Obavijesti

Sport

Komentari 9

Zaboravljena godina u Sevilli sa Šukerom: 'Gledao sam ga u sobi kao klinac, a onda me nazvao'

Zaboravljena godina u Sevilli sa Šukerom: 'Gledao sam ga u sobi kao klinac, a onda me nazvao'

Sevilla je sezonu ranije završila u donjem dijelu tablice i surova realnost bila je borba Reala i Barcelone na vrhu idućih nekoliko sezona. Trener Seville Carlos Bilardo imao je samo jednu misiju - dovesti Maradonu

VIDEO

Pokojni Diego Armando Maradona imao je taj nestvaran dodir i kretnje od kojih se mnogima vrtjelo u glavi. To božansko ljepilo kojim je vezao loptu za kopačku kad god bi ju imao u nogama. Ništa drugo do li dar svevišnji. Jer to se ne uči. Imaš ili nemaš.

POGLEDAJTE VIDEO: Borba za Maradonino nasljedstvo

Pokretanje videa...

Borba za Maradonino nasljedstvo 00:54

A on je imao sve - i kada je u rekordnom transferu stigao u Europu došavši u Barcelonu i kada je stvorio legendu u Napoliju, koji prije njegove ere nikada nije bio prvak. Podno Vezuva i dan-danas rađaju se djeca s njegovim imenom, a ulice su prošarane Maradoninim muralima.

Napoliju je donio dva naslova talijanskog prvaka i jedan prosječan klub uzdigao u visine. Međutim, privatni problemi i skandali s kokainom doveli su do preranog rastanka u raspletu događaja koji do dana današnjeg vežu... Sevillu i AC Milan.

Pomalo čudno jer Maradona nikad nije igrao za 'rossonere', osim što ga je bilo "najteže za čuvati od svih igrača koji su hodali zemljom". Riječi su to najboljeg stoperskog tandema u povijesti Franca Baresija i Paola Maldinija, tada kapetana i zamjenika neprobojnog Sacchijevog bedema koji je osvojio sve što se osvojiti može.

Otkrili su tko se fotkao pokraj Diegova tijela: 'Uništeni smo...'
Otkrili su tko se fotkao pokraj Diegova tijela: 'Uništeni smo...'

Maradona je te 1992. bio u limbu, služio je kaznu zbog kokaina i imao je zabranu igranja nogometa na svjetskoj razini, a Napoli ga nije htio pustiti. Tek nakon intervencije Fife, petosatnog sastanka Seppa Blattera i čelnika te intervencije Silvia Berlusconija, Maradona se vratio na nogometne travnjake gdje i pripada.

Berlusconijeva medijska kompanija pokrila je većinu iznosa od oko pet milijuna eura kako bi Diego karijeru nastavio u Andaluziji.  Idućih godinu dana Božja ruka nosila je slavni dres Španjolaca.

A tamo su ga dočekali kao božanstvo. Sevilla je sezonu ranije završila u donjem dijelu tablice i surova realnost bila je borba Reala i Barcelone na vrhu idućih nekoliko sezona. Trener Seville Carlos Bilardo imao je samo jednu misiju - dovesti Maradonu i u tom je uspio stvorivši neraskidivu vezu kluba s Milanom koja traje i danas.

Koliko je Maradona zaradio? Rušio je nogometne rekorde, ali Dino Rađa je imao veću plaću!
Koliko je Maradona zaradio? Rušio je nogometne rekorde, ali Dino Rađa je imao veću plaću!

U zaboravljenoj godini u Sevilli svlačionicu je dijelio s Davorom Šukerom i igračima poput Diega Simeonea, Rafe Paza, Ricarda Gonzaleza Banga ili Ramona Monchija, koji će kasnije postati sportski direktor svjetske klase.

Suker Maradona 1994
Suker Maradona 1994

- Gledao sam Maradonu na TV-u u svojoj sobi kao klinac. Samo najednom, našao sam se s njim u svlačionici, na treningu, zajedno smo doručkovali... Nadao sam se da će me naučiti barem nešto i onda me odjednom nazvao - ispričao je Davor Šuker.

- Rekao je: "Ne želim da trčiš na stranu. Spusti glavu, trči prema golmanu i dat ću ti je tamo." Jako malo igrača na svijetu moglo je reći tako nešto, ali on je mogao. I ako pogledate sve moje golove u Sevilli, svi su došli na isti način. Sjećat ću se toga zauvijek.

Dres Maradonine 'Božje ruke' na dražbi: Traže enorman iznos
Dres Maradonine 'Božje ruke' na dražbi: Traže enorman iznos

Maradonin pothvat u Sevilli završio je neslavno. U posljednjoj utakmici sezone u kojoj su Andalužani remizirali s Burgosom 1-1, Bilardo je izvadio svoju zvijezdu pa se suočio sa salvom uvreda. Maradona nikad više nije zaigrao za Sevillu, a klub je završio na razočaravajućem sedmom mjestu i ostao bez Europe. Dvadeset i šest utakmica te pet golova u dresu 'rojiblancosa' ostali su samo sjećanje u zaboravljenoj godini Maradonine Seville.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Sud naredio: Sačuvajte Diegovo tijelo! Morat će ga ekshumirati?
STIGLA NOVA TUŽBA

Sud naredio: Sačuvajte Diegovo tijelo! Morat će ga ekshumirati?

Magalí Gil, djevojka koja tvrdi da je kći Diega Maradone, dvije godine bori se za dokazivanje očinstva, a zbog njene tužbe tijelo legendarnog nogometaša još ne smije na kremiranje

VIDEO: Diego Maradona prije operacije pio i pušio na zabavi?!
NEVJEROJATNO

VIDEO: Diego Maradona prije operacije pio i pušio na zabavi?!

Snimka je navodno nastala nekoliko dana prije operacije kod mozga, a Diego je okružen alkoholom i cigaretama. Ispred Maradone se vidi čaša piva i nekakve tablete, dok je pjevao u veselom društvu
Bivša žena i kćeri u šoku! Diego Maradona izbacio ih iz oporuke
BILI SU SKUPA 24 GODINE

Bivša žena i kćeri u šoku! Diego Maradona izbacio ih iz oporuke

Bitka oko nasljedstva je tek počela, a prema navodima argentinskih medija Maradona je iz oporuke isključio svoje dvije kćerke koje je dobio u braku s jedinom zakonitom suprugom Claudijom