Obavijesti

Sport

Komentari 416

Rebić? Ja to ne bih brisao za 20 minuta. Pa ostani frajer! Da nismo dobili Škotsku, otišao bih

Rebić? Ja to ne bih brisao za 20 minuta. Pa ostani frajer! Da nismo dobili Škotsku, otišao bih

Ostvarili smo sve ciljeve otkad sam izbornik, a ovaj Euro ne može biti neuspjeh. Jesu li Rebiću zatvorena vrata? Pa tko sam ja da bilo kome zatvaram vrata reprezentacije, kaže Dalić

VIDEO

Dan nakon neočekivanog napada Ante Rebića na društvenim mrežama na Zlatka Dalića, Roberta Prosinečkog, Antona Samovojsku i Gorana Vlaovića, izbornik "vatrenih" gostovao je u programu Hrvatske televizije.

POGLEDAJTE VIDEO: Golovi Hrvatska - Španjolska u 3D-u

Pokretanje videa...

Hrvatska - Španjolska 3-5 (3D golovi) VIDEO

Dalić je u studiju emisije EUROPEO na HTV-u 2 od 20.05 odgovarao na pitanja voditelja Ivana Doriana Molnara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kakvi su dojmovi?

- Dobro sam, ali još tužan jer Hrvatska više nije na Euru. Izgubili smo u osmini finala, bilo je mjesec dana rada, treninga, utakmica, pobjede, tuge, ali život ide dalje - rekao je Dalić.

Jeste li ostvarili cilj na Euru i kao izbornik?

- Zadovoljan sam i ponosan na ono što sam napravio s Hrvatskom. Ne može biti i nije neuspjeh ovaj Euro. Izgubili smo u osmini finala protiv Španjolske bez trojice vrlo važnih igrača, Perišića, Lovrena i Barišića. Izgubili smo u produžecima, igrali ljepoticu prvenstva, kod 3-3 imali dvije velike prilike da pobijedimo. Nismo i očito nismo zaslužili više od toga. Za mene su najvažnije mjerilo hrvatski navijači koji su bili u Danskoj, njih oko 10.000, koji su platili put, koji su potrošili vrijeme, riskirali zdravlje da podrže Hrvatsku i ispratili su je ovacijama, pljeskom, sretni i ponosni na ono što smo pokazali na Euru. Da je bilo drugačije, oni bi negodovali. Oni su iskreni podržavatelji reprezentacije, oni su rekli da nije neuspjeh. Cilj smo ostvarili, to je prolazak grupe, ali hrvatska reprezentacija vrijedi više, u to sam uvjeren. Ostvarili smo sve ciljeve otkad sam izbornik, počevši od Ukrajine, prolaska grupe na Svjetskom prvenstvu, pomlađivanja reprezentacije, ostanka u Ligi nacija, osvajanja kvalifikacijske skupine... To su sve ciljevi koje sam ostvario, a i prvi cilj ovdje bio je proći grupu na Euru. Mogli smo i trebali više. Ovaj put nismo, a idući je cilj plasman u Katar i to ću ostvariti.

Kako komentirate Rebića?

- U ove tri godine, koji je to neuspjeh? Mi smo imali 15 poraza, koliko se sjećam u mandatu. Izgubili smo triput od Francuske, dvaput od Engleske i Španjolske, Portugala, Brazila, Belgije. Sve velikih reprezentacija. Hrvatska je igrala takve, velike utakmice. Mrlja je poraz 6-0 u Elcheu sa Španjolcima, Mađarska i Slovenija. Drugo ništa nije neuspjeh. Igrali smo Ligu nacija koja je bila prejaka za nas u tim trenucima. Prvu Ligu nacija s Engleskom i Španjolskom, kasnije Portugal, to su ti neuspjesi. Da nije njih, bilo bi prijateljskih i ne bi se tako govorilo. Svaki komentar podržavam i poštujem. Svatko ima pravo izjasniti se i reći što misli. Ja bih to ostavio cijeli život, ne bih to brisao za 20 minuta. Ostani frajer za cijeli život.

Jesu li Rebiću zatvorena vrata reprezentacije?

- Tko sam ja da zatvaram vrata reprezentacije bilo kome? Nikad nisam nikome zatvarao - rekao je Dalić.

Nije im prvi put: Fulali i zastavu Turske! Ekonomu HNS-a otkaz?
Nije im prvi put: Fulali i zastavu Turske! Ekonomu HNS-a otkaz?

Podsjetimo, u srijedu poslijepodne na Rebićevu profilu na Instagramu u storyju osvanula je poruka:

"Nakon svega, nije ni bitno ko je "krivac", činjenica je da smo zadnje 2-3 godine 💩 ... osobno mi je žao što nismo imali nekoga da iskoristi ovu talentiranu generaciju + dva genijalca (L i M), da napravimo nešto (puno) više na ovom prvenstvu... a stručLJaci s TV; ostavite gemišt prije emisije i navijate za 🇭🇷! "zajedno smo jači" #robigoraneiostalasamovojsko Još jednom, hvala svim navijačima koji su došli u Copenhagen ❤️ Iznad svih - Hrvatska".

Petnaestak minuta nakon objave nestale su sve poruke osim posljednje, sa zahvalom navijačima, a nekoliko minuta nakon toga deaktivirao je profil na Instagramu.

Dalić se osvrnuo i na pripreme u Rovinju.

- Imali smo probleme, dva dana prije svake utakmice novinari su objavljivali naš sastav, a ja bih sastav protivnika znao nedugo prije utakmice...

Engleska?

- Sedam dana smo vježbali, radili smo koridor ispred 16 metara, zonu koju naši stoperi ne smiju napustiti kad se branimo. Engleski cilj je izvući naše igrače van i da Sterling, Kane i Philips upadaju u tu zonu. Na poluvremenu sam rekao Mateu "nemoj spadati na stopera", ali dogodila se greška. Nismo zatvorili situaciju i primili smo gol. Bili smo bezopasni, ali to je Wembley, prva utakmica. Nije za očekivati da ćemo biti u bajnom stanju. Istrčali smo 100 kilometara, vruće vrijeme, posjed 50-50, ali premalo za dobar rezultat.

Češka?

- Znali smo da su brza, motorična ekipa, htjeli smo da Brekalo koristi lijevu stranu svojom brzinom, a Perišić ulazi jedan na jedan u fazi napada. On je bio desno jer im je tamo bio najsporiji igrač. Tražili smo blok, a ne trk od prve minute. Rebić je krenuo na golmana i cijela momčad razvukla se kao kobasica. I bili smo bolji po šansama, a oni su nam zabili gol iz nepostojećeg penala.

Škotska?

- Znali smo da nam je to odlučujuća utakmica, Vlašića smo čuvali jer je imao problem s mišićem. Da smo ga forsirali protiv Engleza, ne bismo ga imali za Škote. Odigrali smo sjajnu utakmicu, kontrola i posjed lopte. Znali smo da nas oni mogu ugroziti preko Dykesa u skoku. Nitko nije skakao s njim, nego ga je Brozović ometao, i Juranović je blokirao lijevog bočnog Robertsona jer Šime ne može igrati treću utakmicu u 10 dana. On je pokazao na treningu odlučnost. To je bila jako dobra utakmica osim nekih perioda, ali bila nam je to najbolja utakmica. Gotovo smo sigurno dobili utakmicu.

Azpilicueta o zadnjim minutama utakmice s Hrvatskom: Tad su svi mislili da će Hrvati pobijediti
Azpilicueta o zadnjim minutama utakmice s Hrvatskom: Tad su svi mislili da će Hrvati pobijediti

Komentar grupne faze?

- Igra nije bila sjajna, ali cilj je bio proći grupu. Kako? Nije bitno. Kao drugi smo prošli, do zadnje minute protivnik je trebala biti Švedska. Nažalost, nije. Očekivali smo da će protivnici biti svi osim Španjolaca. Nisu bili uvjerljivi, nažalost nisu bili prvi. Očekivali smo Poljake ili Šveđane, ali plan nam se nije ispunio.

Slučaj Perišić?

- Ivan je dobro, u izolaciji je još nekoliko dana. Imao je jedan dan manjih problema, nakon toga je sve u redu.

Cijepljenje igrača?

- Koliko ja znam, većina nas se cijepila ili je imala koronu. Savez je omogućio svima da se cijepe, a osobna stvar svakoga je da se cijepi ili ne. Zadnju noć prije puta Perišić je bio pozitivan i mi smo se morali snaći u toj situaciji.

Španjolska?

- Bili smo hendikepirani, ostali bez ponajboljeg igrača u grupnoj fazi. To je bio velik udarac, bio bi i za druge reprezentacije. Zadnji trening prije Škotske se i Barišić ozlijedio pa smo bili bez tri bitna igrača. Ići na Španjolsku u takvom stanju bio je velik problem. Ali vjerovali smo da se možemo othrvati pritisku prvih 20 minuta i tražiti šansu. Odlučili smo postaviti Ćaletu u obranu jer je dobro odigrao prvu utakmicu i Rebića na lijevom krilu jer mu je to prirodna pozicija i jer smo očekivali da će napadati trkom, agresivnošću i brzinom. Gvardiol ne bi bio opcija za stopera jer je godinu dana igrao lijevog bočnoga u klubu. Nisam o tome razmišljao.

- Da sam stavio Oršića, bilo bi što nisi stavio Rebića. Ili Brekala. Poveli smo autogolom, a to je bio okidač za Španjolce da krenu u ofenzivu. Mi smo tu bili inferiorni. Imali smo šansu Vlašića, puno smo se umorili u bloku, nismo uspjeli izaći...

Stigao broj zaraženih navijača s utakmica Hrvatske u Britaniji: Njemački ministar napao Uefu
Stigao broj zaraženih navijača s utakmica Hrvatske u Britaniji: Njemački ministar napao Uefu

Rebićeve kopačke?

- Igrači mijenjaju kopačke tijekom igre, to se zna dogoditi, ali ne primiš gol i ne primijetiš. Ovaj put to nam se osvetilo. Imali smo posjed lopte, brzo smo je izgubili i oni su nam dali gol s igračem više. Moje dopuštenje? Nisam ja o tome odlučivao. Kopačke su bile kod aut-linije, nisam se snašao u toj situaciji. Ne mogu ja voditi brigu o kopačkama, vodi, klupi. I mene je to iznenadilo.

Gvardiolovo ispijanje vode?

- Ja snosim odgovornost za sve i ja od nje ne bježim. Da je Gvardiol pitao vodu, ja bih mu dao vodu. Pili su je i Španjolci, ali brzo su je bacili. To je nepažnja i kiks, oni su odigrali dijagonalu i zabili. Nisu nas kaznili iz puno boljih šansi, nego iz ove dvije situacije i zato mi je žao. Nisam vidio da pije vodu, ali i ja bih mu dao da me tražio. Kaznilo nas je, tako se dogodilo i ne mogu tu tražiti uzroke.

Kako se Joško osjeća?

- Rekao sam mu da sve što napravi i pogriješi je moja krivica jer sam ga ja stavio da igra. On će biti idućih 10 godina nositelj reprezentacije kao stoper ili lijevi bek. On mora učiti na ovakvim greškama. To se događa, mi smo platili ceh zbog tih grešaka, ali nema smisla upirati prstom u bilo koga. Odgovornost je moja.

Oršić i Pašalić?

- Sve što smo napravili u drugom poluvremenu bilo je pogođeno. Sve odluke bile su dobre. Da budu trojica u zadnjoj liniji, da zamijenimo Vlašića i Kovačića, uđu Budimir i Pašalić, pa Oršić. Preokret, igrali smo va banque. Ne mora značiti da bi bilo bolje da smo od početka igrali s tim igračima. Imali su Oršić i Budimir šanse protiv Cipra i Malte, nisu to bile dobre utakmice, mučili smo se. Nismo ih koristili u grupnoj fazi, ali prošli smo grupu. Oni su šutjeli, radili su kako treba. Rekao sam da igrač mora biti nezadovoljan ako ne igra. Oni su bili nezadovoljni, ali nisu to pokazali komunikacijom meni, nego na terenu. To je pravi put, a ne priča po novinama, kukanje i plakanje. Šuti i čekaj svoju šansu kao Oršić i Pašalić. To je pravi put. Drago mi je da su to dokazali igrom, da ih nisam koristio koliko sam trebao.

Kramarić je taj koji vas je neizravno prozvao u medijima.

- Jako je važan ambijent za reprezentaciju. Sigurno atmosferi ne doprinose takve izjave, to doprinosi negativi. Najvažnije je što govoriš na terenu. Tko će svima njima udovoljiti i da igraju ono što igraju u klubu? Svatko igra drugačije. Mi imamo trojicu veznih igrača, Modrića, Kovačića i Brozovića, i oko njih moramo graditi druge. Nema mjesta za polušpicu... Moramo staviti igrača lijevo i desno. Nekom se vrati na pravi, nekom na krivi način. Puno je tu detalja koji se moraju dozvoliti da bi se zadovoljio rezultat. Od prvog dana bila je atmosfera atomske bombe, pumpalo se, što nije bilo dobro.

Razgovori nakon Španjolaca?

- Vratili smo se iz izgubljene utakmice u dobivenu. Prije produžetaka rekli smo da ih imamo, da smo puni samopouzdanja, imali smo te dvije šanse... Nakon ispadanja bila je tuga. Nije dobro puno govoriti puno nakon utakmice, svima nam je bilo teško i žao, pogotovo zbog navijača koji su nas ispratili pljeskom i bili ponosni. Najvažnije mi je što su dečki pokazali karakter, srce. Ostavili su ga na terenu, ali nismo prošli dalje. Mislim da su svi vidjeli da Hrvatska može i da se ne predaje.

Ostaje li Modrić u reprezentaciji?

- Naravno da će on sam donijeti odluku, to je na njemu. Obavit ćemo razgovor. Bila bi velika šteta da napusti reprezentaciju. On još može puno dati, barem do Katara. Na njemu je odluka, napravit će kako misli da je najbolje. Razgovarat ću s njim i ostalim igračima. Moramo obaviti razgovore i promijeniti neke stvari. Razgovarat ću sa svima njima.

Imate li podršku HNS-a, jeste li razmišljali odstupiti?

- Kad sam imao probleme oko podrške, rekao sam javno, prije tri godine. Ali imam maksimalnu podršku, samostalnost, autonomiju, uvjete od priprema, terena, putovanja. Samo pohvalno mogu govoriti o suradnji i podršci. S te strane sve je na visokom nivou. Razgovarat ću s ljudima iz saveza što i kako dalje i to je jako važno. Čim ja ne napravim svoj cilj, ne ostvarim rezultat koji se od mene očekuje. Da nismo prošli Škotsku, napustio bih reprezentaciju istog trenutka, nitko me ne bi trebao tjerati. Logično bi bilo da odem.

Ponude drugih?

- Nema cijene raditi za Hrvatsku. To me čini sretnim. Moja su snaga navijači. Nikakve druge ponude.

Nastavak kvalifikacija?

- Moram analizirati sve i vidjeti koje su bile pogreške. Nisam bio dosljedan, čvrst ni hrabar. To mi je greška. Moram se riješiti nekih uspomena i resetirati se da bi Hrvatska išla u Katar i napravila nešto. Polazi sve od mene. Prihvaćam sve kritike i znam da se moram resetirati. Ući hrabrije, odlučnije i odgovornije u ovaj ciklus jer nema puno prostora za druge stvari. Ja sam za to spreman. S još većim motivom i željom da to napravim, da ja budem ponosan, a i navijači.

Hoćete li sad zvati nove igrače?

- Imamo samo dva dana prije utakmice s Rusijom, nema puno vremena za uigravanje. A ako se kvalificiramo, imamo godinu dana za uigravanje, pa i s trojicom u zadnjoj liniji.

Livaja?

- Ako Marko nastavi kako je igrao u Hajduku u zadnjih pola godine, ja na njega najozbiljnije računam.

- Pogriješio sam u najboljoj namjeri. Ja sam s tim igračima bio svaki dan. Je li netko ozlijeđen ili ne. Kad radimo selekciju iz kuće, sobe i fotelje, govorimo o starim stvarima. Ali situacija je bila drugačija. Bilo je grešaka, ali prošli smo skupinu. Ja sam prvi koji treba popraviti te greške - kaže Dalić.

Stožer?

- Hvala stožeru na radu. Vedran Ćorluka je veliko pojačanje za nas, puno je pomogao. On će nastaviti s nama, a vidjet ćemo po tom pitanju što će još biti. Idemo dalje s još većim motivom - rekao je izbornik.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 416
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...