Obavijesti

Sport

Komentari 13

Wiltovo neponovljivo čudo: Dao je 100 koševa u jednoj utakmici

Wiltovo neponovljivo čudo: Dao je 100 koševa u jednoj utakmici
1

OBLJETNICA Veliki Wilt Chamberlain je na današnji dan za svoj tim dao 100 koševa u jednoj utakmici. Osebujni košarkaš napravio je to u dresu Warriorsa protiv Knicksa prije točno 55 godina...

VIDEO

Jedan od najvećih i najosebujnijih košarkaša svih vremena svakako je Wilt Chamberlain. Slavni Amerikanac koji je igrao na poziciji centra i danas je vlasnik nekoliko desetaka NBA rekorda, uglavnom po pitanju poena i skokova.

Uz to, jedini je igrač koji je ostvario prosjeke od više od 40 i 50 poena po utakmici te je jedini igrač u povijesti koji je postigao 100 poena u jednoj utakmici!

Bilo je to na današnji dan prije točno 55 godina.

Dogodilo se sve u ludoj utakmici protiv New York Knicksa, Chamberlain je odigrao nevjerojatno te je postigao i danas nedostižnih 100 poena u utakmici za svoju momčad Warriorsa.

Ne ovih današnjih Golden State Warriorsa, nego Philadelphije. Siloviti je centar šutirao iz igre 36/63 i postigao je, netipičnih za njega - 28 od 32 slobodnih bacanja. 

Rekord koji nikad neće biti srušen

U prvoj četvrtini zabio je 23 poena, do poluvremena je brojka već skočila na 41. Zatim je utrpao 28 u trećoj četvrtini i tada su svi navijači počeli skandirati:

'Dajte loptu Wiltu, dajte loptu Wiltu!'

Baš to su Warriorsi i radili, davali loptu Wiltu svaki put kada su mogli u posljednjoj četvrtini. Knicksi su faulirali ostale igrače Philadelphije kako Wilt ne bi dobio loptu, ali i Warriorsi su često radili faule kako bi dobili loptu nazad.

Konačno, Chamberlain je primio dodavanje od Joea Ruklicka i pogodio šut 46 sekundi prije kraja utakmice koji mu je donio stoti poen i rekord koji vjerojatno nikada neće biti srušen. Približio mu se tek Kobe Bryant koji je za LA Lakerse Raptorsima ubacio 81 poen. Bilo je to 22. siječnja 2006.

Veliki broj fanova tada je uletjelo u teren i otpratilo Wilta do svlačionice dok je igra bila zaustavljena. Legendarni statističar Harvey Pollack napisao je brojku 100 na komad papira i dao ga Wiltu za poziranje fotografima. Utakmica je završila nestvarnim rezultatom 169-147 za Warriorse.

Ta fotografija obišla je cijeli svijet i danas je prepoznatljiva apsolutno svakom ljubitelju košarke.

Wilt je tako srušio svoj rekord od 78 poena kojeg je postavio samo tri mjeseca prije. Za čudesnih 100 poena šutirao je 63 lopte, a pogodio 36 te je zabio 28 slobodnih bacanja od 32.

To je impresivan podatak ako znamo da mu prosjek karijere jedva prelazi 50% pogođenih slobodnih bacanja što je, po mnogima, bila njegova jedina i najveća mana u igri. Ali, te večeri večeri ga je baš išlo...

Wilt Chamberlain rođen je u Philadelphiji 21. kolovoza 1936. i bio je krhko dijete. Umalo je umro od pneumonije zbog čega je morao propustiti cijelu školsku godinu.

Iz srednje škole je izašao kao - djevac!

U ranom djetinjstvu nije ga zanima košarka, mislio je kako je to igra za - slabiće. Bavio se trčanjem i ostvarivao sjajne rezultate, ali iz razloga što je košarka bila 'kralj svih sportova' u Philadelphiji, povukla je i njega.

Recimo, utrku od 100 metara istrčavao je za 10.9 sekundi!

Kao mladić osjećao se poput čudaka zbog svoje iznadprosječne visine, ali i zbog mucanja koje je s vremenom nestalo. Manjak samopouzdanja također je bio očit u njegovom ponašanju, a njegov prijatelj iz djetinjstva to je ovako sažeo:

- Ne sjećam se da je Chamberlain izlazio s djevojkama, vjerojatno je iz srednje škole izašao kao djevac.

Nakon što je počeo dominirati košarkom, to se, naravno, sve promijenilo. Njegov suigrač iz srednjoškolskih dana, Mel Brodsky, rekao je:

- Kada je Chamberlain došao u srednju školu bio je skroman, ali do svoje treće godine pohađanja postao je drzak i umišljen, upravo znajući da može učiniti sve što naumi.

U desetoj godini života imao je već 183 cm visine, a u srednjoj već 211! Bio je zastrašujuće ogroman u odnosu na ostale i to je itekako koristio u nastavku svoje velebne karijere.

Koliko je bio fizički moćan, svjedoče i sljedeća dva 'slučaja.

Muhammad Ali je htio meč protiv njega

Veliki Muhammad Ali uručio je poziv Wiltu za sudjelovanje u boksačkom meču protiv njega i borba se trebala održati 26. srpnja 1971. u Houstonu, no košarkaš je odbio ponudu.

Na jednoj utakmici kapetan Globetrottersa, Meadowlark Lemon, pao je na parket, a Chamberlain, umjesto da mu pomogne ustati, hitro ga je podigao nekoliko desetaka centimetara u zrak i pustio ga. 

Kasnije je ovaj događaj kapetan komentirao s riječima: Chamberlain je bio najjači sportaš koji je ikad živio!

Prva velika zarada u Chamberlainovoj karijeri došla je 1959. godine kada je zaigrao u NBA ligi. Njegov rookie ugovor iznosio je 30 tisuća dolara, što je bilo čak 5 tisuća dolara više od, već dokazanog i višestrukog osvajača NBA naslova, igrača Boba Cousyja.

Postao je prvi košarkaš s godišnjom plaćom od 100 tisuća dolara i to mu je omogućilo život kojeg je krojio po svojoj volji.

Tvrdio je da je spavao s više od 20 tisuća žena

Mnogi su svjedočili njegovim seksualnim avanturama, a kasnije su i njegovi prijatelji pričali kako je ovaj vječni neženja znao u deset dana spavati s oko 23 žene.

Objavio je svoju drugu autobiografiju 1991., 'Pogled odozgo', u kojoj je iznio podatak da je spavao s više 20 tisuća žena! To bi značilo da je od svoje 15 godine pa sve do smrti da je  spavao s osam žena tjedno. Ubrzo je postao predmet ismijavanja brojnih komičara.

Poslije sportske karijere, Chamberlain je postao vrlo uspješan biznismen te je ostvario nekoliko zapaženijih glumačkih uloga, od kojih je i ona u flimu Conan razarač. 

Chamberlain je tijekom svoje NBA karijere odigrao 1045 utakmica, postigao 31,419 poena, 23,924 skokova i 4,643 asistencije, što u prosjeku iznosi 30.1 poena, 22.9 skokova i 4.4 asistencije. U izboru ESPN-a za najboljeg centra u povijesti NBA lige, zauzeo drugo mjesto, iza svog najvećeg rivala Kareema Abdula-Jabbara.

Izdalo ga je srce 12. listopada 1999.

Preminuo je 12. listopada 1999. od zastoja srca. Sedam godina prije nego što je umro, imao je velikih problema sa srcem - zbog nepravilnih otkucaja bio je i hospitaliziran.

Tjedan dana uoči smrti otišao je i na operaciju, ali situacija se, nažalost, nije popravila.

Nekoliko dana poslije njegove smrti, Južnu Kaliforniju zadesio je blaži potres te su mnogi to protumačili, kroz šalu, da je Chamberlain stigao na vječna počivališta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'
AMERIČKI SAN BIVŠE DEVETKE

Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'

Davor Šuker suvlasnik je restorana Top na Tropicana Avenue u Las Vegasu otvoren prošle godine. Poslovni partner Sejo Kašić kaže: Poslužujemo hrvatsku sol, masline, pršut, vina, tartufe