Obavijesti

Sport

Komentari 28

Zekićev debakl u Ligi prvaka! Gruzijci su demolirali Šerif...

Zekićev debakl u Ligi prvaka! Gruzijci su demolirali Šerif...
3

Saburtalo je bez većih problema s 3-0 slavio u Tiraspolu i vrlo je izgledno kako će Dinamo protiv njih otvoriti europsku sezonu. A Saburtalo u kadru nema niti jednog reprezentativca Gruzije...

VIDEO

Dinamo će, najvjerojatnije, europsku sezonu otvoriti dvobojima s gruzijskim Saburtalom. Istina, ništa još nije gotovo, ali Saburtalo je neočekivanom lakoćom u Tiraspolu svladao (3-0) Šerif i tako napravio veliki korak prema 2. pretkolu Lige prvaka.

Zoran Zekić može biti prilično razočaran, njegovi su nogometaši potpuno podbacili, bivšem treneru Osijeka nisu pomogli Mikulić, Boban i Palić koji su zaigrali od prve minute.

No, tko je zapravo Saburtalo? Gruzijski prvak prilično je neiskusna momčad, a cjelokupni kadar prema Transfermarktu vrijedi tek 5,88 milijuna eura. I ako Gruzijci dođu do Dinama, sasvim je jasno kako će "modri" u tom dvomeču biti apsolutni favoriti. Bez obzira na fraze "svi danas igraju nogomet" Dinamo ovo mora proći. Ili bi sve drugo bilo veliki neuspjeh.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Saburtalo je prošle sezone uvjerljivo stigao do naslova prvaka, nogometaši 39-godišnjeg trenera Giorgija Čiabrišvilija imali su deset bodova više u odnosu na favorizirane Dinamo Tbilisi i Torpedo Kutaisi. Ove sezone je na vrhu puno zanimljivije, prvaci nakon 21. kola za vodećim Dinamo Tbilisijem zaostaju jedan bod. A najviše čudi što Saburtalo trenutačno nema niti jednog reprezentativca Gruzije, tek nekoliko pojedinaca u U-21 vrsti.

U početnoj postavi imaju tek dva stranca, Brazilca Vagnera Goncalvesa i Crnogorca Ognjena Rolovića, ali i jako malo igrača koji su osjetili inozemni nogomet. Najskuplji pojedinci momčadi su krilni igrači Vagner Goncalves i Giorgi Kokreidze, obojica prema Transfermarktu vrijede 500 tisuća eura. Saburtalo igra na stadionu Mikheil Meški kapaciteta 24.680 gledatelja, a momčad u prosjeku ima 25,3 godine. No, tko je sve zaigrao protiv Šerifa gdje je Čiabrišvili svoju momčad postavio u 4-3-3 sustav?

GNK Dinamo - NK Osijek

Migineišvili (35) - iskusni golman koji nikada nije zaigrao izvan Gruzije. Promijenio je čak sedam tamošnjih klubova, dvaput zaigrao i za reprezentaciju, oba puta u prijateljskim utakmicama 2013. i 2017. godine.

Mali (20) - mladi gruzijski reprezentativac igra na poziciji desnog beka, a iza sebe ima tek 29 službenih nastupa. Izdanak je omladinske škole Saburtala, ali i najmlađi prvotimac u redovima gruzijskog prvaka. Dosta ofenzivan, asistirao za prvi gol protiv Šerifa.

Margvelašvili (22) - najbolji igrač Saburtala, ali i kapetan momčadi. Prošao je sve mlađe gruzijske reprezentacije, a vrijedi čak 400 tisuća eura. Jedan od onih koji bi vrlo brzo mogao u neki jači klub.

Rekviašvili (31) - iskusni branič, jedan od rijetkih nogometaša Saburtala koji ima i inozemnog iskustva. Jednu sezonu proveo je u turskom Bolusporu, a početkom 2019. igrao je i za grčki Levadiakos. Ipak, nigdje se nije naigrao, a jedini nastup za reprezentaciju Gruzije upisao je 2017. godine.

Lakvekheliani (20) - lijevi bek koji je već dulje vrijeme član prve momčadi Saburtala. No, i to ga nije proguralo u prvi plan, pa čak niti u gruzijskoj U-21 reprezentaciji za koju ima tek dva nastupa (i dva gola). Još jedan izdanak omladinske škole Saburtala, vrijedi 250 tisuća eura.

Diasamidze (27) - ofenzivni vezni koji se u mlađim danima igrački školovao i u danskom Aarhusu. Tamo je stigao na preporuku dugogodišnjeg igrača AGF Aarhusa Davita Devdarianija, ali se nakon samo godine dana vratio u Gruziju. Igrao za nekoliko gruzijskih prvoligaša, sada vrijedi 375 tisuća eura. Bio član Dile Gori kada je ta momčad iz Europe izbacila Hajduk, ali u obje utakmice ostao na klupi.

Altunašvili (22) - zadnji vezni, igrač velikih trkačkih mogućnosti. Ali, i dosta limitiran u napadačkom dijelu igre. Prošao omladinsku školu Saburtala, a za sada je skupio samo tri nastupa za gruzijsku U-21 reprezentaciju.

Gorgiašili (31) - centralni veznjak koji također dugi niz godina igra samo u Gruziji, a skupio je četiri nastupa za reprezentaciju, sve između 2011. i 2013. godine. Europsko iskustvo skupljao je i u dresu Zestafonija, zabio jedan gol na europskoj sceni, još 2010. godine protiv Faetana iz San Marina.

od 61. Kakubava (28) - branič ili zadnji vezni, kao i mnogi puno lutao po gruzijskim klubovima, a jedinu inozemnu avanturu imao u ciparskoj Omoniji gdje se zadržao vrlo kratko. U karijeri skupio četiri nastupa za Gruziju.

Goncalves (23) - možda i najopasniji igrač Gruzijaca je Brazilac Vagner Goncalves. Vrijedi 500 tisuća eura, opasan je na krilu, a u karijeri je bio član Bastije (igrao samo za drugu momčad) i Cercle Bruggea za koji je skupio tek jedan nastup. Prošle sezone s 11 golova najbolji strijelac Saburtala u prvenstvu.

od 70. Šindagoridze (26) - ofenzivno nastrojen igrač koji se također kao klinac školovao u danskom Aarhusu, pa se brzo vratio kući. Novu inozemnu dionicu imao je 2018. godine kada je otišao u mađarski Balmazujvaros, opet se brzo vratio. Ove sezone postigao 10 prvenstvenih golova, te je s Diasamidzeom najbolji strijelac momčadi.

Rolović (25) - čak i za crnogorske kolege, Rolović je prilično velika nepoznanica. Vrlo mlad otišao iz tamošnje lige, lutao po Malti (Kercem Ajax, Birkirkara) i Albaniji (Kamza), ali nigdje nije ostavio trag.

Kokreidze (20) - još jedan mladi igrač koji je ponikao u Saburtalu, a koji igra za U-21 reprezentaciju. Sitan (167cm) i vižljast, najviše ordinira po lijevom krilu. Ima odličan udarac, pravom "bombom" iz daljine protiv Šerifa zabio za 2-0.

od 77. Gabedava (29) - prilično opasan napadač koji je 2018. bio prvi strijelac gruzijske lige s 22 pogotka. Tada je branio boje Chikhure, sjajne predstave donijele su mu transfer u Poljsku (Zaglebie Sosnowiec) odakle se brzo vratio kući. No, ovoga puta u Saburtalo. Još 2010. godine nastupao i za ukrajinski Iličivets Mariupol.

Liga prvaka, 1. pretkolo (srijeda):

  • Partizani Tirana - Karabah 0-0
  • BATE Borisvo - Piast Gliwice 1-1
  • Šerif Tiraspol - Saburtalo 0-3
  • Ferencvaros - Ludogorec 2-1
  • Slovan Bratislava - Sutjeska 1-1
  • Dundalk - Riga 0-0
  • Linfield - Rosenborg 0-2
  • Valur Reykjavik - Maribor 0-3
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića