Arsenal (Premiership)

Londonski derbi obilježavaju izostanci na obje strane. West Hamu su upitni Antonio, Byram, Carroll, Cresswell, Oxford, Sakhoa i Torea, dok Arsenal vjerojatno nema na raspolaganju Akpoma, Bellerina, Cazorle, Debuchya, Girouda i Mertesackera. Izabranici Slavena Bilića nisu pobijedili u četiri ligaške utakmice u nizu, dok su u srijedu navečer uvjerljivo poraženi kod Uniteda na Old Traffordu 4-1 u sklopu Liga kupa.

Arsenal je ovdje favorit, iako su u posljednje tri utakmice imali dva velika derbija protiv Manchester Uniteda i Tottenhama. Obje su utakmice završile 1-1, pa Wengerov tim ovdje ima imperativ pobjede kako im ne bi nastao veliki zaostatak za vodećim trojcem. Što se Bilića pak tiče, eventualna pobjeda u ovom susretu gotovo da bi predstavljala prekretnicu sezone.

Posljednji ogled 'čekićara' i 'topnika' na danas srušenom Upton Parku završen je 'divljim' rezultatom 3-3, a bio je to dan Andyja Carrolla koji je Arsenalu utrpao hattrick.

Nedjelja od 15 sati: Lazio - Roma (Serie A)

Vatreni gradski derbi čeka nas u Rimu. Bez obzira na formu i kvalitetu momčadi, favorita ovdje nema. Roma zaostaje četiri boda za vodećim Juventusom i okupira drugo mjesto, dok je osvojio tek bod manje od Rome na četvrtoj poziciji prvenstvene ljestvice.

Posljednji okršaj dvaju ljutih rivala dogodio se 3. travnja gdje je domaćin bio Lazio, Roma je slavila 4-1 čime je produljila niz pobjeda u derbijima na tri utakmice. Posljednja pobjeda 'biancocelestija' datira iz svibnja 2013. godine, tu je Lazio bio bolji golom Senada Lulića u finalu Kupa Italije. 

S navijačke strane, ovo je jedan od najopasnijih derbija jer se navijači, najbaže rečeno, ne podnose.

Subota od 17 sati: Fenerbahče - Bešiktaš (Super lig)

Veliki gradski derbi i bitka za Istanbul. Feneru skoro pa gori 'pod nogama', zaostaju šest bodova za vodećim Bašakšehirom te četiri za Bešiktašem. Imaju pet uzastopnih pobjeda u prvenstvu te dvije u Europskoj ligi, dok je Bešiktaš dvaput remizirao uz tri pobjede.

Prethodno kolo igrali su na domaćem terenu 1-1 protiv senzacije Bašakšehira, a kao teret nameću im se i obaveze u Ligi prvaka gdje se bore za prolazak skupine. Posljednja dva derbija na svom je terenu dobio Fener, a Bešiktaš ih u prvenstvu nije dobio u gostima od 2005. godine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 98
VIDEO

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram
Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj
STANJE DO EURA

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj

Belgija je na trećem mjestu preskočila Engleze, dok prve dvije pozicije i dalje drže Argentina i Francuska