Obavijesti

Sport

Komentari 5

Zlatko Šimenc danas bi jurio između EP-a u Poljskoj i Srbiji

Zlatko Šimenc danas bi jurio između EP-a u Poljskoj i Srbiji
20

HRVATSKA LEGENDA Zlatko Šimenc 101 put nastupio je za reprezentaciju bivše države u vaterpolu i 25 u rukometu. Prije tih sportova pet godina trenirao je plivanje

VIDEO

Zlatko Šimenc prije mjesec i pol napunio je 77 godina. I danas je u dobroj formi, kamo god da ide, vozi bicikl. Da skoči u bazen ili istrči na parket, možda bi i danas pomogao rukometašima i vaterpolistima na EP-u.

Uostalom, bio je reprezentativac bivše države u oba sporta.

- Uh, danas je to nemoguće, ali u moje vrijeme moglo se trenirati dva sporta. Vaterpolo se igrao isključivo ljeti, nije bilo zimskih bazena, a rukomet se igrao na proljeće, jesen i zimu. Imao sam sreće, sve se poklopilo - kaže Šimenc.

Ima olimpijsko srebro

Slušajući gospodina Zlatka, čini se da je najsretniji čovjek na svijetu. Za sve što mu je doživio u životu “kriva” je sreća.

- Stvarno je tako. Rodio sam se u vremenu u kojem u kući nismo imali ni TV ni radio. Što sam drugo mogao nego stalno biti vani i baviti se sportom?! Od početka sam bio predodređen za uspjeh - našalio se.

Za vaterpolsku reprezentaciju Jugoslavije nastupio je 101 put, a za rukometnu 25.

- Opet sam imao sreću što se ti sportovi nikad nisu ‘sudarali’. Vaterpolo se tad igrao na Olimpijskim igrama, a rukomet nije. Rukomet je imao SP, a vaterpolo se, osim na OI-ju, igrao na EP-u. Nije bilo ni takvog profesionalizma kao danas. Pa ja sam godišnje u vaterpolu igrao oko 25 utakmica, brojeći i reprezentaciju - istaknuo je Šimenc.

Robert Anić/PIXSELL

Za rukometnu reprezentaciju nastupio je na SP-u 1958. i 1961., a s vaterpolistima je uzeo olimpijsko srebro 1964. godine. Rukometnu karijeru počeo je u srednjoj školi. Naravno, čistom srećom.

- U Hrvatskoj je tad postojala jedna jedina dvorana, tamo gdje se danas nalazi Tehnički muzej. Improviziralo se da bude pogodna i za rukomet. Išao sam u Prvu gimnaziju, koja je bila blizu te dvorane, a profesor tjelesnog, Krešo Pavlin, formirao je tad rukometnu momčad Vihor. Bili smo prvi srednjoškolski klub na ovim prostorima. U reprezentaciji na SP-u 1958. sa mnom je bio i prijatelj iz razreda Lovro Manestar - kaže Šimenc.

Prvi je dobio stan

Igrao je i veliki i mali rukomet. I u dvorani i vani.

- Veliki rukomet u moje vrijeme bio je polako već na zalasku. Vani se igralo po svim uvjetima. Kad je padala kiša, znalo se često dogoditi da lopta ne odskoči jer je upala u lokvu - dodao je.

Za razliku od vaterpola, Šimenc u rukometu nije osvojio veliku medalju.

- Jugoslavija u to vrijeme nije bila velesila. Nismo se mogli niti približiti Rumunjima, Nijemcima... Puno smo učili o sportu gledajući najbolje kako igraju na SP-u - istaknuo je Šimenc stariji, inače otac našeg proslavljenog vaterpolista Dubravka Šimenca.

Partizan ga je htio dovesti da za njih igra rukomet i vaterpolo.

- Od klubova smo dobivali malo novca, neke stipendije, koje su bile zapravo džeparac. Kad me Partizan zvao, dobio sam stan. Bio sam prvi sportaš u Zagrebu kojemu je grad na korištenje dao stan. To je bila velika stvar - kaže Šimenc.

Otto Barić idol

Zbog Otta Barića skoro je postao nogometaš.

- Otto je bio stariji od mene pet godina i bio mi je idol. Bili smo u istoj ekipi, pa me počeo voditi na neke utakmice da ih pogledam. Počeo sam trenirati nogomet i mislim da sam imao smisla i za taj sport. Da sam se zadržao u nogometu, napravio bih sličnu karijeru kao u vaterpolu - istaknuo je Šimenc.

Četiri europske titule s Mladosti

Zlatko Šimenc bio je član zlatne generacije Mladosti. Nakon reprezentativne karijere, s klubom je osvojio četiri naslova prvaka Europe.

Robert Anić/PIXSELL

Opremu su vraćali nakon prvenstva

Starih dresova u stanu Šimenca starijeg baš i nema mnogo.

- Nakon natjecanja morali ste sve vratiti ili ste bili suspendirani - rekao je.

Robert Anić/PIXSELL
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku
'OKREĆEMO SE MLADIMA'

Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku

Marko Marić kaže: Teško profiliramo krilne igrače, a razvijamo sjajne vezne pa takve ne treba tražiti u inozemstvu. Davanje velikih i dugoročnih ugovora djeci od 18 godina je loše. Svi koji su otišli iz Dinama sa 16 godina, do 19. su bili u puno slabijem klubu