Obavijesti

Sport

Komentari 78

Žestoka borba za koeficijent: Hrvatska ima dva kluba u LP-u!

Žestoka borba za koeficijent: Hrvatska ima dva kluba u LP-u!

Zahvaljujući pobjedama hrvatskih klubova, naš europski koeficijent je skočio pa je Hrvatska u ovome trenutku na 14. mjestu. No, sezona je tek počela, puno je bodova u igri i nema garancije da će tako ostati i do kraja sezone

VIDEO

Hrvatski klubovi uspješno su započeli ovosezonsku europsku priču, a krenula je i žestoka borba za jačanje europskog koeficijenta. 

Pokretanje videa...

Torcida na europskoj premijeri Hajduka VIDEO

Zahvaljujući pobjedama Dinama protiv Valura i Omonije, Hajduka protiv Tobola, Rijeke nad Gzirom te remiju Osijeka s Pogonom, kako je pedantno izračunao Tomislav Globan, profesor s ekonomskog fakulteta u Zagrebu, naš koeficijent je skočio pa je Hrvatska u ovome trenutku na 14. mjestu! Naš koeficijent je na 22.525, a na 15. mjestu je Cipar s 22.500. Ciprani bi u srijedu mogli ostati bez jednog predstavnika ako Dinamo izbaci Omoniju, a to bi išlo na naš mlin i što se tiče europskog koeficijenta.

Na 16. mjestu je Švicarska s 22.300 bodova, Turska 17., Češka 18...

I kada bi tako ostalo do kraja sezone, naš nogomet bi od sezone 2023/2024 brojao petoricu predstavnika u europskom nogometu, odnosno dva kluba u Ligi prvaka, jednog u Europskoj ligi i dva kluba u Konferencijskoj ligi. No, o tom po tom, sezona je tek počela, sve zemlje su gusto nabijene, u igri je još puno bodova i svašta se može preokrenuti. 

Dinamo i Omonoia sastali se 2. pretkolu Lige prvaka

Naravno, najveća garancija za to je da se svi naši klubovi što duže zadrže u Europi, a svi su na dobrom putu da se plasiraju u sljedeću fazu. Dinamo će u uzvratu drugog pretkola Lige prvaka u Nikoziji braniti protiv Omonije prednost od 2-0, dok je Rijeka napravila više od 70 posto posla na Malti gdje je pobijedila Gziru 2-0 i došla na korak od trećeg pretkola Konferencijske lige. Hajduk je na raspjevanom Poljudu bio bolji od Tobola (2-0) i u uzvratu u Kazahstanu bi sve osim prolaska Splićana bilo ogromno iznenađenje. U najtežoj situaciji je Osijek koji je u Szczecinu odigrao 'nulu' s Pogonom pa će za prolazak u treće pretkolo za šest dana tražiti pobjedu u Gradskom vrtu. 

Pobjeda donosi bod, remi pola boda, a Hrvatska je do sada skupila 5.5 bodova s pet pobjeda i remijem. Naše koeficijent poboljšati možemo već sljedećeg tjedna.

2. kolo Konferencijske lige: Hajduk-Tobol

Zbog sjajnih rezultata zagrebačkog kluba u europskim natjecanjima prethodnih godina, naša liga je prije dvije sezone skočila na 15. mjesto i HNL je prošle sezone imao čak pet predstavnika u Europi, od toga dva kluba u kvalifikacijama za Ligu prvaka te tri u Europskoj ligi.

Nažalost, Hajduk, Lokomotiva i Osijek ispali su u kvalifikacijama, Rijeka se probila u grupnu fazu gdje je u jakoj konkurenciji zauzela posljednje mjesto. I tako je Dinamo ostao jedini naš predstavnik koji je branio hrvatski čast do četvrtfinala Europske lige gdje ga je izbacio Villarreal. 

Rijeka i Gorica u susretu 1. kola Prve HNL

Zbog lošijih rezultata naših ostalih klubova, hrvatski koeficijent je pao pa je HNL u studenom skliznuo na 19. mjesto na ljestvici, a to je značilo da ćemo od ove sezone opet imati četiri predstavnika u Europi, odnosno samo jednog u Ligi prvaka, te tri u Konferencijskoj ligi. U Europskoj ligi nemamo ni jednog. 

Nadamo se kako će se to promijeniti već od sljedeće sezone. 

Sretno, naši!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...
SPLITSKI FENIKS

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...

Plus+ Što je dopušteno Jupiteru nije volu, bila je Jakobušićeva krilatica koja se razbila na splitskim hridima. Predsjednik je "jupiterima" dopuštao da se s gostujućih utakmica, umjesto klupskim autobusom, vraćaju autima...

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla
SVE JE SLUŽBENO

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla

Hrgović ima 17 profesionalnih borbi i još nije izgubio. Čak 14 puta pobijedio je nokautom. Dubois ima 20 pobjeda i dva poraza, od Usika i Joycea
Budimir ispao tragičar. 'Fulao' je penal za remi, navijači su u šoku: 'Najgori penal u povijesti'
ŠPANJOLSKA LIGA

Budimir ispao tragičar. 'Fulao' je penal za remi, navijači su u šoku: 'Najgori penal u povijesti'

Kazneni udarac je izveo Budimir, no to je učinio tragično loše. Zaletio se, pa zastao, te nespretno zahvatio loptu koja je jedva došla do Giorgija Mamardašvilija koji ju je samo pokupio