Sport

Komentari 4

Život u olimpijskom selu: Već u 7 testiranje, zidovi od kartona, tko unese alkohol - leti s Igara

Život u olimpijskom selu: Već u 7 testiranje, zidovi od kartona, tko unese alkohol - leti s Igara

Jel’ se čujemo? I kreveti i zidovi su od čvrstoga kartona da se poslije mogu reciklirati. Samo, što ako vam susjed hrče ili se glasnije seksa? Medalje će si sportaši uzimati sami, a 150.000 kondoma nosite si doma!

Sportaši masovno stižu u Tokio, no u olimpijsko selo tek trebaju ući. A što ih ondje čeka?

Na ovim, pandemijskim Olimpijskim igrama bit će to, uz osim svoja borilišta, više-manje sve što će vidjeti od Japana. Jer zbog strogih protuepidemioloških pravila, iz sela će smjeti izlaziti samo na natjecanja i treninge.

Također, i boravak u selu bit će kraći nego inače i ograničen. Jer sportaši smiju unutra tek pet dana prije svog natjecanja i moraju otići 48 sati nakon što im natjecanje završi.

Medalje će si uzimati sami s pladnja, bez suvišnog rukovanja, ljubljenja i ljudi koji nose i uručuju odličja. A 150.000 kondoma koje su organizatori pripremili za olimpijsko selo - nosite si doma!

Dan će u olimpijskom selu u Tokiju izgledati ovako:

6.30 sati

Iako u Tokiju sunce izlazi u 4.40, oko 18.000 sportaša, trenera i dužnosnika trebali bi se buditi svježi i odmorni jer su u sobama debeli crni zastori. Sobe su tijesne, u skladu s japanskim domovima: jednokrevetne 9 četvornih metara, a dvokrevetne 12.

Kreveti i zidovi su od čvrstoga kartona, koji se može reciklirati, jer čim sportaši napuste olimpijsko selo, to će postati luksuzni stanovi u 21 zgradi. Da, ekološko je, a kako će biti uz, recimo, susjeda koji hrče ili se glasnije seksa, čut ćemo od sportaša...

7 sati

Vrijeme za testiranje na korona virus, obavezno za sve stanovnike sela. Moraju ostaviti slinu na antigenskom testu.

Kome taj test pokaže pozitivan nalaz, ide na precizniji PCR test. Ako je i taj pozitivan, sportaš mora u kliniku u središtu olimpijskog sela na treći test. Ako je i taj pozitivan, za sportaša su Igre završene i on mora u izolaciju ili u bolnicu.

7.30 sati

Nošenje zaštitne maske obavezno je za sve u selu, osim dok sportaši jedu i spavaju.

A prije polaska na doručak, na aplikaciji mogu provjeriti kolika je gužva u zajedničkim prostorijama, uključujući i kantinu od 3000 sjedećih mjesta.

8 sati

Stanovnici olimpijskog sela moraju jesti sami kako ne bi širili potencijalno opasne kapljice. Sva su sjedala odvojena pleksiglasom.

Što se ponude tiče, raznovrsna je, od tradicionalne japanske kuhinje, preko vegetarijanske, halal, bezglutenske... s visokom nutritivnom vrijednošću. Što je sportašima jako potrebno.

9 sati

Svi smiju otići vježbati u ogromnu teretanu sa 600 sprava. Maske su obavezne i dok vježbaju, a premda se sprave redovito čiste, korisnicima preporučuju da ih dezinficiraju prije upotrebe.

11 sati

Zabranjena je šetnja izvan sela i korištenje javnog prijevoza, nego šatlovima smiju odlaziti jedino na natjecanja ili svoje trening centre.

17 sati

Na povratku u selo, olimpijci smiju stati na Village Plazi, drvenom kompleksu izgrađenom tradicionalnim japanskim metodama.

Ondje su bankomati, servisi za čišćenje, frizer, kafić, suvenirnica... Ali nema razgledavanja Tokija i okolice.

19 sati

Pada mrak, umorni sportaši se polako vraćaju s treninga i natjecanja nekim od 17 šatlova, koji 24 sata dnevno kruže olimpijskim selom i razvoze ih po stambenim blokovima.

U svaki stane 19 putnika.

20 sati

Nakon večere, sportaši ne moraju odmah u sobu nego smiju u sobu za zabavu, gdje mogu igrati Nintendo, opustiti se ili šetati.

No, nema nikakvog piva jer alkohol je zabranjen u skupinama i na javnim mjestima.

Tko to prekrši, izbacit će ga s Igara.

22 sata

Članovi obitelji i prijatelji ne smiju ulaziti u olimpijsko selo, ali prije počinka sportaši mogu s njima razgovarati koristeći besplatan wifi.

Najčitaniji članci