Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Kolumna
Tomislav Birtić Subota, 07.12.2019. u 08:11
16 komentara

Za Hajduk je dobro da Stanić dođe, bolje za njega da odbije

Stanić je obožavani komentator. Neovisni nogometni intelektualac. Nešto kao Crkva. Veliki ugled, a skoro nikakva ili nikakva odgovornost. Prihvati li ponudu, odgovornost će biti ogromna, stres neizreciv, a ugled bi mu 'visio'

Foto: Igor Kralj/DPA/PIXSELL
16 komentara

Mario Stanić je bitno više od face koju bi navijači mogli dobro prihvatiti. On nije netko koga bi "popušili". Netko koga zoveš zato da, krene li loše, ne budeš ti kriv. Stanića ne zoveš samo da na neko vrijeme skineš publiku s vrata. On naprosto zna.

Druga je stvar je li znanje dovoljno. Još gore, možda ni znanje ni integritet nisu dovoljni da odradi posao. Ni tona vrlina. Kao što je Pele obrazložio zašto nije htio biti izbornik brazilske reprezentacije – tata može biti najbolji na svijetu, ali djeca svejedno mogu zabrljati – tako u Hajduku trener može biti čudo, igrači mogu biti čudo, sportski direktor najveći genij kojega je Hrvatska ikad imala, ali pritisak, nazovimo ih, nenogometnog osoblja na sve njih i predsjednika kluba može biti prejak da bi napravili rezultat.

U ovom trenutku sjedanje u bilo koju poljudsku fotelju ili klupu ne da je rizično, nego za sve ljude koji žive mirno, koje bismo mogli nazvati senatorima, zaslužnom gospodom, spada u kategoriju – a što ti to treba?

Stanić je obožavani komentator. Neovisni nogometni intelektualac. Nešto kao crkva. Veliki ugled, a skoro nikakva ili nikakva odgovornost. Osim za javno izgovorenu riječ. Prihvati li ponudu, odgovornost će biti ogromna, stres neizreciv, a ugled bi mu dobrim dijelom ovisio o čimbenicima na koje ne može utjecati.

Jeličića mnogi zafrkavaju da – preuzme neki klub. Simpa je pametovanje iz studijske fotelje. Iz koje se sve vidi bolje nego s klupe. Jela se zasad super drži. Uspješno eskivira rizik koji bi mogao završiti rečenicom "a bio je dobar komentator". Prihvati li Stanić izazov, imajući na umu njegov integritet, otvorenost, iskrenost, hrabrost, ako u trenutku i ne zna koliko je duboka rupa hrvatskog nogometa, nakon što sazna mogli bismo uživati u njegovoj obradi teme.

Ekonomija ima mudrih štoseva. Čega god se sjetiš, prvo se trebaš pitati zašto to već ne postoji na tržištu. Pitanje je: Gdje su dosad? Stanić komentira javno, ali ima iz njegove generacije još frajera koji više ili manje glasno govore slične stvari. Nakon što je Hajduk uveo Stanića u ring, svi se moramo zapitati kako to da Staniću i usporedivima s njim odavno nije prišla cijela liga. Odgovori su razlozi zašto je bolje odbiti.

Naši partneri pišu
Message