Obavijesti

Sport

Komentari 53

Zlatna Kamila uzela zabranjeni lijek, prijeti joj izbacivanje s OI. Liječnici otkrili kako joj pomaže

Zlatna Kamila uzela zabranjeni lijek, prijeti joj izbacivanje s OI. Liječnici otkrili kako joj pomaže
6

Zbog uzimanja trimetazidina, lijeka za anginu koji pomaže boljem krvotoku, klizačkoj senzaciji prijeti diskvalifikacija u Pekingu. Tek joj je 15 godina, a četverostrukim axelom ušla je u povijest

VIDEO

Kamila Valieva (15) u samo je nekoliko dana od najveće senzacije Zimskih olimpijskih igara postala akter najvećeg skandala u Pekingu.

Ruska klizačica, prva u povijesti koja je izvela četverostruki axel na Olimpijskim igrama, donijela je zlato u ponedjeljak Ruskom olimpijskom odboru najboljim izvedbama u kratkom i slobodnom programu. Četverostruki axel uobičajen je u muškom klizanju, no za žene je uglavnom nedostižan. Tijelo se toliko izvija da taj skok šteti kralježnici. Kamilina prednost je što se još nije sasvim razvila.

POGLEDAJTE VIDEO: Nastup Kamile Valieve

Ruski mediji objavili su u srijedu da je nova zvijezda svjetskog klizanja pala na dopinškom testu. Pronašli su joj trimetazidin, lijek protiv angine. Organizatori su odmah priopćili da odgađaju dodjelu medalja Rusima zbog "pravnog savjetovanja".

Što je trimetadizin?

Trimetazidin se koristi za liječenje angine pectoris i vrtoglavice, prema Europskoj agenciji za lijekove. Također, poboljšava protok krvi i izdržljivost, zbog čega može pomoći sportašima pri visokom naporu.

Svjetska antidopinška agencija zabranila je trimetazidin i stavila ga u kategoriju modulatora hormona i metabolizma.

Figure Skating - Team Event - Women Single Skating - Short Program

- Ako poboljšate protok krvi, možete poboljšati i nečiju sposobnost da duže trenira ili da vježba efikasnije jer ćete omogućiti srcu da radi potpuno normalno - rekla je za Reuters Sadiya Khan, kardiologinja i profesorica na Sveučilištu Feinberg.

- No nije jasno hoće li uzimanje toga lijeka doprinijeti boljoj izvedbi. Teoretski da, ali nema čvrstih dokaza. No moglo bi biti i opasno - dodala je.

Figure Skating - Team Event - Women Single Skating - Free Skating

Uzorak zbog kojega istražuju Valievu dala je prije dva mjeseca, tvrdi producent ruske sportske televizije Match TV Vasilij Konov.

"Trimetazidin ne pomaže sportašu na bilo koji način. Pronašli su joj ga u jednom uzorku u prosincu, i to jako malu količinu. Ništa prije ni poslije toga. Nema dopinga, ne! Ovaj lijek za srce nema utjecaja na izvedbu. Ostavite Kamilu na miru", napisao je na društvenim mrežama.

Bivša ruska klizačica Tatjana Volsožar (35), dvostruka zlatna s Igara u Sočiju, podijelila je objavu na Instagramu s hashtagom #Iwillneverbelieve (nikad neću vjerovati) kako bi podržala Kamilu. Ona ju je sama lajkala.

Ako Ruse diskvalificiraju, Amerikanci bi osvojili zlato, Japanci srebro, a Kanađane bi s četvrtog mjesta promovirali do brončane medalje.

Figure Skating - Team Event - Women Single Skating - Free Skating

To nije prvi skandal s dopingom za Ruse, koji ni u Pekingu ne smiju nastupati pod imenom svoje države zbog umiješanosti vlasti u sustavno dopingiranje sportaša na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014.

Slučaj je preuzela Međunarodna agencija za testiranje u Lausannei. Valievu štiti antidopinški kodeks jer nije napunila 16 godina, a odluka bi, kakva god ona bila, trebala pasti do utorka, kad je na rasporedu kratki program za klizačice pojedinačno. U međuvremenu, Kamila je izašla trenirati na pekinški led.

Što je rekla Valieva?

Talentirana klizačica tatarskog porijekla, rođena u Kazanju, nakon sjajnog debitantskog natjecanja blistala je od sreće. Naravno, to je bilo prije nego što je u javnost izašla vijest o pozitivnom nalazu na nedopuštenu supstancu.

- Više sam nego sretna. Osjećaj je fantastičan. Imala sam teret odgovornosti, ali nosila sam se s njim - kazala je i dodala:

- Uzbuđena sam što sam na Olimpijskim igrama, dala sam sve što sam mogla i presretna što sam donijela maksimum bodova momčadi. Ne osjećam pritisak, nego zapravo suprotno, lakše mi je tu. Zapravo, ne lakše, nego me sve ovo inspirira. Atmosfera je izvanredna. Ne pokušavam osvojiti visoke ocjene, nego čisto skijati.

Figure Skating - Team Event - Women Single Skating - Free Skating

- Kako sam spavala noć prije nastupa? Probudila sam se u 3 ujutro, ali zaspala sam u 20 sati pa je to u redu - rekla je Kamila, europska prvakinja iz Tallinna i najbolja na Svjetskom prvenstvu za juniore u istom gradu 2020.

Nastup je posvetila pokojnoj baki. Imala je velik utjecaj u njenom odrastanju koje, zapravo, još traje. A cijeli skandal sigurno će joj biti velika škola. Pitanje je samo: s kakvim epilogom?

Figure Skating - Team Event - Women Single Skating - Free Skating

POGLEDAJTE VIDEO: Leona Popović iz Pekinga

Pokretanje videa...

Leona Popović iz Pekinga VIDEO
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Bizarna nezgoda na ZOI: Fincu se na minus 17 smrznuo penis
I TO PO DRUGI PUT U ŽIVOTU

Bizarna nezgoda na ZOI: Fincu se na minus 17 smrznuo penis

Utrka je s 50 kilometara skraćena na 30 zbog vrlo nepovoljnih uvjeta u Pekingu. Temperatura je bila minus 17, ali je zbog hladnog vjetra pravi osjećaj bio još hladniji

Malec zadnjeg dana 52.: Tijelo mi se smrzlo, vjetar nikad jači
ZOI U PEKINGU

Malec zadnjeg dana 52.: Tijelo mi se smrzlo, vjetar nikad jači

Uvjeti su bili ekstremno teški, vjetar nikad nije bio jači. Sretna sam što sam završila utrku, za mene je bilo čak i bolje nego što sam očekivala, rekla je Vedrana Malec
Kad će nastupiti Hrvati, kako su prošli, gdje gledati Zimske igre?
SVE NA JEDNOM MJESTU

Kad će nastupiti Hrvati, kako su prošli, gdje gledati Zimske igre?

Olimpijci su se u Pekingu borili za 109 setova medalja u 15 sportova. Najjači hrvatski adut bio je Filip Zubčić nije osvojio medalju. Imali smo predstavnike i u snowboardu, skijaškom trčanju i brzom klizanju