Obavijesti

Sport

Komentari 78

'Zašto nas ugledni kolumnisti ne zaštite od jake destrukcije?'

'Zašto nas ugledni kolumnisti ne zaštite od jake destrukcije?'
1

''Poštovani gospodine Duka, ne možemo se oteti dojmu da za Dinamo i njegove zaposlenike vrijedi potpuno drukčiji medijski tretman u odnosu na druge pojedince''

VIDEO

Zaposlenici GNK Dinama izdali su priopćenje i apel predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva Zdenku Duki zbog, prema njihovim riječima, negativnog tretmana medija prema čelništvu kluba.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Poštovani gospodine Duka,

Potaknuti iznimno negativnim i destruktivnim tretmanom od strane pojedinih grupacija kojima cijela javnost svjedoči već posljednjih nekoliko mjeseci, odlučili smo se obratiti i Vama. Zašto baš Vi? Pa eto, pokušat ćemo što bolje objasniti svoje razloge i potkrijepiti ih argumentima.

GNK Dinamo te njegovi zaposlenici na čelu s izvršnim predsjednikom Zdravkom Mamićem, posljednjih su mjeseci izloženi strahovitom javnom linču. Kao čelnik institucije koja je cijenjena i koja predstavlja glavno korigirajuće tijelo, kad govorimo o radu medija u Hrvatskoj, zasigurno ste upoznati i s problemima s kojima se Dinamo susreće posljednjih mjeseci i načinom na koji se u pojedinim medijima to tretira.

Prije nego što krenemo u srž problema, dozvolite nam da još jednom izložimo ključne činjenice vezane uz naš klub koji je ove godine proslavio stotu godinu svoga postojanja čime se rijetko koja tvrtka ili institucija mogu pohvaliti.

GNK Dinamo je u posljednjih šest sezona pod vodstvom sadašnje Uprave osvojio svih šest naslova prvaka Hrvatske uz ukupnu bodovnu razliku prema Hajduku kao drugom hrvatskom najuspješnijem nogometnom klubu od preko 100 bodova. U istom periodu osvojena su i četiri Kupa Hrvatske te oba održana Superkupa. Dakle, ukupno je osvojeno 10 od mogućih 12 domaćih naslova.

GNK Dinamo je u posljednjih pet sezona pod vodstvom sadašnje Uprave četiri puta nastupao u grupnoj fazi natjecanja UEFA Europa lige  da bi se ove godine klub plasirao u grupnu fazu najelitnijeg svjetskog klupskog natjecanja UEFA Ligu prvaka među 32 najbolja europska kluba. Naravno, osim što Dinamo u brojnim europskim utakmicama promovira sebe kao klub, promovira i zagrebački te hrvatski nogomet uopće. Također, Dinamo predstavlja i naš grad, državu te je jedini hrvatski klub sa značajnijim europskim nastupima i rezultatima u posljednjih 10 godina. U tom kontekstu svakako vrijedi istaknuti kako je jedan od najvećih svjetskih nogometnih klubova, Real Madrid, nakon svojeg gostovanja u Zagrebu i utakmice s Dinamom imao samo riječi hvale na gostoprimstvo od strane čelnika Dinama, ali i Zagrepčana uopće. Sve je to, naime, navedeno u pismu koje je u klub osobno poslala nekadašnja igračka legenda, a danas direktor Kraljevskog kluba Emilio Butragueno.

GNK Dinamo je u proteklih šest godina pod vodstvom sadašnje Uprave postao ključni "proizvođač" igrača za nogometnu reprezentaciju Hrvatske i stožerni klub hrvatskog nogometa. Mnogi sadašnji i bivši igrači Dinama tako čine okosnicu naše reprezentacije , a spomenut ćemo samo neke kao što su Modrić, Eduardo, Ćorluka, Vukojević, Kranjčar, Leko, Čale, Pokrivač, Mandžukić, Lovren, Vrsaljko, Badelj, Kelava, Šimunić, Olić i Pranjić i mnogi drugi. Većina ovih igrača potekla je iz Dinamove nogometne škole koja ima najbolje rezultate u Hrvatskoj te je u svijetu priznata kao jedna od najboljih. Trenutno najzvučniji veliki talent ponikao u nogometnoj školi Dinama jest Mateo Kovačić kojemu mnogi priznati nogometni stručnjaci predviđaju veliku europsku i svjetsku karijeru. Mateo Kovačić je najmlađi kapetan u povijesti Dinama, najmlađi strijelac u povijesti domaće nogometne lige i najmlađi strijelac u UEFA Ligi prvaka.

GNK Dinamo je po trenutno važećoj klupskoj rang listi UEFA-e klub s najboljim koeficijentom od svih klubova sa prostora bivše Jugoslavije (koeficijent Dinama jest 24,774, Partizana 14,350, Crvene Zvezde 10,850, a Hajduka 7,774).

GNK Dinamo skrbi godišnje za oko 2.000 sportaša i djelatnika, čiji su napori utkani u najveće hrvatske i zagrebačke sportske uspjehe. Uz prvu momčad i sve mlađe kategorije GNK Dinamo, tu su i ženski NK Dinamo Maksimir (najtrofejniji hrvatski ženski nogometni klub),

Atletski klub Dinamo Zrinjevac (atletičari i atletičarke - najbolji hrvatski atletski klub), Atletski klub za osobe sa invaliditetom Agram

Zagreb (atletičari i atletičarke - najbolji hrvatski atletski klub za osobe s invaliditetom).

GNK Dinamo je financijski najstabilniji i najorganiziraniji sportski klub u Hrvatskoj koji uplaćuje najveći iznos PDV-a godišnje u proračun Republike Hrvatske. GNK Dinamo je ustrojen kao Udruga građana, te se sva nadležna tijela kluba biraju legalnim metodama, sukladno statutu kluba i Zakonu o Udrugama građana. Uprava kluba podnosi izvješće o radu Izvršnom odboru kluba, a Izvršni odbor kluba podnosi izvješće o radu Nadzornom odboru kluba, te sukladno tim izvještajima, njihov rad i mandati bivaju pozitivno ili negativno ocijenjeni. Isto tako klub svakodnevno surađuje sa nadležnim financijskim institucijama RH i do sada nije zaprimio niti najmanju primjedbu na račun poslovanja od tih istih nadležnih financijskih institucija RH koji vrše sve potrebne kontrole kojima se utvrđuje regularnost poslovanja.

Unatoč svim navedenim činjenicama koje su predstavnici našega kluba dosad nebrojeno puta isticali, one u većini slučajeva nisu bile prenesene ili su, pak, gurane na margine medijskog prostora. Istovremeno, protiv kluba su ustali brojni pojedinci i određene interesne skupine koje svojim djelovanjem djeluju iznimno destruktivno na najtrofejniji hrvatski klub i sustavno mu pokušavaju okaljati ugled; bit ćemo slobodni i zaključiti, brojnim prljavim metodama. U širenju negativnosti oko Dinama svojim organiziranim "akcijama" i negativnim istupima najviše se ističu Klub navijača Dinama "BBB" (udruga koju ćemo u nastavku teksta zvati BBB) te građanska inicijativa "Zajedno za Dinamo".

Spomenute grupacije kao jedan od glavnih argumenata protiv GNK Dinamo navode nezakonito poslovanje kluba, iako je njihovo poslovanje i djelovanje, za razliku od onog GNK Dinamo, zakonski vrlo upitno. Uvjereni smo kako bi državne institucije pronašle puno nezakonitosti u poslovanju Udruge navijača Dinama (Draškovićeva) i Kluba navijača BBB (Zvonimirova). Moglo bi se čak zaključiti da se iza ujedinjenja tih dviju udruga pokušava "staviti pod tepih" niz nezakonitosti u njihovom poslovanju o kojima se mnogo puta dosad govorilo (neregistrirana djelatnost točenja alkoholnih pića, neregistrirana djelatnost vezana uz prodaju turističkih aranžmana, korištenje znaka i imena GNK Dinamo kao i prodaja suvenira sa znakom i imenom GNK Dinamo, a sve to bez ikakve pismene suglasnosti vlasnika prava, dakle GNK Dinamo, ili plaćanja licence za isto).

Što se tiče aktualnog vođe BBB-a Danijela Hrnjaka, jedno od njegovih najpoznatijih djela bilo je organiziranje prosvjeda 12. travnja 2011., na dan održavanje Skupštine GNK Dinamo. On je MUP-u prijavio okupljanje navijača ispod zapadne tribine maksimirskog stadiona na kojemu su se palile baklje, bacale boce i pirotehnika prema članovima skupštine, bili izloženi neukusni transparenti i sve to popraćeno izvikivanjem uvreda te prijetnjama nožem. Hrnjak se nikada nije ispričao niti je kažnjen bilo tko od organizatora tog sramotnog događaja.

Nadalje, valja istaknuti kako je ovoga ljeta tijekom bojkota europskih utakmica od strane „navijača“ u šest UEFA utakmica na Maksimiru bilo skoro 170 tisuća gledatelja koji su bodrili Dinamo. Na tim utakmicama tribine su bile pune navijača različitih uzrasta: djece, obitelji, starijih ljudi s unucima, a pritom na i oko stadiona nije zabilježen niti jedan incident te su svi oni osjećali sigurnima. Nažalost, ta je činjenica ismijana u izjavi jednog od vodećih članova BBB-a, Tomislava Glušića, koji je velik posjet gledatelja obrazložio time kako „ti gledatelji nisu pravi navijači i nisu imali pametnijeg posla nego doći na stadion“.

Što se tiče inicijative "Zajedno za Dinamo" moglo bi se reći kako je riječ o virtualnoj organizaciji koja uopće nije registrirana ni po kojoj zakonskoj osnovi (npr. udruga građana sa točno navedenim imenima i prezimenima osoba koje ju predstavljaju i koje su zakonski odgovorne za njeno djelovanje). Činjenica da spomenuta udruga nije registrirana može se protumačiti i kao izbjegavanje bilo kakve odgovornosti za njeno djelovanje koje šteti ugledu i poslovanju GNK Dinamo. Isto tako vrijedi istaknuti kako i udruga "Zajedno za Dinamo" koristi ime kluba bez ikakve pismene suglasnosti GNK Dinamo (na službenoj web stranici, Facebook stranici te u svojem imenu).

Ista je inicijativa svojedobno objavila i priopćenje u kojem poziva na javno okupljanje ispod zapadne tribine maksimirskog stadiona povodom skupštine GNK Dinamo 22. prosinca 2010. U istom priopćenju inicijativa je pozivala djecu na markiranje škole, a ako toj istoj djeci trebaju ispričnice oni će im ih napisati.

Nadalje, iako zakon o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima izrazito zabranjuje posjedovanje pirotehničkih sredstava, paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava na području stadiona, jedan od glavnih frontmena inicijative ZZD, Thomas Bauer, u više je navrata javno istaknuo da paljenje baklji na tribinama smatra sasvim opravdanim i sastavnim dijelom navijačke koreografije.

Ista inicijativa koja se naziva civiliziranom i građanskom najglasniju podršku ima u huliganima koji su "zaslužni" za promoviranje Dinama, Zagreba i Hrvatske diljem Europe, u najgorem i najsramotnijem mogućem kontekstu (od nastajanja hrvatske države evidentirane su 74 kazne od strane UEFA-e zbog divljanja huligana, a za koje je klub platio gotovo milijun eura). Velika većina njihovih aktivnosti kojima posljednjih mjeseci svjedočimo dobile su zapažen tretman u medijima iako je općepoznato da je jedna od glavnih teza u borbi protiv huligana u Engleskoj za vrijeme Margaret Thatcher bila potpuna medijska blokada.

Pitamo se koliko su mediji svjesni da sudjeluju u javnom progonu našega kluba i nas zaposlenika i koliko ta negativna kampanja kojoj smo svi u klubu izloženi utječe na normalan rad i funkcioniranje kluba?

Kao što smo i ranije isticali u svojim javnim apelima, umjesto imena Dinamo i imena Zdravka Mamića, uzmite za primjer da se sve to događa čelnom čovjeku neke uspješne hrvatske tvrtke i zaposlenicima te uspješne tvrtke kojih je, usput rečeno, u današnje vrijeme u našoj zemlji sve manje. Zamislite da nekoliko puta godišnje ispred zgrade te tvrtke dolaze stotine huligana i vrijeđaju čelnog čovjeka te tvrtke i njene zaposlenike, te im upućuju prijetnje da napuste tu tvrtku. Zamislite da se u takvim demonstracijama čak može vidjeti i mladić koji javno prijeti nožem kojega drži u ruci ili transparente s gnusnim seksualnim porukama protiv maloljetnih kćeri čelnog čovjeka te tvrtke. Zamislite da po cijelome gradu, pa i šire, isti postavljaju transparente koji šire mržnju prema toj tvrtki, njenim zaposlenicima i čelnom čovjeku.

Transparente u kojima je djelatnik tvrtke imenom i prezimenom prozvan narkomanom i lopovom iako nikad nije bio sankcioniran od strane hrvatskog pravosuđa za kazneno djelo niti je konzument bilo kakvih opijata. Zamislite transparente i javne ispade u kojima su svi djelatnici nazvani lopovskom bandom, smećem i šupkoliscima. Zamislite da im huligani upadaju u radne prostorije bez dozvole zaštitarske službe i bez legitimiranja tijekom običnog radnog dana i vrijeđaju ih na najbrutalniji način, da huligani uništavaju imovinu za koju je tvrtka odgovorna i ruše joj ugled dok svu tu štetu plaća ta tvrtka. Zamislite da djelatnici tvrtke dobivaju kojekakva pisma i poruke neukusnog sadržaja na adresu tvrtke, dok se pošiljatelji o tome javno hvale...

Gospodine Duka, u tako kaotičnom okruženju klub mora egzistirati, dok istovremeno velik broj medija izvještava o svemu tome kao o svakodnevnoj pojavi u kojoj se ne da naslutiti nikakav veći i uznemiravajući problem. Na taj način stvara se slika u medijima prema kojoj je mišljenje kako  je uništavanje imovine nešto sasvim normalno. Kao da je normalno brutalno vrijeđanje zaposlenika kluba, pa čak i prijetnje. Smatra se normalnim oglušiti se na nazivanje jedne javne osobe narkomanom i lopovom, a bez odgovarajuće osude za takvo ponašanje. Smatra se normalnim da mediji, posebno pojedini portali, svakodnevno prenose neukusne šale kojima su zaposlenici izloženi i kojima se "oni civilizirani" hvale, bez popratnog komentara. Žalosno je da nijedan važniji tiskovni medij nema prostora da prenese barem dio posljednjeg priopćenja zaposlenika, u kojemu mole za javnu potporu za nastavak rada u mirnim uvjetima, bez uznemiravanja. Isto je tako žalosno da na stranicama brojnih renomiranih tiskovnih medija nije objavljen ni najkraći komentar o apelu zaposlenika Dinama koji traže zaštitu i osudu javnoga linča u sklopu kojega je evidentno i širenje mržnje prema pojedincu ili grupi ljudi i to javno nazivajući ih imenom i prezimenom...

Poštovani gospodine Duka, ne možemo se nikako oteti dojmu da za GNK Dinamo i njegove zaposlenike vrijedi u pravilu potpuno drukčiji medijski tretman u odnosu na druge pojedince i organizacije.

Ne možemo se oteti dojmu da mnogi ugledni kolumnisti i kroničari, te gorljivi zastupnici prava čovjeka i radnika, u drugim sličnim slučajevima dižu svoj glas i javno osuđuju bilo kakve oblike negativnosti, nasilja i destrukcije, dok takva vrsta reakcije u slučaju GNK Dinama nažalost najčešće izostane.

Imamo li mi zaposlenici GNK Dinamo pravo na nesmetan rad u kojemu više neće biti pritisaka, ucjena, prijetnji i drugih negativnosti s kojima se iz dana u dan suočavamo?

Vama se ne obraćamo tražeći pristranost ili svrstavanje na bilo čiju stranu. Obraćamo vam se samo kao „glasu savjesti“ medija i vrhovnom autoritetu u novinarskoj profesiji koje će u potpunosti sagledati situaciju u kojoj smo se mi zaposlenici i cijeli GNK Dinamo našli. Isto tako, vjerujemo, nadamo se i očekujemo Vašu adekvatnu reakciju u obliku priopćenja ili javnoga istupa kako bi cijela ova negativna priča napokon krenula u pozitivnom smjeru.

Na kraju ćemo završiti s citatom irskog državnika i filozofa Edmunda Burkea:

„Da bi zlo napredovalo, dobri ljudi trebaju samo ne činiti ništa.“

S poštovanjem, 

Zaposlenici GNK Dinamo

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

Što voze 'vatreni'? Modrić ima Bentleyja i sponzorski BMW, a Brozović čuva 'zvijer' u garaži
LUKSUZNI VOZNI PARK

Što voze 'vatreni'? Modrić ima Bentleyja i sponzorski BMW, a Brozović čuva 'zvijer' u garaži

Odlučili smo malo zaviriti kakve automobile imaju hrvatski nogometaši. Modrić ima Bentley od dva milijuna kuna, a Petković nabrijani Mercedes AMG E63 S

VIDEO Trener Fenera: Napali su i mog sina, udarili ga u glavu! Evo kako izgleda Livaković...
KAOS U TURSKOJ

VIDEO Trener Fenera: Napali su i mog sina, udarili ga u glavu! Evo kako izgleda Livaković...

Nigerijac je postao pravi heroj Fenerbahčea, a nakon povratka u Istanbul igrače Fenera dočekala je vojska navijača koja je u nekoliko navrata skandirala ime hrabrog Nigerijca
EKSKLUZIVNO Prve fotografije 'vatrenih' u novim dresovima!
ZVIJEZDE NA SNIMANJU

EKSKLUZIVNO Prve fotografije 'vatrenih' u novim dresovima!

Gvardiol, Pjaca i Labrović imaju sponzorske obveze, u domaćem dresu za Europsko prvenstvo pozirali su na odmorištu na autocesti A4 u Sesvetama